Legning, tiltrekning og nye begreper.

Fotoillustrasjon: Pixabay, Stocksnap.

God lørdag. Her blåser det, hagler, snør og regner. Hvordan har dere det?

Jeg leser innimellom KK og andre kvinnemagasiner, og der går det ikke lenge mellom hver gang det kommer en ny artikkel som omhandler seksualitet og legning.

Jeg synest det er litt fascinerende hvor mye som faktisk har ett navn, og hvor mange artikler som er mulig å produsere rundt dette temaet. Men jeg er litt uenig med meg selv om hvorvidt det er vesentlig å lære “hundreogtotusen” ulike begreper på den minste variasjon av tiltrekningsmønster. (Og legger man til fetisjmønster er det mye mer.) Men noen av de mest vanlige er jo greit å vite om, og kanskje skaper fokus på dette mer normalitet og åpenhet?

 

Noen av begrepene i vinden som er verd å merke seg er disse:

Homofili, hetrofili og bifil: De begrepene trenger jeg neppe forklare dere, så de hopper jeg over..

Biseksuell: Å være seksuelt tiltrukket av samme kjønn uten å bli emosjonelt tiltrukket/forelsket. (Bifile vil imotsetning kunne bli forelsket og tiltrukket både emosjonelt og seksuelt).

Panfil: Forelsker seg i personen uavhengig av kjønn, og tenker mindre på kjønnsidentiteten. Kan derfor forelske seg i menn, kvinner, transpersoner m.m.

Emofil: Mennesker som er emofile blir raskt forelsket, og kan ofte lettere bli forført av “lovebombing.” De forelsker seg ofte i mennesker med psykopatiske trekk/ulike personlighetsforstyrrelser. Og det er ikke uvanlig at emofile forelsker seg i forelskelsen.

Aseksuell: Manglende interesse for det seksuelle.

Aromantisk: Mangel for romantisk tiltrekning til noen.

Androseksuell: “Dette begrepet betyr å bli tiltrukket av det maskuline trekkene i en person, uavhengig av kjønn. For eksempel om en kvinne blir forelsket i en annen kvinne der hun tiltrekkes av de mannlige trekkene.

Gynoseksuell: Dette er å bli tiltrukket av de feminine trekkene hos en person uavhengig av kjønn.

Autoseksuell: Å være tiltrukket av seg selv.

Autoandroseksuell: Å være tiltrukket av egne mannlige trekk.

Demiromantisk: Blir kun fysisk tiltrukket dersom det er utviklet følesesmessig bånd.

Fleksiseksuell: Dette er nokså likt bifil, og betydningen ligger vel nesten i ordet. Føles nesten bare som en hippie måte å si man er bifil på uten å havne så i bås.. “Får se hva legning jeg har neste uke, jeg er litt fleksi..” Neida, hehe, jeg skjønte greia.

Hetrofleksiseksuell og homofleksisekuell: Her er det noen begrep for de som føler seg mest hetro eller mest homo men har en seksuell dragning mot det andre kjønn også..

 

Det er igrunn uttrykk for det meste..

Kunne dere alle disse uttrykkene fra før? Og er det noen andre uttrykk dere kjenner til noen som burde vært tilført her?

Jeg funderer litt på om det er nyttig og utelukkende positivt med navn på alt og å prøve å sette seg selv i en bås.

Skaper det å ha navn på hva som er vanlig å ha dragning mot mer åpenhet for å prate om legning?

Og er det litt “in” i tiden å prøve å få seg en legning som er litt mer interessant? (Å ha ett begrep på det altså, mente ikke at man prøver å lage en man ikke allerede har). Eller er det bare en naturlig del av det moderne samfunnet med mer åpenhet og mindre stigma rundt at mye er normalt?

2 kommentarer
    1. Jeg må ærlig innrømme at det var mange av disse jeg ikke hadde hørt om før. Her ærlig så skjønner jeg ikke hvorfor mange er så opptatt av andres legning, akkurat som om det definerer en person. Personlighet og væremåte er så mye mer viktig.

      1. Det var mange her jeg ikke hadde hørt om også. 🙂 ja, jeg er enig i at personlighet og væremåte er viktigst. Det eneste som kanskje er greit å vite om man blir forelsket i noen med en annen legning. Jeg ble “forelsket” i en homofil en gang, og det var jo ikke vits i, hehe;) Men ellers burde det vel ikke være av interesse hvilken legning naboen har, selv om mennesker merkelignok virker til å være fryktelig nysgjerrige på slikt.

Siste innlegg