JUL- Comparison is the thief of joy

Foto: Pixabay

Theodore Roosevelt (amerikansk president) pratet om “skyggesidene ved sammenligning,” noe som ble til ordtaket “Comparison is the thief of joy.” Og jeg tenker at akkuratt dette uttrykket er høyst aktuelt akkuratt i julen.. For det er så mye man kan sammenligne seg med på denne tiden.

Alle har ulikt utgangspunkt for julen, og jeg er enig med Roosevelt i at det vil kunne være en skikkelig gledesdreper å sammenligne seg med alt det man ikke kan få, istedefor å glede seg over det man har.

Men likevel, så vil jeg legge til at jeg mener det også er rom for å kjenne på sorg og andre følelser enn glede i julen. Og det er helt naturlig å sammenligne seg med andre- og det er ikke feil å gjøre det. Poenget er bare at det ikke vil skape noen glede å grave seg ned i missunnelse og se på hva alle andre har.

Man kan likevel se på andres jul som inspirasjon på at “Slik vil jeg få det engang også”. Og vet du- Det er faktisk muligheter for at du kan få akkuratt den drømmejula du ønsker engang- om ikke akkuratt i år. Men man må huske på at det er veldig mange som ikke har en tilnærmet “perfekt jul.” Og man hører kanskje mest i SoMe om de som på overfalten har en klassisk fin familiejul.

Men alle har ulikt utgangspunkt og sine sorger og gleder;

❤️  Noen får mange titalls gaver til jul- andre får en eller ingen gaver. Ja, det er folk i Norge som ikke får gaver til jul.

❤️  Noen gleder seg til jul, mens andre gruer seg.

❤️  Noen feirer jula nokså likt som forrige år, men andre opplever første jula uten sin kjæreste og ektefelle gjennom mange år, og kjenner på kjærlighetssorg og ensomhet.

❤️  Noen er nyforelska, og andre er single og missunner kanskje litt de nyforelska vennepara i jula.

❤️  Noen barn er lykkelige og trygge i jula, mens andre barn er stressa og vet at jul betyr alkohol og foreldre som krangler ekstra høylytt.

❤️  Noen barn opplever “alt som normalt” i jula, mens andre opplever første jula med skilte foreldre.

❤️  Noen opplever å feire jula med alle de er mest glade i, mens noen må feire første jul med stor sorg uten en nær..

❤️  Noen har gode sunne familierelasjoner de trivest godt med, mens andre har usunne familierelasjoner og gruer seg til jul fordi de har opplevd mye vondt i familien og kommer av “plikt” og tradisjon.

❤️  Noen har fri hele jula- og kan ha kvalitetstid med familien og se “hundre julefilmer,” mens andre må være på jobb hele jula.

❤️ Noen feirer jul med familie og slekt, og andre er helt alene i jula eller på frivillige arrangementer.

❤️  Noen feirer første jul som firebarnsforeldre, mens andre feirer nok en jul som ufrivillig barnløs.

❤️ Noen kjenner mest på glede i jula, mens andre kjenner mest på stress eller nedstemthet.

 

HAR DU SAMMENLIGNET JULA MED ANDRE FØR, ELLER ØNSKET AT NOE VAR ANNERLEDES?

XOXO

2 kommentarer
    1. Jeg var veldig glad i jula før…og fortsatt kan det være koselig..Men mye vemod også, for nå er jo både mamma og pappa borte.. Pynter og gjør det koselig og litt ekstra mat blir det jo..men er blitt mer og mer glad i å ha det «enkelt»… Fine punkter /eksempler du skriver her.. Jeg sammenligner aldri med andre..som du skriver om er det mange ulike typer feiringer…og familietradisjoner … Klem 💗 (Leste svaret i forrige innlegg også..)

      1. Jeg var også glad i jul før, og det er mye koselig med jul. Ja, det kan jeg godt tenke at må være trist. Det kan være fint å ha det helt enkelt også. 🙂 Så bra du ikke sammenligner, og ja det er mange ulike feiringer og tradisjoner. 🙂 Klem <3

Siste innlegg