Koronarestriksjoner i Europa..

Jeg har aldri vært i Østerrike. Og jeg må innrømme at jeg kan fint lite om det landet utenom litt fra musikkhistorien. (Mozart, Mahler) Så i mitt hode har jeg ett bilde av Østerrike som er like nasjonalromatisk som i Sound og music.

Men jeg fikk lyst å kommentere kjapt en nyhetssak som ikke er like fult av frihetsfølelse som i klippet under. For Østerrike har fra mandag startet en streng lockdown for alle innbyggerne. Og de blir så det første landet i verden til å gjøre vaksinen obligatorisk fra 1 februar.

Østerrike er ikke det eneste landet i Europa som tar koronaresrrikasjoner til nye høyder. For landet som er strengest per dags dato er muligens Litauen. Og her er utdrag fra en tilstandsrapport fra en som bor der;

The covid pass in Lithuania is called the opportunity pass.The opportunity pass gives you the opportunity to participate in Society. Without the opportunity pass you don’t have the opportunity you’re rights are restricted. My wife and I don’t have the covid pass. (..) So we lost our jobs and has been baned from most of society. (..) There are currently no end date planned (..) All shoppingcenters ban people without the covid pass. Maschins has been installed to scan and vertity the pass of each person who enters. No pass, no entrance. We’re banned from bookstores. Only people with covid pass may enter. Because we dont have a pass, my wife and i cannot take our two children out there. My family enjoys craft. But without a Pass, we can not longer enter a knitting store to buy yarn or other supplies. Without covid pass we cant take our children to art supply stores. We’re also not allowed to pick up online orders. (..) This is an inversion of universial rights. In a free sosiety you can do whatever you want, unless the law prohibits you. Under Lithuanias new pass regime its inverted. You can’t do anything unless a bureaucrat allows you.” – Globoco Lietuva

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Jeg synest det er veldig skremmende slik det utvikler seg nå i Litauen, Tyskland, Nederland og Østerrike m, fl. Jeg kan jo fint si at jeg er helt imot slik utstrakt bruk av koronspass som i de landa. Og kan evt skrive mer om hva jeg mener om feks koronapass og hvorfor jeg tenker som jeg gjør i ett annet innlegg.

Men man kan jo ellers være uenige i hvorvidt man for eksempel hadde ønsket selv at alle burde vaksineres, eller har andre meninger. Men til tross for hva man eventuelt mener selv er riktig og ideelt, hvor stor/liten tillitt man har selv til vaksinestrategien, eller hvor redd man er for viruset for seg og andre, så mener jeg at må man respektere at hver og en bestemmer over sin egen kropp og har en viss selvbestemmelse. Og det at Østerrike gjør vaksinen obligatorisk er beyond skremmende. Er det flere her som reagerer på det?

Vi bør stå sammen i pandemien (følte meg ordentlig klisje nå) som det har det blitt sagt hele veien. Men det som skjer nå er det motsatte. Vi splitter folket. Og noen land tar også fra uvaksinerte både livsgrunnlaget og frihet. Og det er jo ikke rart det blir demostrasjoner og opprør.

Jeg må ellers si at jeg synest det er litt facinerende hvilke ord de velger å sette på disse passene. “Oportunitypass.”  Og green card, det høres så .. lyst og hyggelig ut”.. De hadde jo ikke valgt å kalle det “svart pass” heller, hehe. Men det er faktisk mye makt i hvilke ord man bruker på ting.. Kanskje “frihetspass” Eller enda koseligere assosiasjoner i disse tider-  “The merrychristmaspass.” Eller ett mer realistisk navn; “The only way your mental health will not drive you eventually insain pass.” Nei, uff.. Fra spøk til alvor.. Jeg er veldig glad for at Norge etter mitt syn håndterer ting nå litt mildere enn mange andre land i Europa.

Hva synest dere om tilstanden i Europa med koronarestriksjoner?

11 kommentarer
  1. Det er helt ille at vaksinen skal bli obligatorisk, det tar jo fra mennesker rett til å velge. Det skal jo ikke være sånn i verden. Ja, vi skulle nemlig holde sammen, men enig med deg at det som foregår er splittelse av mennesker. Ikke bra !

   Hei igjen forresten, hyggelig å se deg her ❤

   1. Enig! 🙂 Takk, jeg klarer jo ikke holde meg unna litt blogging innimellom. 😉 Men jeg blir veldig glad for at du synest det er hyggelig å se meg her. Og hyggelig å høre fra deg i kommentarfeltet. Håper du har en fin dag! ❤❤

  2. Jeg er delvis enig i resonnementet ditt. Det er synd at enklete land føler seg tvunget til å ta så dratiske skritt for å få bukt med pandemien.
   Samtidig må jeg si det er overraskende mange som velger å ikke vaksinere seg, og dermed delta i å beskytte de svake og sårbare blant oss.
   Det er også overraskende mange egoister som velger å bryte de enkleste forskrifter og kjøreregler i den situasjonen vi har levd med nå i halvannet år. Smittede som velger å gå ut blant folk, som beviselig har spredd smitte og risikert andres helse…uforståelig.
   Men da er det kanskje uunngåelig at slike strenge regler blir innført, for å få bukt med den verste smitten i samfunnet?
   Tar man et veloverveid prinsipielt valg om ikke å vaksineres, blir det opp til samfunnet å beskytte de svakeste mot eksponering fra disse.
   I mine øyne er dette veldig enkelt: du kan velge å ikke vaksinere deg, det er din frihet. Du kan IKKE velge å utsette andre for evt smittte, det er alle andres frihet…ergo må du da akseptere visse begrensninger på hva du kan gjøre ute i samfunnet.
   Inntil vi alle er beskyttet må vi nesten akseptere begrensninger, slik at vi beskytter de sårbare og utsatte…det er en liten pris å betale. Igjen, min personlige oppfatning, selvsagt.

   1. Takk for innspill! Jeg er veldig enig i at det er helt tragisk med disse eksemplene på mennesker som har påvist smitte og som bryter isojasjon bevisst går ut å da smitter mange. Men det er jo ytterst få, svært egoistisk og tankeløst og folk flest tar jo hensyn når de vet de er smittet. Så jeg er enig i at det er uforståelig. Men jeg også uenig i noe her. For jeg synest ikke det er greit å tvinge folk til å ta en vaksine uansett. Og én ting som jeg er skeptisk til når det kommer til koronapass er at det er så mye fokus på å være fullvaksinert på papiret (passet), men mindre er fokuset på hvorvidt man faktisk er frisk/ syk, beskyttet/immun/ har høy/ lav beskyttelse. For det er jo forsket frem at effekten av vaksinen daler kraftig etter noen måneder. Så hvor godt beskyttet og smitteoverføringstrygge er egentlig de som ble vaksinert i januar per idag, til tross grønt lys? Det prates jo om en tredje dose. Men jeg tenker på om alle som har koronapass idag er så “trygge” for vidersmitting. Så kanskje det sikreste i den travle førjulstiden på shoppingsenter er bl.a “god gammeldags” to meter. Jeg tenker ellers at også vaksinerte burde bli testet/ta karantene til testsvaret kommer når noen i husholdningen er smittet,mog spesielt de som jobber med sårbare. Og jeg skjønner ikke logikken med at de som nettopp har hatt korona og er beskyttet i minst ett år, likevel må ta vaksinen i østerrike for å få gå på jobb. Jeg føler det litt motsatt av deg, med at det er en for høy pris. Det kommer selvsagt ann på tidsperspektivet. Men det er mange sårbare grupper,og man bør se ting i ett større perspektiv. Jeg bare er ikke for å overkjøre noens selvbestemmelse over egen kropp, det er langt over alle grenser. Men ellers ikke enkelt dette..

    1. Hei. Vi ser nok dette fra ulike vinklinger, og det er som regel grunnlag for gode diskusjoner 🙂
     Jeg er enig i at tvang ikke er en god ting. Det bør unngås så langt det er mulig. Problemet som har oppstått er jo at en “for stor” del av befolkningen velger å ikke delta i den vaksinasjonsbeskyttelsen vi alle håpet på. Det har medført økt smitte i mange land, og begrenset effekt av de som faktisk har tatt vaksine.
     Når så vaksinen viser seg å ha begrenset effekt blir det nå rullet ut tredjedoser (booster-doser) som skal øke denne.
     Så er jeg helt enig med deg at folk må bli flinkere til selv å ta ansvar når det kommer til å holde avstand, unngå tette folkemengder osv. dessverre ser vi mange steder, også her til lands at vi ikke er flinke nok på det punktet.
     Fra mitt ståsted er det viktigere å pålegge fåtallet som ikke vil ta vaksine strengere kjøreregler, enn å øke belastningen på de som faktisk følger anbefalingene gitt fra myndighetene.
     Nei, dette er ikke enkelt, og blir nok ikke enklere i tiden som kommer, ettersom pandemien åpenbart ruller videre…
     Ønsker uansett alle en trygg og god førjulstid 🙂

     1. Jeg er enig i at litt uenighet gir gode diskusjoner, og jeg setter pris på innspill fra noen med litt andre meninger enn meg selv. 🙂 Jeg tenker at vaksinedekningen i Norge egentlig er veldig god, med ca 90 prosent dekning. Likevel er smittetallene skutt i været sammenlignet med tallene som var i demeber ifjor, før vaksinasjonen startet. Det har vært daglige smitterekorder rundt omkring. Men det er egentlig ikke helt uventet. Man åpnet samfunnet, og tok man bort andre smittetiltak rett før valget. Det er jo ingen overraskelse at smittetilfellene vil gå opp når man tar bort to-meteren, munnbind osv, itillegg til at det blir høst/vintersesong som man vet oppblomster virus og baktetier; covid, influensa, forkjølelser. Og de pratet like før de åpnet opp om at delta var mer smittsom. Så situasjonen de stakkars sykehuspersonale har nå kunne man etter mitt syn ha forebygget mer. Og det blir litt rart å skylde fult på uvakinerte på situasjonen etter mitt syn. Jeg tror nok det både er vaksinerte og uvaksinerte nå som bidrar til smitteoppblomstringen. Det sies at enkelte uvaksinerte blir sykere og lettere får viruset enn en som (nylig) er fullvaksinert. Men hvilken gruppe av de smittede som smitter lettest videre debatteres litt, ettersom vaksinerte kan kjenne mindre symptom på at de er syke å gå ut å smitte mange ubevisst.

      Vaksinen er desverre ikke er så god som mange nok trodde når den ble intodusert, og den krever som sagt ny booster etter noen måneder. Ergo ligger det ett spørsmålstegn der med hvor mange boostere det forventes at innbyggerne skal ta de neste årene,”. Og jeg lurer også på om vaksinedekningen i Norge (de som frivillig ønsker å ta den) blir like god når man kommer til dose fire og fem. Spesielt blant unge og friske er det jo forstpålig etter mitt syn at mange er mer skeptisk til å la seg injeksere med x antall doser uten langtidsdata på. Og jeg tipper at de i risikogrupper lettere ønsker bli med på “dugnad” med mange doser enn de yngste. WHO har ellers anbefalt at folk i uland får 1 og 2 dose før iland får 3 og 4 dose. Dette har også med mutasjoner å gjøre. Men Europa hører ikke på who og prioriterer sine innbyggere. Jeg sier ikke at jeg ikke tror det kan ha noe effekt om flere hadde vært vaksinerte i Europa (jeg er ærlig talt ikke sikker på hvor mye effekt, ut fra at vaskinene i ett større pespektiv ikke fungere optimalt), men per dags dato tror det må andre tiltak til. (Da ikke lockdown for det er så skadelig på andre måter, men å kanskje forebygge det med hygiene, folkehelse, to-meter.. rundt denne tiden, før jul). Jeg tror det er forenklet å skylde på uvaksinerte for hele situasjonen nå, som jeg føler er fokus i media. Og enkelte uvaksinerte er noen av de mest forsktige. Jeg sier ikke alle er det, for slik er det jo ikke. Men de som feks ikke tar vaksinen pga autoimmun sykdom, der har noen så og si vært mye isolert i hele pandemien, og vært redde for å bli smittet selv, og brukt munnbind og avstand ute. Jeg personlig ville kategorisert “den personen” som tryggere enn en vakinert som fartet jorden rundt og var hypersosial og trodde han var vaksineimmun. Og alle uvaksinerte er ikke noen ufølsome personer som “ikke bryr seg”, de kan bry seg like mye, men ha sine personlige grunner for sitt valg, eller andre meninger på syn på strategier eller pandemispørsmål. For det er jo veldig mye som ikke blir debattert, og det er mye fokus på vaksinerte og uvaksinerte på bekosning av andre viktige spørsmål. Jeg er uansett for menneskers selvbestemkelse for vaksinespørsmålet, men håper jo at alle uansett viser litt hensyn ift andre utover det.. Ja, det blir spennende videre.. Håper smittestrenden snur. Takk for det. Ønsker også deg og andre en fin og trygg førjulstid. 🙂

  3. Synes denne utviklingen er superskremmende. Skummelt med påbud og tvang som fører til splittelse blant folk.

  4. Det er brydd på menneskerettigheter å gjøre vaksine obligatorisk. Da må staten stå ansvarlig dersom folk pådrar seg sykdom og bivirkninger. Jeg er veldig imot slik vold og frarøvelse selvbestemmelse over egen kropp. Østerrike burde skamme seg (mtp tyske historie også )

   1. Jeg tviler på om det hadde vært så enkekt å få erstatning om man fikk sykdom og bivirkninger, for det er så vanskelig å bevise. Det vil så langt som mulig tror jeg, bli stilt tvil på om “det er en sammenheng mellom vaksine og sympotoma.” Det er jo feks vekdig veldig mange kvinner som har fått menstrasjonsforstyrrelser etter vaksinen. Men selv ved det store antallet så blir det argumentert med at det kan ha “andre grunner”. Og vaksineprodusenten er fratatt alt erstatningsansvar, så det hadde uansett blitt folket som betalte den evt skader. Og jeg tror det skulle blitt vært alvorlig om man fikk erstatning, som de som døde av blodpropp. Ja, skulle trodd at historien lærte noe til spesielt de landa.

Siste innlegg