DETTE ER SKREMMENDE / TRUMP OG KORONA

Inatt såg jeg på direktesending med Donald Trump, samt talen til Barak Obama. Sistenevnte var vel mer en valgkampanje-tale til støtte for demokratene, men det var en veldig trygg og god tale. (Og jeg lurer litt på om hvordan det ville vært med han i førersettet i USA nå.)

Når det gjaldt Trump, så slutter jeg aldri å fascinere meg over hvor narsessistisk det er mulig å fremstå. Trump er utrolig god på ordsalater, og han har ett eget talent på å skyve fra seg ansvar – og få skyld bort på andre. Han skryte uhemmet over seg selv, og av egen innsats. Det har desverre vært mye feilinformasjon fra Trump gjennom koronakrisen sålangt, og han går raskt til angrep og slakter alle kritikere, og de journalistene som stiller de gode kritiske gode spørsmålene..

Men så våknet jeg opp idag til “Trump truer med å suspandere kongressen.” Fra nrk;

“Hva skjer nå da?” Tenkte jeg når jeg såg overskriften.. Ja, man burde kanskje ikke bli overrasket over noe fra Trump. Men selv om jeg ikke er veldig bekymret for at dette hadde skjedd i praksis, så føler jeg at noe er litt skremmende med denne uttalsen akkuratt nå også.

På kun på en måned har “verden” vist mange tegn til at maktmissbruk lett kan skje i kriser. Mer autoritære stater er jo verst, og Kina. (Kina burde ikke roses særlig for korona håndteringen, skrekk og gru).

Men også i land med demokrati overvåkes innbyggere mer og mer. Myndighetene i flere land følger med på hvor folk er via telefoner, og har patruljer både i helikopter og på bakken for å fange opp folk som bryter portforbud. Nye hastelover innføres, grunnlover endres på null komma svitsj, og nye retningslinjer og lover blir dratt ned over hode på folk etter “felleskapets beste- prinsippet”.

Det at en president truer med å kaste hele kongressen er litt “spooky” selv om dette tross alt kommer fra Trump (og derfor ikke så overraskende.) Ingenting forundrer meg med han. Men det er likevel svært alvorlig hvis man tenker litt dypere på hva dette innebærer.

Verden er gal for tiden. Men demokratiske prinsipper og å hindre maktøvergrep bør man ikke blindes fra. For selv om retningslinjer og tydelig ledelse er viktig i en pandemi, så kan grenseskille mellom makt og maktmissbruk være hårfint og diskutabelt.

Hva tenker du om Trumps siste uttalelser?

4 kommentarer
  1. Trump er vel et av de menneskene på kloden jeg har minst respekt for, uten å kjenne ham personlig da. Han virker bare maktsyk og pengegrisk egentlig. Og alt skal skje på hans premisser. Og det er skremmende. Ikke bare for dem som bor der i landet, men også for verden forøvrig. Jeg klarer ikke på noen måte å forstå hvordan han kunne velges til President? Men det skjedde jo, så får vi bare leve med det, vi som ikke skjønner bæret.
   Jeg er uendelig takknemlig for at jeg ikke er amerikaner i denne presidentperioden.

   1. Ja, jeg tror ikke du er alene om å ikke forstå hvordan han ble valgt som president, eller det å være glad du ikke er amerikaner akkuratt nå.

  2. Det føyer seg liksom bare inn i rekken av den mengden av galskap vi har vært vitne til fra den mannen.. Skjønner heller ikke hvordan det er mulig for republikanerne i kongressen å være så blottet for ansvarsfølelse og manglende dømmekraft at de lot crappet hans passere i den riksretten.. Jeg mener.. De må jo skjønne at de reaksjoner som har blitt denne ministeren til del, ikke har noe med partipolitisk uenighet å gjøre! Selv mistet jeg all tillit og respekt for det amerikanske demokratiet i det det gikk opp for meg at det ikke ville bli omvalg når det var såpass sterke indikasjoner på valgfusk..

   1. Hehe, ja det begynner å bli en del.. Ja, ett omvalg ville nok blitt riktig, og lurer på hvordan H.Clinton egentlig gjorde det ift Trump. Har sett en slik amerikansk serie fra det hvite hus, men virkeligheten overgår jo fiction til tider med Trump.. Han kommer seg gjennom det meste, inkludert riksrettsaken.

Siste innlegg