La oss spre litt veganerhat..

 

 

Jeg leste nettopp en nyhetsartikkel i nettavisen der senterpartiets Jenny Klinge raser mot at norsk veganforening vil søke statsstøtte. – En gjeng fanastiske kjøtthatere, sier hun. 

Vel vell.. here we go again. Nå er ikke jeg veganer, og ikke har jeg tatt helt stilling til hva jeg mener om statstøtte heller. Men mitt inntrykk er at de fleste som har ett vegansk kosthold virker veldig reflekterte og respekterer at andre gjør sine valg.

Det betyr ikke at veganere holder kjeft hele tiden. Veganere er mennesker som er like ulike som alle andre. Men selvfølgelig får alle mennesker lyst til å dele det man har skikkelig tro på og er opptatt av noen ganger, det er jo menneskelig? Eller har de kjøttspisende full ytringsfrihet, men veganerne helst skal holde kjeft?

“Fanatisme er en følelse av å være fylt med overdreven, ukritisk nidkjærhet, spesielt for en ekstremt religiøs eller politisk sak, eller med en besettende entusiasme for et tidsfordriv eller en hobby. Fanatisme betegner altså en blind, ensidig tro eller begeistring for noe.” – Wikipedia

Jeg lurer også på om det ikke er akkuratt det samme Klinge gjør, som hun anklager veganere for. “Å spre synet sitt?” Hun er tross alt i avisen med nokså bomastiske uttalelser. Og hva gjør at veganere er fanatiske, mens Klinge ikke er det? – At hun er endel av majoriteten i sitt syn, mens veganere er en minoritet?

Jeg er litt lei av at alle veganere blir slått under en kam av negativ art. – Kommer det noe godt ut av å lede ann mot noe som nesten blir “veganerhat” og stigmatisering?

Jeg lurer også på hvor nøytal Jenny Klinge er? Senterpartiet sleiker jo bøndene opp etter leggen, for ellers hadde jo partiet gått dukken. – Og selvfølgelig vil ikke bønder som lever av kjøttproduksjon juble over flere og flere veganere.

Jeg jeg siterer; “Om denne gjengen får bre om seg vil vi miste næringsgrunnlaget. Norsk landbruk vil ikke kunne eksistere som det gjør i dag og da må vi importere mat fra deler av verden der folk sulter, sier Klinge til Nettavisen.”

Det kan godt hende. Men var også en måte å si det på. “Tenk på de sultne barna i afrika” argumenter funker jo alltid?

Nå skal ikke jeg gå inn på næringsgrunnlag og norsk landbruk i ett tenkt tilfelle, for det har ikke jeg nok kunnskap om. Men Klinge nevner i samme sammenheng Gunnhild Stodalen og Eat.

Forskning i forhold til  bærekraft viser jo klart at redusert kjøttbruk vil hjelpe på klimaet og matproduksjonen på ett større plan, og da mange i de landene som klimakonsekvenser og da hungernød går mest ut over. (Men klimakrisen kalles jo også fanatisk av mange). Og nå regner jeg ikke med at det var folka i de landene der folk sulter, Klinge egentlig var bekymret for?

Det virker som veganere blir sett på av mange som en stor trussel. Og hvorfor er noen folk så redde for kjøttskam? De trenger jo ikke skamme seg hvis de mener de ikke har noe å skamme seg over.

“Veganere er en skummel trussel”. Foto; Pixabay.

Mitt inntrykk er at de som velger ett vegansk kosthold ofte virker veldig empatiske, reflekterte og oppegående. De har gjort ett valgt de mener er best for dyrene, klimaet og seg selv. Og så må de som ikke har samme synspunkt få ta sine valg. Hvis de vil spise kjøtt til alle måltider av dagen er det ingen som hindrer dem i det.

Hvis man skal kalle alle meninger man ikke er enig i fanatiske er det jo litt synd. Tankegangen om matproduksjonen er muligens ny og fremmed for noen. Men verden utvikler seg, vi får mer kunnskap, og det finnes nok større trusler i verden enn veganere.

Peace n love 😉 (Haha, det skrev jeg bare som en provokasjon. Men hippier var vel også en trussel på sin tid)

4 kommentarer
    1. Et godt og velskrevet innlegg. Jeg spiser kjøtt, men å kalle alle som ikke gjør det for fanatikere blir helt feil. Ja, hippiene ble vel i alle fall sett på som “irriterende” om ikke annet 😀 Jeg er en “liten” hippie, litt etter dens periode og uten dopen 😀 Flower power! 😉

      1. Takk for det! 🙂 Ja, det blir veldig feil å bruke det ordet som en samlebetegnelse til noen med ett annet syn enn sitt eget.. Hehe, ja de har værtfall blitt stigmatisert og satt litt i bås hippiene også. Jeg elsker hippier og bohemer;) Flower Power! Tji hi! 😉

    2. Jeg synes også dette var godt skrevet. Ekstreme elementer finnes nok i hver ende av skalaen, slik er det med alt. Jeg spiser mat og i det begrepet finnes alt 😉

Siste innlegg