KVINNEN ØNSKER IKKE AT BARNA FINNER VENNER MED “LAVKLASSENAVN”

God lørdag!

Her har jeg nettopp sprettet en kald Urge (som var sykt godt nå), jeg har hørt litt på lørdagsrådet, Pus har fått meg til å smile litt med mye “cuteness overload,” og jeg har hatt god underholdning av youtube! Men det er så rart at klokka bare er litt over to, for jeg føler at dagen har vært så lang og at klokka gjerne kunne vært mye mer. MEN så var jeg tidlig oppe da, og det er jo forvirrende nok for noen som har vært mye B- mennesker å plutselig bli A- mennesker, hehe. 😉

Det jeg vil ta opp i dette innlegget er noe jeg ble inspirert av på youtube (ikke overraskende)- Og temaet er det å dømme andre mennesker (rettere sagt barn) kun ut fra fornavnet.

Men først snurr film..;

Videokommentar; Ja, hva skal man si, haha?

Jeg klarer faktisk ikke å forstå at det er mulig å dømme barn utelukkende ut fra fornavnet, og tillegge de egenskaper ut fra det. Og det verste er nok at Katie Hopkins sier at hun ikke ønsker at barna sine er venner med barn med feil navn, og selekterer ut fra de navnene som høres mest “intelligente ut”. (Men så mener Katie Hopkins mye jeg er uenig i, hehe) Jeg kan forstå tankegangen til Hopkins til en viss grad om noen navn kanskje assosieres som litt mer “intelligente” sånn i teorien. Eller med andre ord er litt mer snobbete, mer moderne, mer kunstneriske og kreative eller historisk mer “overklasse.” Men man kan faktisk ikke slå fast ett menneskets intelligens basert på navnet, og jeg måtte flire av at hun “ikke visste om noen leger og advokater med de og de arbeidsklassenavnene, “hehe! Og jeg synest det kan være veldig fint med barn som blir oppkalt, og at ikke alle skal hete det samme..

Jeg måtte se klippet to ganger for å forstå om det i det hele var noen navn som ble godtkjent av Hopkins, for lista med “nei- navn” var ganske lang! Og jeg måtte flire litt av at hun ikke likte geografiske navn, og begynte å ramse opp “Brooklyn, London..” Og så avbryter Philip forbauset med; “Men, dattera di heter jo India?” Haha!

Jeg tenker ellers at dette ikke bare har med navneassosiasjoner å gjøre. For kvinnen lærer jo sine barn noen verdier som jeg tenker er litt triste og innsnevret. Og jeg funderte litt på hvordan dette ville utarte seg i praksis. For selv om Hopkins barn sikkert ville omgåes alle barn på skolen og i gruppearbeid, så vil vel disse holdningene likevel på ett vis kunne påvirke hele klassemiljøet? For barn er jo ikke dumme.(For ikke å prate om at denne praksisen vanskelig kan ro seg bort fra at det inneholde ett snev at rasisme og diskriminering.)

STEREOTYPER VED NAVN:

Til tross for mye “latterlig tragisk” som kom frem i videoen over, så kan jeg si meg enig i en ting. Og det er at man ofte assosierer navn med mange ulike stereotyper.

Av og til forbinder man gjerne noen navn med visse land. Og ofte forbinder man navn med ett bestemt kjønn.

Jeg tror ellers at de fleste har sine personlige assosiasjoner på ulike navn, utfra hvem man selv forbinder/kjenner med det navnet. Og alle får nok noen bilder i hodet ubevisst når de hører ulike navn.

Enkelte navn har også noen felles stereotyper som mange deler. Olga er for eksempel gjerne “den gamle koselige tanten,” Harry og Kurt vet jeg mange har sterotyoer på som litt rampete. Og Chad blir ofte forbundet med “data-nerd” osv. MEN selvfølgelig er sterotyper ikke noe annet enn nettopp sterotyper. Og som en funfact er det litt rart at det er vanligere at kvinnenavn har sterotyper tilknyttet seg enn mannsnavn.

Ellers har noen navn historie på å være assosiert med ulike klasser, litt lignende det Katie Hopkin mente i debatten. Men jeg tenker likevel at det med klasser og navn er litt gammeldags, og at vi lever i Europa i 2020! Og idag velger jo de fleste navn basert på hva de liker (eventuelt oppkalling) og ikke hvor man er på rangstigen. Men mange vil nok tenke at Elisabeth og William kan forbindes med overklassenavn, mens Ole, Kjell og engelske Taylor er mer arbeiderklassenavn. Så får vi håpe at de fleste ikke ønsker å oppdra barna etter klasseskille eller ett indisk kastesystem!

Så for å ta en kort “konklusjon”; Vi har alle våre steropyper og navneassosiasjoner. Men det å sette fordommene ut i praksis, selektere folk etter navn og tillegge de egenskaper KUN basert på dette er liksom ett helt nytt nivå. Og jeg lurer veldig på hvordan barn som blir oppdratt slik blir iforhold til holdninger når de blir voksne.

(Og forresten har jeg alltid syntes navnet Taylor var fint, og måtte flire litt av at Katie Hopkins hatet det så mye!)

Har du tanker om enten stereotyper på navn, navneassisiasjoner eller det å dømme barn etter fornavnet?

Jeg håper du har en fin dag! <3

Foto; Pixabay

0 kommentarer

Siste innlegg