Nyhetskommentarer / Nynorsk, sexskandale Prins Andrew m.m.

Jeg tenkte bare å kommentere noen nyhetssaker jeg. Gjerne kom med din mening.

1. Riksrettsprosess mot Donald Trump.

Flertall for å avsette Trump

51 prosent av amerikanerne mener president Donald Trump bør stilles for riksrett og avsettes, ifølge en ny meningsmåling av Ipsos for ABC News. I tillegg svarer 6 prosent at president Trump bør stilles for riksrett, men ikke gå av.” Nrk.no

Det er lov å håpe at Trump må gå av, men jeg tviler faktisk på det. Det hadde vært for godt til å være sant.

Jeg tror også verden er så syk at Trump til og med kan bli gjenvalgt neste år. Eller hva tror dere? Tror dere at Trump blir stilt for riksrett/må gå av?

 

2. Fjerner karakterer i sidemål, senker statusen til nynorsk. Nyhetsartikkel NRK; Her

Jeg vokste opp ett sted der det var nynorsk som gjaldt. Så jeg hadde nynorsk på barneskolen, og bokmål som sidemål på ungdomsskolen og videregående. Men som dere ser på bloggen så er jeg jo veeldig nynorsk idag.

Jeg skiftet skriftmål første året jeg bodde i oslo. For da husker jeg at eksamensvaktene avbrøt eksamen for å gi nynorskelevene ett eget papir med oppgaveteksten på nynorsk. Og ettersom lærebøkene var på nokmål var det jo bare forvirrende å lese oppgava på ett annet skriftspråk med uttrykk man ikke hadde hørt før. Og så følte jeg meg nesten tryggere i sidemål rettskrivningsmessig enn nynorsk, kanskje litt fordi jeg leste mye bøker som barn- og da bokmålsbøker.

Så til min mening.. (En mening som sikkert hadde vært upopulær der jeg kommer fra, og mållagsfolk..) Men jeg tror jeg synest det med å ha en karakter i Norsk er helt greit på ungdomsskolen. Og egentlig skulle jeg ønske man kunne hatt ett norsk skriftsspråk på sikt med flere alternative ord som var lov å bruke.

Jeg må også innrømme at sånn veeldig nynorsk som lokalavisa der jeg kommer fra bruker litt, det må jeg bruke litt flere tankeceller for å forstå iblant. For de skal liksom bruke de mest hardbarka nynorskorda.

Min dialekt er vel ellers mest nynorsk, men også bokmålsord, så en mix.

Nynorsk kan være veldig fint, og poetisk. Og det er ikke meningen å prate ned nynorsk. Jeg har selvfølgelig nok ett større forhold til det skriftsspråket enn mange på østlandet feks. Jeg er jo vokst opp med det. Men i forhold til nyhetsoverskriften da, så tenker jeg at ungdommer har så mange karakterer på skolen. Og de trenger kanskje ikke å ha karakterpress i sidemål. (Enten sidemål er bokmål eller nynorsk). Og jeg synest det er unødvendig hvis nyankomne nye landsmenn må lære to skriftsspråk første åra de kommer til Norge, det blir jo bare forvirrende og mye vil jeg tro.

Til slutt vil jeg si at jeg synest at alle bør lære litt sidemål/nynorsk i skolen sålenge som vi har to skrift- språk. Men man trenger kanskje ikke å ha så mange timer i sidemålet, og ikke over flere år.. Men man bør hvertfall ha en innføring inkludert historien bak og ha en forståelse av språket.

Hva er din mening?

2. Sexanklagene: Sterke reaksoner mot Prins Andrew etter intervju. Nyhetssak NRK; Her.

Det er en nyhetssak på NRK idag om Prins Andrew (Prins av England) som er ute i hardt vær etter ett intervju med bbc angående noen sexanklager. Flere mener det var ett uklokt valg å la seg intervjue og at han ikke kom godt ut av det.

For meg har denne saken gått hus forbi tidligere, men her luktet det litt metoo.

I intervjuvideoklippet på NRK-artikkelen (18:50 i videoen under her) tar Prins Andrew “en Bill Clinton,” og benekter at han i det hele har hørt om jenta/ ikke har noen minner om henne..

Jeg vet jo ikke hva som eventuelt har skjedd eller ikke, men jeg blir mer misstenksom når de benekter alt tross at det finnes bilde. Eller tror dere han ikke han husker jenta i det hele og er helt uskyldig her?

Hele intervjuet linket under;

Videoen under er også relatert til Prins Andrew saken. Epstein er jo nesten en Weinstein høres det ut til!

Jeg vet at mange sikkert er litt lei av ordet metoo. Nesten inkludert meg iblant. Men jeg er så glad for at det kom fokus på makt og overgrep. Metoo er en kjempeviktig bevegelse, det må bare ikke dras for langt i feil retning.

Det er trist at det finnes rike manipulative maktmenn med “bad business” som holdes skjult. Og dess mer makt, dess vanskligere å ta.

Jeg må innrømme at jeg ikke såg hele episoden under, jeg ble bare :/ Men det er tragisk når de velger unge mindreårige jenter med bagasje som ofte er ett lett offer for manipulasjon og overgrep.

Tanker om nyhetssakene?

Hva synest dere om slike innlegg med “nyhetskommentarer”?

6 kommentarer
    1. Ikke fulgt så veldig med på Trump..og den Princ Andrew saken.. men fått med meg litt da..og om jeg skal dømme etter “utstrålinga”..eller mangelen på den til di to..så hadde det ikke gått deres vei for å si det sånn..men viktig at ting blir dømt etter sak da.. og der har jeg ikke nok viten til å dømme dem.. Glad jeg hadde litt Nynorsk på skolen..for som du sier klinger det fint rent poetisk..men ikke lett forståelig for meg.. Og for de som sliter på skolen burde det holde å lære seg en målform.. Fin kveld videre til deg <3

      1. Ja, det er godt man slipper å dømme dem og at ett rettsvesen gjør det, men jeg er litt skeptisk. Ja, de som sliter på skolen burde ikke måtte slite mye med sidemål i tillegg. Takk, ønsker deg også en fin kveld! <3

Siste innlegg