WHEN THEY SEE US- (NETFLIX) TANKER/ RASSISME, MEDIA, USA.

Jeg ønsker å komme med noen tanker etter å ha sett miniserien “When they see us” på Netflix. En serie som er bygget på en sann historie om fem gutter fra New York som ble uskyldig dømt for ett overfall i Central Park.

Casen i korte trekk:

I 1989 ble en kvinnelig jogger funnet overfalt i Central Park. Fem unge gutter ble arrestert for ugjerningen, og avhørt av politiet. Guttene fikk ikke ha foreldre eller advokat med seg i avhør tross deres unge alder (de yngste var 14 år), og etterforskerne brukte vold og løgner til å skremme guttene til å si som kunne bli brukt mot dem. Politiet fikk guttene til å tro at om de gjorde som de ble fortalt ville de få dra hjem etterpå.

Guttenes “confession videoer” er nå lagt ut på you tube, og det er ordentlig vondt å se på. Guttene ser livredde ut, og hun som avhører de legger orda i munnen på de på kald måte. Det er helt tydlig at de ikke har peiling på hva som skjedde med joggeren i Parken. Og kun to av guttene kjente hverandre fra før.

Den eldste av guttene kan virke til å ha litt “disablitities” som de sier på engelsk. En utrolig flott og snill gutt som ikke engang var “på lista” over de politiet ville avhøre. Han fulgte bare kameraten ned på stasjonen for å være en god venn. Men fordi de manglet ett lim i de falske forklaringene var denne vennen med litt disabilities ett lett bytte. Han var den eldste, men bare såvidt fylt 16. De andre var 14 og 15 år.

TRUMPS ROLLE I THE “CENTRAL PARK 5”- SAKEN

Kun uker etter at disse unge guttene var arrestert fant en rik mann ut at han skulle kjøpe en helside i alle de største avisene i New York for å be om døsstraff for disse fem. Altså hvilken voksen mann bruker så mye penger på å få BARN HENRETTET? Og rettsaken hadde ikke engang startet.

Dna prøven stemnte ikke, guttenes timeline stemnte ikke, de var ikke engang i område joggeren ble funnet. INGEN bevis fantes det. MEN de som førte saken hadde fått guttene til å avgi en falsk forklaring på video som ble til etter vold og trusler. Klippet og redigert. Men guttene sa ALDRI at de hadde gjort det de ble siktet for. De stod for at de ikke hadde noe med det å gjøre hele tiden.

Mannen som kjøpte helsider i avisene gikk så ut på nasjonalt TV med samme oppfordring om å at guttene burde henrettes. Hvor sykt er ikke det? Det er så rasisme. Og han hadde IKKE satt seg inn i saken engang. Og å be om at barn blir henrettet før rettssaken i det hele har startet er noe av det sykeste jeg har hørt om.

Mannen er selvfølgelig Trump. Og jeg synest det er skremmende hvor mye hat denne mannen har. Og det er helt sinnsykt at han er president. Han sa selv på TV i forbindelse med saken noe slikt som “Dette er ikke å være sint, dette er hat” (videoklipp lenger ned i innlegget)

Og tror dere Trump hadde kjøpt helsider i avisen om en hvit rik families 14 årige sønn kom i arresten for å få han drept?

Den hvite overklassedamen som jogget to om natta i parken med musikk på øret overlevde overfallet og ble fungerende igjen, men fikk noen varige skader. Det at overfallet lignet andre overfall i området og matchet med en serieovergriper som ble tatt samme tid ble fullstendig ignorert. Disse guttene skulle dømmes.

“The Central park 5” som guttene blir kalt ble dømt til fengsel til tross for at aktoratet helt klart visste at de var uskyldig. Noe som er skremmende at kan skje. Men som likevel ikke er første gang skjer med svarte ungdommer i USA.

Guttene sonet 5-13 år i fengsel, og den eldste overlevde såvidt  i voksenfengselet og er ekstremt traumatisert idag. (Og han var som sagt “ikke engang på lista” av de >misstenkte”,  men fulgte sin venn på politistasjonen som sagt. Han var ikke engang i parken den kvelden i det hele!!) Og de andre guttene var på andre siden av parken enn i det området joggeren ble funnet.

Men en dag snudde saken da denne eldste av guttene møtte den virkelige gjerningsmannen i fengselet. Og denne seriemorderen fikk dårlig samvittighet for denne gutten som led uskyldig i fengsel og han meldte seg.

Som noen sa i ett kommentarfelt “Drapsmannen hadde mer samvittighet og hjerte med guttene en politiet” Og det sier jo litt.

Mannen som tilstod passet på DNA prøven og alle beskrivelsene han gjorde var riktige, også ting “bare gjerningsmannen kunne ha visst” Så det var ingen tvil om at de hadde riktig mann. Og The Central Park 5 ble renvasket for all skyld og gitt erstatning. Så da er vel alt bra?

Bilde fra serien: Felicity Huffmann spilte en av de som stod i bresjen for å få guttene dømt.

Det som er ekstra skremmende med denne historien den dag idag er at det ikke har fått noen konsekvenser på de som fikk dømt fem uskyldige gutter helt bevisst.

Etterforskerne og de i rettsvesenet som fikk guttene dømt fikk fortsette i jobbene og nekter for å ha gjort noe galt. Og D. Trump har aldri beklaget at han tok feil og prøvde å få de henrettet.

Derimot fortsatte Trump å hevde guttene var skyldige på twitter etter de var renvasket!!

Det sitter en mektig elite på toppen av systemet som hverken har beklaget eller innrømmet at noe er gjort galt. Og noen mennesker kan ikke innrømme de tok feil eller beklage seg. Men disse guttene har lidd ekstremt som følge av å ha blitt feilaktig dømt. Det er ikke bare at de har vært “en tur innom fengselet” på ferie. De er traumatisert og har null sjanse for ett normalt liv etter å ha blitt misstenk for overfallet.

Trump viser stor sympati med joggeren fra overklassen som ble angrepet, men bryr seg ikke om at det finnes fem andre offer i denne saken som har lidd hver dag siden 1989. Og det at Trump har gått sånn ut i media å dømt guttene har selvfølgelig gjort ting mye verre. For en ting er å renvaske seg i rettsvesenet, men en annen ting er å bli renvasket i samfunnet og blant naboer og folk rundt seg.

Joggeren husker ingenting av overgrepet. Men heller ikke hun har vist noen sympati med at fem har sonet feilaktig for overgrepet. Hun er blitt god venn med en av etterforskerne som drev meget slue metoder for å få “The Central Park 5” dømt.

Det sitter altså en mektig elite på toppen av systemet som hverken har beklaget eller innrømmet at noe er gjort galt. Og D. Trump står fortsatt på sitt uten å ha sett på saken engang. Og dette er nokså hårreisende av den mektigste mannen i USA.

You tube -videoer som viser litt av det jeg skriver om:

Til slutt vil jeg bare si at denne saken er desverre ikke enestående i USA. Det er en grunn for kampanjen “Black lives matters”. Og det er mange triste saker med politivold og uskyldig dømte gutter med aftroamerikansk eller latinoamerikansk bakgrunn. Bare ta ett googlesøk på hvor mange ungdom som er skutt ned av politiet uten grunn.

Jeg synest det er utrolig vanskelig å forstå at rasisme fortsatt finnes i dag. Men så er det jo ikke såå lenge siden 50 tallet og tida hvor svarte måtte ha egne toaletter og egne universiteter m.m. Så man kan jo håpe mye blir endret med neste generasjon.For jeg føler det er mest rassisme i de eldre generasjonene. (Men bare si fra om dere er uenige).

En annen viktig ting å tenke på ut fra serien “When they see us” og andre viktige saker er MEDIA.

Jeg har hørt at yngre generasjoner ofte er flinkere til å tenke selv og være kritiske til media enn de litt eldre. Og mulig det har å gjøre med at man ikke kan stole helt på media lenger og at media er litt endret. Og de yngre vokser jo opp i en litt anneredes hverdag.

Alt er ikke god fisk, og sekv om “det står i VG” trenger det ikke å være den fulle sannhet. Man er nødt for å tenke litt selv. Og jeg skulle ønske USA våknet litt og også såg hvilken president de har med å gjøre og at de har ett maktapparat med mye hvit elite og rassisme.

Jeg vil ellers anbefale serien “When they see us” på det sterkeste. Meget aktuell serie og brilliant skuespill!!

 

HAR DU NOEN TANKER OM TEMAET?

HAR DU SETT “WHEN THEY SEE US”?

#blacklifesmatters #rassisme #whentheyseeus #netflix

9 kommentarer
  1. Blir så trist av slike filmer og historier der folk blir uskyldig dømt..og vet jo det skjer mye av det i Amerika og ellers i verden..desverre ikke bare på film.. Ikke sett denne serien.. bra han som var skyldig hadde mer empati enn di “på toppen”.. At noen kan ha samvittighet til å la slik urettferdighet skje er jo bare grusomt.. Og jeg har ikke mye sansen for han der “Trumpen”… God natt og fin morgendag til deg <3

   1. Det var en bra serie:-) Ja, veldig bra den skyldige hadde mer empati. Har ikke sansen for Trumpen jeg heller.:-) Håper du har det fint!:-)

  2. Det er rett & slett helt for jævlig at slikt får skje i et land som påberoper seg å være en rettsstat! Det værste er at disse gutta er så langt fra de eneste som er blitt [og etter alt å dømme fremdeles blir] utsatt for justismord av denne typen.. Til tross for den massive motstanden som gjøres for å forhindre løslatelse av dømte fanger, uansett om uskylden er hevet over all tvil, har det i tiden som er gått siden DNA teknologien ble innført nærmest spydd ut uskyldige fra death row og livstid. Jeg mener.. Folk har tilbragt 20, 30, 40.. år av livet sitt i disse helvetes facilitetene uten at de er skyldige i det de er dømt for! Dette leder jo også automatisk til spm hvor mange de har tatt livet av der borte, eller har endt sitt liv i disse jævla cellene.. Skal definitivt se denne, for dette er et sykt viktig tema om en urett en bare ikke kan finne seg i at skjer uten at det reageres.

   1. Ja, jeg anbefaler på det sterkeste å se den! Ja, det er skremmende med alle som er uskyldig fengslet i åresvis. Og i bla USA får de jo ofte livstid. Og ja grusomt at uskyldige kan bli henrettet. Det kunne faktisk ha skjedd i denne saken, men joggeren overlebde heldigvis. Trump ville jo ja dødsstraff på de. Og det kunne jo ellers skjedd på de 13 åra i fengsel. Det nyeste i saken med Trump er jo at han ble intervjuet denne uka og fremdeles ikke vil beklage. Han påstod at det var tosider her og at de hadde innrømmet gjorde det. (Så her har vi en president som ikke tror på dna, vitenskap eller at falsk forklaring kan skje med en fjortenåring som blir banket opp av de som gjør avhør). Det er veldig rørende å se intervju med de ordentlige central park 5. Ja, det er ett viktig tema.

   2. Disse gutta som du kaller dem, var hardbarkede kriminelle som reket gatelangs for å finne problemer. Og problemer fikk de. De må skylde seg selv. Det er alftor mye av dette tullet nå, folk som åpenbart er kriminelle drittsekker beskyttes og skjermes. Også senere finner man ut at de er fullstendig gale. Lås dem inne og kast nøkkelen. Verden tilhører normale folk, ikke gale kjeltringer.

    1. Hvor har du det fra at disse guttene var hardbarket kriminelle? Hva hadde de gjort? Hehe, normale folk? Som Trump? Anbefaler deg å se dokumentaren hvis du ikke har sett den..

  3. I USA er det veldig enkelt, hvis du ikke reker gatelangs og bryter loven så får du ingen problemer med politiet. Men hvis du insisterer på å være en drittsekk, så kommer det et SWAT-team gjennom husveggen din og henter deg.

   Bare se på George Floyd. Alle er nå helt fra seg, stakkars George var like uskyldig som Jesus, han hadde aldri gjort noe galt. Men det er 100% pissprat. George tilbrakte hele april i fengsel for innbrudd. Når han slapp ut så ble han med engang arrestert for våpenbesittelse. Og når de slapp han løs så ble han med engang arrestert for falskmynteri. George var en håpløs kriminell taper i 40 år. Han har kostet Amerikanske skattebetalere millioner av dollar. Og nå gråter folk fordi snille George er borte. Folk elsker å la seg lure, folk er idioter. De burde feire, det er nå ett veldig dyrt problem mindre i USA.

   1. Jeg vet lite om bakgrunnen til Floyed, men da synest du det er ok at han ble drept av politiet? Jeg tror neppe alle offer for politivold i USA har ett rulleblad, og uansett er ikke det grunnlag for unødvendig vold.

Siste innlegg