SERIEANBEFALING- EUPHORIA

Jeg nevnte såvidt serien Euphoria (HBO) for noen dager tilbake. Og nå som jeg har sett ferdig hele sesongen vil jeg skrive litt mer utfyllende om den. Jeg vil prøve å ikke spoile viktige detaljer, men noe beskrivelse av serien vil komme i innlegget. 

 

HOVEDPERSONEN

Rue (bildet over) er seriens hovedpersonen og rusavhengig.

I seriens første episode får vi møte  “lille Rue” som var en veldig senstitiv unge som tidlig begynte å vise tegn på å slite med tvangstanker og det som ser ut som panikkanfall. Hun mistet sin far i tenårene, og begynte omtrent  på samme tid med narkotika (og narkotika blir virkelig ikke blir rosenmalt i serien altså, men det blir gitt ett realitisk bilde) Det vises tydelig hvordan hele familien blir preget av rusmissbruket, og Rue prøver gjennom serien å bli rusfri, noe som ikke er en lett kamp.

Rues nye bestevenn Jules er transe. Og ellers handler serien om blant annet karakterene Nate, Kat, Cassie og Lexi, som alle har sitt å stri med.

 

KARAKTEROPPBYGNING

I hver episode blir man mer kjent med en ny karakter (Lexi, Kat, Jules, Nate osv) gjennom en veldig kjapp og artig gjennomgang av barndommen og frem til dags dato. Og på få minutter skjønner man litt mer hvorfor karakterene er blitt som de er blitt. Hele oppveksten blir vist med mye humor og alvor i en fin miks, og starten av ett slikt bakgrunnshistorieklipp her;

 

Jeg fikk igrunn vondt av de fleste av karakterene -som man kom så tett innpå, og som alle hadde ulike vanskelige ting i bagasjen eller “realtime” de slet med. Og så var de jo i den alderen hvor man ofte er ekstra usikker på seg selv. Og uten å spoile noen detaljer om hva som skjer møter man på blant annet;

– Paret som har vært av og på kjærester i åresvis og aldri klarer avslutte selv om forholdet er utrolig destruktivt, codependent og voldelig.

– Den litt “tykkere*” jenta som begynner med sassy internettjeneste og merker hun får selvtillitt av det..* (hun er ikke tykk men tykkere enn de andre, og hun har dårlig selvtillitt i starten pga blant annet det

– Den pene jenta som forelsker seg raskt, men som guttene ikke behandlet fint og virker til å objektiviserer/seksualisere.

NAKENHET

Det som overrasket meg litt allerede fra episode 2 var at det ikke var likt andre amerikanske show i forhold til sensur av nakenhet. Amerikanske serier og filmer er jo ofte veldig sensurerte der. Men her vises ganske mye, og serien drog ting mye lenger enn andre serier jeg har sett. HBO advarer også imot at noe innhold kan være støtende på noen. Og det kan være greit å være obs på at noe innhold kan trigge enkelte. Men serien ble kanskje litt mer realistisk av lite filter på noen områder.

 

Ny HBO-serie gir penis-sjokk

Kan være den drøyeste ungdomsserien som noensinne er laget.

(..) I dag har «Euphoria» seriestart. Og det med hele 30 peniser, og det allerede i andre episode. -Dagbladet

 

TRIGGER WARNING

Selv om jeg nevnte det i avsnittet over, så føler også for å si tydelig at noen kanskje vil kunne bli trigget av noen av scenene, som inneholder alt fra overgrep til rus. Serien handler om mye mer enn det altså, men noen scener blir sterke, også fordi man føler man kommer så tett på.

 

KREATIV FILMING

Filmingen og fortellerteknikken i serien var nokså oppfinnsom og artig, og jeg synest det var en utrolig kul scene når de skulle vise hvordan Rue hadde det inni og hele rommet begynte å spinne rundt for eksempel. Og omtrent hele settet til Euphoria er visst laget fra streetch i studio, både skolen, utested og hjem.

DEPRESJON

Serien handler som sagt blant annet om Rue som sliter med rusavhengighet, men det gir også ett nokså brutalt og ærlig bilde innblikk av en grad av depresjon. Og jeg tipper endel som har opplevd å slite psykisk kan relatere til skildingen i noen scener. (Som når Rue ikke orker/ klare å gå på do eller komme seg ut av senga, og ser to dager med love island og reality tv.. Eller å ligge i timesvis på senga å glo i taket) 

 

STERK SCENE 

Jeg vil dele to scener med dere. Og første er en låt fra siste episode. Og den dyktige skuespilleren i hovedrollen er også vokalisten. Jeg tolker fremførelsen som Rues indre liv i kampen mot avhengighet og depresjon. Utmattelse. Motgang. Medgang. Minner. Kjærlighet, Sorg, Desperasjon, Å falle og reise seg og falle og reise seg igjen.. Og falle tilbake. Hvordan tolker DU fremførelsen?

 

STERK SCENE 2

Jeg har lyst å dele en kort scene til som er utrolig bra, men også utrolig vondt å se på. Og jeg vil si at jeg synest den gir ett utrolig realistisk bilde av å være addicted eller obessed på noe. Det er utrolig hvor desperat ett menneske kan bli når målet (i dette tilfelle rus) virker som den eneste løsningen i hele verden man kan leve med akuratt da. I serien er Rue egentlig rusfri på tidspunktet scenen er, så derfor er det nok ikke fysiske absinenser hun kjenner, men hun vet bare ikke hvordan hun skal håndtere de store følelene fra den dagen uten den ruseffekten.

 

TERNINGKAST

Jeg ville gitt serien terningkast fem. For serien var utrolig god, og den hadde en fin utvikling hele veien. Men Euphoria var som sagt sterk kost innimellom, selv om den også inneholdt humor og varme. Og jeg må også nevne at det er virkelig glimrende skuespillere. Jeg ble dratt med i universet deres fra første episode, og kan anbefale alle å teste serien ut. Enten hater du den, ellers elsker du den tror jeg. 🙂

 

HAR DU SETT EUPHORIA?

FIKK DU LYST Å SE DEN?

8 kommentarer
  1. Jeg har ikke sett den serien. Vi er serie-fan, hr Frodith og jeg, men den der har vi ikke FÅTT TAK I ennå 😀

   1. Nei, den er nokså ny og finnes på HBO, så sikkert mange som ikke har fått den med seg. Siste episode kom ut for ca en uke siden tror jeg.:-) Den var sterk og direkte på tematikk, men også mye veldig fint og litt annerledes serie. Jeg syntes den var veldig bra, men igjen litt sterk til tider.

   1. Ja, jeg stod først mellom 4 og 5, men etter å ha sett hele sesongen er det sterk femmer herfra. 🙂 Er veldig spent på andres mening da om noen ser den. Takk, så hyggelig! Klem:-) <3

  2. Definitivt en serie jeg har lyst til å se! Mener det er så viktig med regelmessige påminnelser om at det bestandig ligger ett eller annet bak fasaden, så en blir seg bevisst på ikke å dømme noen. .

   1. Ja, den er verd en sjanse. 🙂 Ja, alle har sine ting med i bagasjen, noen flere ting enn andre. Greit å være bevisst at man ikke vet alt om folk og at mye former en..

   1. Zendaya spile veldig godt i serien synest jeg. Jeg kjente ikke særlig til henne fra før, men for en skjønn og nydelig jente, og skuespilleren virket jo som en veldig fin personlighet i virkekigheten også. Jeg syntes serien var bra. Annerledes, litt sterk og direkte, men bra!:-) Ha en fin dag! <3

Siste innlegg