MITT KOSTHOLD ER IKKE ETT FORBILDE

God kveld!

Nå har jeg nettopp spist kveldsmat. Og jeg sitter å tenker på en ting.. Kostholdet mitt må skjerpes. Før jeg skriver videre vil jeg bare advare om at innlegget handler om mat og litt om vekt. For jeg vil absolutt ikke trigge noen som sliter med slikt.. Men skal prøve å skrive det varsomt:-)

Jeg ønsker å bedre kostholdet mitt. Men det er jo lettere sagt enn gjort. Jeg spiser til tider for usunt og har altfor lite rutiner på måltidene.  (Noe som kanskje er lett for når man bor alene, elsker søtsaker og har litt for mye i hode.)

Jeg har prøvd å kutte noen matvarer. Blant annet kjøtt. Men jeg føler jeg har litt for liten kontroll over om jeg egentlig får inn alle næringsstoffene jeg trenger nå.

Og om dagen er jeg nok litt forvirret hva jeg mener både om kjøtt og animalske produkter. Men innser likevel at det ikke er tida for meg å velge alt gjennom verdivalg, men først få orden på helsa mi. Noen små verdivalg kan man selvsagt gjøre. Men man må vite hva man gjør hvis man endrer kostholdet drastisk.

Jeg spiser stort sett flere måltid til dagen og har blitt flinkere til å kjøpe inn både frukt og grønt. Så noe positivt gjør jeg..

Men ett av “problema” mine med mat er at det skal mye til før jeg blir sulten. Ja stort sett er det jo ikke ett problem sålenge jeg likevel spiser jevnlig. Men jeg har ikke så normal sultfølelse, noe som gjør at jeg kanskje ikke merker at jeg er sulten før jeg er kjempeslakk og skjelven. Og dersom jeg har en veldig travel dag er det lett å glemme å spise hvis man ikke kjenner sult. Så idag for eksempel har jeg omtrent ikke spist annet en kaffi før jeg merket jeg var dårlig på kvelden. Men så har det også vært mye stress denne dagen, uten at det er god nok uskyldning.

Jeg vil ikke si for mye om vekt. For jeg er så redd for å skrive noe som er usunt for andre å lese. Men jeg har lagt på meg de siste ukene, og er ikke helt komfortabel med det. Jeg har ikke veid så mye på veldig lenge. Men jeg har kanskje godt av den vekten og det selvfølgelig ikke er noen krise. MEN problemet er hvis man ikke klarer å holde en jevn vekt, men er jojo.

Det siste året har jeg lenge vært undervektig. Og jeg prøvde med vilje å legge på meg å nå bmi. Dette klarte jeg ikke med mitt vanlige koshold og jeg raste nedover og nedover i vekt ifjor. Derfor begynte jeg å proppe i meg mye usunt med vilje for å prøve å snu det. Og etter ett år med å frotse i mye sukker, så har jeg bare fortsatt med en litt usunn trend selv når jeg hadde nådd en sunn vekt. (Og jeg vet også det sikkert ikke var sunneste måte å få opp på)

Målet er å få ett sunt og godt kosthold, og å hverken gå opp eller ned i vekt så mye. Men holde meg stabil ved hjelp av vanlig mat som er bra for kroppen.

HAR DU NOEN GODE RÅD, ELLER EGNE ERFARINGER FOR ETT BRA KOSTHOLD?

 

8 kommentarer
  1. Nesten så jeg kunne ha skrivet dette innlegget selv 🙈 og selv om det ikke er en god ting så føles det på en måte godt at det er flere enn meg som ikke kjenner sult. Jeg har alltid sagt at jeg kjenner ikke sult på samme måte som de fleste andre. Jeg blir svimmel og slapp, da skjønner jeg at det er på tide å spise. Jeg sliter veldig hvis jeg er alene. Mat er ikke noe som jeg har prioritert og en gang når samboeren min var borte så spiste jeg to knekkebrød og en snikkers på en uke.
   Jeg tror at rutiner er det som må til. Kanskje sette alarm 3 ganger om dagen, da skal man spise. Jeg er fortsatt håpløs og får i meg for mye usunt og for lite onkli mat.
   Jeg sliter også med verdiene mine når det kommer til mat. Men jeg tror at for deg som for meg må man tenke først på helse. Dyre velferd står høyt hos meg men per nå er jeg nødt til å spise kjøtt og egg. Jeg spiser pent lite meieri produkter siden det er en grusom industri. Jeg skal jo også ha høner selv da egg produksjon er til å grine av. Men velger nå å kjøpe kun økologiske da de har bedre plass og krav på å være ute.
   Det ble en lang kommentar uten noe særlig svar på spørsmålene dine 🙈 men jeg håper både du og jeg får det til litt bedre med maten etterhvert ❤ Stor klem sendes til deg ❤

   1. Kjekt du deler din erfaring:-) To knekkebrød og snikkers var mye verre enn meg da, da hadde nok garantert blitt sulten over så lang tid, og hvertfall slakk og dårlig. Men jeg blir ikke sulten til hvert måltid, og noen ganger har jeg spist ett måltid dagen. Men jeg er flink nå på flere måltid enn det. takk for tips og klokke på. Så bra du skal ha høner selv. Ja, det er helt sykt og kjempetrist. Jeg sjønner ikke at det er lov. Burde bare finnes økologisk og fra gode gårder og de som har hjemme som har det bra. Stor klem <3

  2. det beste råd som jeg kan gi deg er, spis alt men bare med måte 🙂 prøv å spise frokost, lunsj og middag jevnlig så ofte er det mulig og prøv å ha 3-4 ganger per uka noen slags av fysiske aktiviteter …. og til slut du kommer til å bli veldig bra, dette garanterer jeg 🙂

  3. Det virker som du vet hva du bør gjøre, men det er bare å få det i system. Varsel med klokke høres ikke dumt ut. Spis frukt som mellommåltid osv. 🙂

  4. Jeg tror jeg kan skryte på meg at jeg kan mye om kosthold uten at jeg for den del er så bra når det gjelder mitt eget, men noen andre har jeg hjulpet både opp og ned i vekt. Det beste du kan gjøre er egentlig å ha et vanlig norsk kosthold, ikke det hurtigmatkjede kostholdet vi har importert fra det store landet. BMI er et høyst usikkert verktøy til å måle tilstanden med. For noen år siden vrude jeg 89 kg og er 1.70. Det blir stygg BMI 😂 nærmest livsfarlig. Jeg hadde vel fettprosent på 9 og mageruter så det dugde.
   Beste du kan gjøre er å la være ha fokus på det og spise normalt. Er du redd for rødt kjøtt så spis svin, kalkun, kylling og fisk.

   1. Ja, hurtigmat er nok ikke så bra, hvertfall ikke med mye fett, sukker og salt. jeg har hørt bmi ikke er veldig tilstrekkelig til å si om man har sunn helse nei. Takk for råd:-)

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg