Serieannmeldelse, BEFOREIGNERS, HBO.

God dag! Jeg vil dele to serieannmeldelser med dere i helgen. Og i dette innlegget vil jeg ta for meg serien Beforeigners. Jeg har såvidt nevnt serien på bloggen før, men nå har jeg sett samtige episoder i sesong 1 og har trillet terningen.

Beforeigners

Terningkast: 4

Land: Norge, 2019

Sjanger: Scifi, humor, drama, satire

Strømmetjeneste: HBO

Handling: Det er ett tidshull i Oslofjorden, og der begynner det å dukke opp mennesker fra ulike tidsepoker fra havet. Vikinger, folk fra 1800 tallet, steinalderfolk osv. Denne “tidsvandringen” som serien kaller det, skaper endel sosiale problemer i Oslo med “integrering” og orden. Og på mange måter er det litt paralleller i serien til aktuelle invandringsproblemer idag (Men selvfølgelig overdrevet og satt på spissen)

Hvorfor terningkast 4? Jeg kan starte med at jeg synest serien har noen elementer som er en “toer,” og noen som drar helt opp på femmeren på terningen. Både ideen om tidshull og tidvandring er veldig spennende, og serien har noen humoristiske gullkorn. Som “tidtranser-født i feil tid”. Men serien har desverre også mange svake punkter..

Serien har to gode skueskuespillere i hovedrollene, Nikolai Cleve Broch og Krista Kosonen. Og sistnevnte er i rollen som “den første vikingkvinnen” i politiet.

Krista Kosonen som Alfildr. Pressefoto: Eirik Evjen/HBO Nordic

Hvis jeg skal nevne noe jeg synest trekker serien litt ned, så vil jeg si at manus, replikker og dialog har noe vekslende kvalitet.

Serien veksler ellers mellom drama og noe som minner om karikatur og parodi.Og det at serien skal være litt satire/komedie-preget er bevisst fra serieskapernes side- men jeg stusser likevel på at noen 1800talls karakterer er veldig teatralske og komiske, iforhold til  de andre “vandrerne”. Jeg synest også personlig at vikingkvinnen som spiller venninnen til Alfildr blir veldig ensformig og at alt av replikker overartikuleres veldig. Men når det er sagt vil jeg gi skuespillerne mye cred for å spille på andre språk enn morsmålet. Og jeg er spesielt imponert over finske Krista Kosonen som både har lært norsk og norønt på rekordtid.

Pressefoto: Eirik Evjen/HBO Nordic

I starten av serien synest jeg det var litt for forutsigbar hva som låg bak neste sving. Men dette tok seg heldigvis litt opp.

Jeg håper serien får litt tydeligere retning i sesong 2. For jeg begynte litt å frykte serieskaperne gikk i “Lost-fellen” (Å pøste ut med mysterier som blir så avansert at de fleste faller av, og uten å at serien klarer å gi svar på noe) Men selv om vi ikke fikk svar på veldig mye i sesong 1, så finnes det mange teorier rundt omkring på diskusjonsforumer- og det er tydelig at serien har fenget mange.

Pressefoto: Eirik Evjen/HBO Nordic

Jeg må ellers innrømme at jeg ikke forstod at sesong 1 var ferdig etter episode 6, hehe. Så det var ikke en veldig klar og logisk sesongavslutning.

Dersom det kommer en sesong 2 vil jeg antageligvis se den. For ideen om tidsvandring var veldig artig. Serien Beforeigners har mange underholdenedes og morsomme elemter og hvis sesong 2 tar seg litt opp tror jeg dette kan bli bra.

HVA ER DIN MENING OM SERIEN?

0 kommentarer

Siste innlegg