Yesterdays news is old news? /En god samfunnsblogg.

Foto; pixabay

 

God lørdag! Jeg tenkte å lufte noen tanker rundt noen stikkord som jeg mener er viktige når det kommer til  å være en god samfunnsblogger eller nyhetsblogger; Aktualitet og kvalitet.

Jeg vil betegne bloggen min som en hverdagsblogg, men jeg har likevel skrevet mye om politikk, nyheter og samfunn innimellom. Jeg skal ikke påstå jeg er en god samfunnsblogger, men det er en ting jeg ofte har litt i bakhodet når jeg poster innlegg relatert til nyheter; – Yesterdays news is old news.

Jeg kan med en gang slenge på at jeg kan bryter mine egne standarder for tiden, mye på grunn av livssit/helse. MEN jeg tror også at jeg trygt kan si jeg har prøvd å sette aktualitet høyt på bloggen i alle årene jeg har blogget, og at jeg har prioritert dette.

Det vil si at jeg gjerne har havnet der at jeg har sitte oppe til litt for sent på nattestid for å skrive ferdig og poste ett “nyhets innlegg” jeg ønsker dele -når jeg vet at ikke har mulighet å blogge dagen- Og jeg har valgt bloggen på flere valgvaker, oscarutdelinger, vixenkvelder og når noe spesielt skjer.. Og jeg tror mange (inkludert meg) søker en form for felleskap og meningsutveksling rundt store “happenings”. For dette vil jo mange ha interesse og meninger om. -Mens uka etter er det yesterdays news som ingen er interesser i på samme måte lenger.. 

Agurktid. Pixabay.

Utdaterte innleggsideer.

Denne uken har jeg hatt endel innleggsideer når det kommer til nyhetssaker.. For det har vært mange rare nyhetssaker innimellom,  og av og til bobler jeg litt over med ting jeg vil skrive om. Så da legger jeg inn noen ideer på bloggen som utkast.

Tanken var egentlig å poste en ukesoppsummering med alle ideene fra uka. MEN jeg merker bare hvor fort ting endres i nyhetsbildet. – Utkast jeg skrev tidlig i uken føles allerede så utdatert.. Både koronasituasjonen har endret siden starten av uka, og jeg skrev også en humoristisk kommentar til denne instagramutfordringen der folk la ut svart hvitt bilder av seg selv “for å støtte andre kvinner” (og ja, jeg vet årsaken bak utfordringen i utgangspunktet). Men før jeg fikk postet dette innlegget ble det fokus på akkuratt dette i media fra flere kritiske røster.  Så plutselig ville det jo sett ut som jeg kopierte andre hvis jeg postet innlegget.. (selv om jeg skrev utkastet før jeg hadde sett noen andre kritiske røster). Så jeg får se om jeg poster ukessammendraget av nyheter nå.. Det ble “yesterdays news.” -Og dere skjønner poenget. Hvis man ikke poster nyhetskommentarer nokså kjapt kan man ende med å ikke publisere innlegget i det hele..

Foto; Pixabay

Men kan man ikke blogge om nyheter ett par uker bakpå? 

Man kan selvfølgelig hva som helst. Og det kan være ulike grunner til at en samfunnsblogger ikke blir ferdig med ett innlegg “etter planen”.. Kanskje brukte vedkommende lang tid på å skrive ett innlegg, men ble syk før det var ferdig.. og så bestemte personen seg for å publisere det som føltes som “ett godt innlegg” som man hadde brukt mange timer på tre uker etterpå.

Jeg tror likevel det ikke vil gagne en nyhets eller samfunnsblogg å på det jevne være langt bak i enkelte saker. – Hvis det er nisjen nyheter man blogger i da..

For eksempel tror jeg ikke det vil gi så mange klikk av å poste en nyhetsartikkel som at “xx er død” to uker etter det skjedde. For da har jo “alle” allerede lest og fått det med seg uansett. Og jeg er såpass streng at jeg vil si at “Copy paste nyheter” bør deles kun minutter eller timer etter de andre avisene har skrevet om det. Ellers er man for sent ute. Men dersom man derimot har ny info eller deler egne tanker om saken er det er jo noe annet. Og det er jo ingen tidsfrist på noe selvfølgelig, og dette er bare mine personlige tanker om hva jeg tror lesere vil ha. (Og hva jeg ofte selv liker som leser).

Foto; Pixabay.

Kvalitet vs aktualitet

Man kan vel ikke nevne blogging uten ordet kvaliteten. For både det å være aktuell og det ha høy kvalitet gir jo en god samfunnsblogg. Begge deler er viktig. -Men noen ganger vil disse faktorene kollidere litt. For kvalitet og aktualitet krever jo tid og hodet på riktig sted (konsentrasjon og flyt).

Jeg skal ikke påstå at jeg selv akkuratt skriver så bra om dagen. Noen innlegg er nok bedre enn andre, og noen er dårlige enn andre. ;)) Men jeg har prøvd å legge meg på “bra nok”, og akseptere at min konsentrasjon og livsituasjon ville ikke gjort det realistisk med top notch innhold nå.

Jeg vet også at dersom jeg fokuserer på god kvalitet og å perfeksjonere innlegget tar det (naturligvis)lenger tid (hvertfall med min manglende konsentrasjon). Og da blir det ett kompromiss til “aktualitet”. For når jeg skal perfeksjonere innlegg har det skjedd at de aldri blir publisert.

Så hva er viktigst?

Jeg mener faktisk aktualitet er like viktig som kvalitet ( så lenge det ikke er helt elendig og ingen forstår poenget i innlegget). Og du kan skrive så bra du vil, men jeg tror desverre få gidder klikke seg inn om det ikke er aktuelt lenger.. Alt etter hva det handler om. Men, yesterdays news er ofte aktuelt enda, men det er ikke sikkert det er like aktuelt en uke eller fire etterpå, igjen, litt avhengig av hva man blogger om. Og ett annet punkt jeg ikke har nevnt i dette innlegget er jo hvorvidt man klarer å engasjere med innlegget da.

Avslutningsvis vil jeg ellers tilføye at en blogg ikke blir dårlig av å ha noen utdaterte nyheter eller innlegg innimellom som er “drita dårlige.” Jeg skriver bare det jeg tenker er det “ideelle.” Og så er jo det aller viktigste med en blogg å selv trivest med bloggingen. Det har jo ingenting å si om mange liker bloggen din om det blir ett ork og du slutter.. Og det er forskjell på en betalt jornalist og en hobbyblogg, og man må finne sin egen balanse og hvor mye tid man legger i bloggen.

Hva er dine tanker om en god samfunnsblogg?

10 kommentarer
  1. Uansett sjanger synes jeg det er viktig i tillegg til det du har skrevet, at det er kort nok. Jeg mister helt LUVEN om jeg ser side på side, og kanskje spesielt ved sånne samfunnsblogginnlegg. Men ellers også. Det er mye forskjellig å passe på tenker jeg. Flyt. osv. Men som du sier, man er ikke journalist så man må kunne gjøre det man trives med 🙂

   1. Hehe, ja jeg tror mange liker at det er litt kort. Jeg liker begge deler alt ettersom, for når det er fort kort ønsker jeg iblant flere detaljer og mer dybde. Men det er jo en kunst å skrive bra og informativt på få ord. Jeg tror det kan være en bra regel å ha flest korte innlegg, og noen lenger innimellom. Jeg har prøvd å forkorte meg litt, men mulig mange innlegg er for lange. Har prøvd å tenke litt på det. Ja, det er sant. 🙂

  2. Jeg er selv en hverdagsblogger. Og når jeg leser dette innlegget her hos deg, så ble det nokså merkbart at jeg ikke leser nyheter særlig ofte. Det jeg får inn av nyheter, er faktisk gjennom blogg, stort sett.
   F.eks. det du nevner om instagram og damer og sorthvitt bilder. Jeg aner virkelig ikke hva du snakker om der? Dette er noe jeg ikke har fått med meg, selv om jeg er innom instagram hver eneste dag.
   Jeg abonnerer på VG, og på ei lokalavis her i byen. Men ofte er det stort sett bare overskriftene jeg leser.
   Det er kjekkere å lese blogg. Og jeg innrømmer at det kun er når de bloggene jeg følger, som din og en del til, skriver noe samfunnsbasert, at jeg faktisk leser det. Men ellers er jeg ikke innom så mange samfunnsblogger. Jeg har meldt meg litt ut sånn sett, for det blir for mye å ta inn over seg i min lille hverdagsboble. Men av og til glimter jeg til 🙂
   Fine søndagen til fine du ♥

  3. Nyheter er ferskvare! Sjefen der jeg jobbet kunne få anfall om ikke nyheter kom ut lynraskt, og han har tildels rett, men jeg påstår at faktasjekk er viktig, slik at nyheten kommer riktig ut helt fra start. Så er det måten den deles på, overskriften avgjør mye, men en rå overskrift kan igjen være usmakelig alt ettersom hva nyheten inneholder, det samme gjelder deling av bilder fra eksempel et ulykkessted.
   Du kan fint skrive om en nyhet noen uker etterpå, da kan det vinkles på en annen måte, sammenlignes med andre saker, stille spørsmål ved hendelsen eller rent personlig skrive om hvordan det har gått inn på deg og hvorfor du reagerer.
   Men til spørsmålet ditt, jeg mener en god samfunnsblogg er en som tar opp problemstillinger, skaper debatt og er saklig, så godt det lar seg gjøre.

   1. Enig med sjefen, men selvfølgelig ikke ut uten å dobbelsjekke kilder, fakta og språk.. Ja, jeg prøver selv å tenke meg godt over enkelte ting. Om jeg kom ovenfor en ulykke av noe slag ville jeg nok ikke fotografert i det hele, (føles helt feil) og sannsynligvis ikke skrevet noen detaljer på bloggen annet evt at jeg opplevde å være på ulykkestedet. Jeg har hvertfall tatt de vurderingene tidligere. Man prøver ikke å lage klikkbites på andres elendighet!

    Det er annerledes på en avis enn en blogg der synest jeg faktisk, og de følger jo reningslinjer. Jeg blir så oppgitt av at det virker helt normalt at alle skal filme ulykker som en største selvfølge. Ja, helt enig med det siste du skrev, og dette har jeg en følelse av at du har litt erfaring rundt. Ha en fin dag.

  4. Jeg blogger jo sjelden om aktuelle saker og nyheter.. men skal man lage et innelgg om en “stor”ting som skjer i samfunnet er det nok best å få laget og delt det før “alle andre”har laget innlegg om det.. Jeg tar ofte bilder av blomster og “sånt”men får jeg ikke laget innlegg før den blomstertypen har visna føles det liksom litt dumt å dele..Men hender man kan bruke bilder, temaer, nyheter i litt annen sammenheng enn at det skal være tidsaktuelt også..heldigvis ! Syns du er flink til å stte deg inn i ting å lage “fornuftige”innlegg om aktuelle temaer… Ha en fin kveld <3

   1. Ja, det tenker jeg også er det ideelle. 🙂 Forstår det du mener med blomstertypen, og det er enkelte ting med hverdagsblogging også jeg tenker er greit å gjøre innen en viss tid- selv om det er større tidsperspektiv en enkelte nyhetssaker. Ja, det er helt sant, og sålenge man har noe “nytt” i vinklingen er det litt annerledes. Tusen takk, hyggelig å høre! Takk, ha en fin uke! <3

Siste innlegg