JEG SAVNER BUTIKKEN SOM MÅTTE LEGGES NED!

Her kommer noen bilder fra igår! Og i samme slengen så ønsker jeg å “slå ett slag” for å bruke de små butikkene, nærbutikkene og landhandlerene rundtomkring i landet- Hvis dere ønsker å ha de da!

Igår var jeg og mr x på biltur (Vet ikke hva jeg skal kalle han akuratt nå) Og på turen stakk vi innom en landhandel som jeg synest er så koselig! Jeg prøver bevisst å “legge igjen litt” når vi er der, for av erfaring vet jeg at slike steder ikke har det så lett i vinterhalvåret. Og jeg har så utrolig fine minner derfra fra båtturer som liten.

Hvis butikken ble borte ville jo ikke stedet bli det samme heller. For mange drar der jo på grunn av de gode skillingsbollene og fordi det er kjekt med butikk der man soler seg på sommeren.

Jeg vet at selv om en butikk har vært på ett sted i generasjoner, så trenger det ikke bety at den alltid vil være der. Mange små butikker sliter mer enn noen gang, og de fleste landhandlerene går konkurs.

Jeg jobbet selv på en slags landhandel ved sjøen i omtrent alle ferier fra jeg var 16 år til jeg var i midten av 20-åra. Min stefars familie hadde drevet den i to generasjoner, og min mor og oss to eldste jentene startet å jobbe der etter min mor ble sammen med min stefar.

Jeg har utrolig gode minner fra å jobbe på denne butikken. Det første jeg gjorde når jeg kom på jobb var å sette på kaffien. For butikken og kaffibordet var en viktig møteplass for mange i samfunnet, spesielt de eldre og folk uten jobb. Så det ble mye faste kunder som kom på faste dager og traff den faste gjengen. Og jeg syntes det var så koselig å skravle med dem. For på små butikker på små steder har man jo faktisk tid innimellom til å prate litt 🙂 Og jeg tror mange av kundene kom nettopp på grunn av det- at vi hadde litt annet tempo og det var veldig trivelig der.

Det var egentlig sommeren butikken vi hadde levde på. For da kom det så mye båtturister. Og vi jobbet fra morgen til kveld da. For hvis en kunde kommer når man har akkuratt stengt på en liten butikk så jager du han ikke.. Jeg husker jeg gikk rundt å solgte skillingsboller til båtene på kaien, i skjørt og med ett brett rundt halsen.

På fredagene arrangerte butikken rekefest på kvelden. Og ellers var vi turistinformasjon og leigde ut dusj, strøm og vaskemaskin og leverte gratis avis og rundstykker til båtene om morgenen.

En sommer stekte vi boller. Og min kjære mormor bakte gratis kake to ganger i uka hele året til kundene. Og på sommeren stekte hun eller oss vafler utenfor butikken.

Jeg savner butikken mye. Bare hele atmosfæren der. Og det at den måtte legges ned har jeg tenkt mye på. Butikken var en så viktig treffarena for så mange som kanskje følte seg litt alene, og den var den eneste lille altmuligbutikken som var igjen på øya. Så det er så trist at ikke alle ser verdien i det før det er for sent. Når alle kjøpesentera og billigbutikkene kommer så er det ikke så lett for små litt avsidesliggende butikker. Og det ble aldri like mye båtturister på stedet etter at butikken forsvant.

Så hvis dere som meg synest det er koselig på sommeren at det ER små butikker i ødemarka der man kan kjøpe is. Legg igjen pittelitt når du er i området. Kjøp en is. Eller sleng på noen varer du likevel skal ha. Alt hjelper.

Jeg drog med meg litt hjem fra landhandleren vi var på. Men det triste var at det var ekstremt mye som var nedpriset til å koste nesten ingenting. Og det sier jo litt når brus går ut på dato. (Jeg blir bare trist av å se det. Og litt bekymret for butikken). Alt godteriet her fikk jeg for under 50 tilsammen- så fikk nesten dårlig samvittighet, jeg som skulle støtte de. Men det hjelper jo mer å få litt å gå i 0 enn å gå i minus tenkte jeg. Og av brus tok jeg noe utgått og en lik som var ny. Ellers ble det jo fersk bolle og kaffi.

Ingen butikker går av seg selv. Mange butikker og kjeder går med millionoverskudd, mens små butikker ofte går konkurs. Så det er jo opp til deg og meg hvilke butikker som overlever. Så igjen- kjøp en is og litt til når du er der oppfordrer jeg til! 😉

 

PLEIER DU Å LEGGE IGJEN LITT EKSTRA PÅ SMÅ BUTIKKER?

Idag ble det foresten mye seng, sofa og litt soving. Jeg har vært litt slakk idag. Men jeg kom meg på middag. Håper jeg er frisk som en fisk imorgen, og håper dere har det fint også!

14 kommentarer
  1. Det er jo ikke noen småbutikker igjen her. Det er helt sant! Nærbutikken min ble lagt ned fo noen få år siden.

   Butikken på hjørnet som jeg handlet i da jeg var barn, den er død for mange år siden, og det er innehaversken også. En ugift, eldre, koselig peppermø. Frk NN. Døra hadde bjelle i tau hengende rett over, så det plinget når man kom inn. Der lå brødene uinnpakket i hyller, og når noen skulle ha ett, rev hun av et stykke papir, grep brødet med det og pakket inn, teipet papiret. Melka var på glassflasker. Pølse var løsvekt, både wiener og middagspølse. Koteletter likeså..hun hentet på kjøla. Ingen datomerking den gang, men dårlige varer fikk vi aldri. Hun kunne sitt fag. Det var cirka plass til fire-fem kunder der foran disken, og da var det trangt. Det var en sitteplass på en bitteliten benk festet til veggen. Noen ganger satt lille jeg der og ventet på min tur, men om en astmasyk dame som bodde 40 meter nede i veien kom inn, spratt jeg opp og ga henne plassen. For hun hadde så kraftig astma at hun knapt klarte å puste. Hun laget hveselyder og lungene pep. Dermed var hun fullstendig utslitt av de få metrene og måtte sitte på butikken. Det visste jo alle.
   I dag hadde Mattilsynet fått bakoversveis av forholdene. Nå skal alt være pakket inn, ihvertfall på den slags butikker.

   1. Så trist å høre at alle de små butikkene i området ditt er lagt ned. Men veldig koselig å høre om den gamle “butikken på hjørnet.” Jeg kan nesten se det for meg, og synest det høres utrolig koselig og idyllisk ut. Jeg kan nesten høre for meg den bjella i døra. 🙂 Jeg tror nok mye er blitt strengere iforhold til “renslighet”/ innpakning av mat. Men det kan jo diskuteres hva som egentlig var best. Jeg tror mye mat holder mye lenger enn datoen, og at det er lukt, syn og smak som avgjør. Både med tanke på “svinn” (å kaste mat) og miljø (embalasje) var nok ting mye bedre for jordkloden før. Jeg tror likevel på god hygiene og innpakning på mat da. Den skal jo holde seg, og ting skal være hygienisk. Men mye idag handler jo ikke om annet enn å tjene mest mulig- (ikke om hva som er beste for kunder, dyr og miljø for å være direkte). Hyggelig å gi plassen til dama med atsma. Moro å høre historier fra “før i tiden” .:) Takk for du delte!

  2. Jeg er veldig for å støtte lokalbutikken. Altså alt som finnes rundt der hvor jeg bor og ferdes. Og finner jeg et landhandleri på en reise, legger jeg alltid igjen noe ja. For de har jo gjerne ting som andre ikke lenger har. Men det minker på de unike småbutikkene.
   Så har vi da nisjebutikkene. Men de er ofte så dyre at der har jeg ikke råd til å handle. Så markedet er jo egentlig ødelagt av alle billigkjedene.
   Jeg har vært litt for dårlig til så mye tur den siste tiden. Men pleier ofte å gå minst en tur til sentrum i uka. Dette for blant annet å støtte opp om butikkene der, og være med å lage liv i handlegaten. Men været ødelegger nok mye. Folk trekker heller inn på kjøpesentrene. Så ligger gågata helt tom 🙁 Men der er jeg litt sta. Så samme hvilket vær, så går jeg hele gata til endes, og gjerne inn et par plasser for å kjøpe noe. På ren trass.
   Det er en uke siden min siste tur til sentrum. Og jeg kjenner at det frister. Men så var det den helsa da, som sier nei for øyeblikket.
   Men kanskje i morgen 🙂
   Den butikken du har så gode minner fra, der skulle jeg gjerne vært. Tenk så hyggelig med hjemmebakt, og med mennesker som faktisk bryr seg. Sånn finnes knapt lenger tror jeg.

   Masse god bedring til deg, og med ønsker om en herlig helg ♥ Klem

   1. Jeg synest det er kjempebra du støtter lokalbutikken. Ofte er det jo litt dyrere desverre ja, og ikke alle kan ta ukeshandelen der. Men man kan jo gjerne gjøre litt av handelen der 🙂 Mange handlegater sliter ja. Og det er kjempetrist, for det er jo så mye koseligere å gå der enn på kjøpesenter. Og ofte har handlegatene så mye historie og sjarme. Men som du sier er det mer væravhengig. Og etterhvert som butikkene i gågåta får flere og flere tomme lokaler blir det mindre og mindre som lokker kunder dit. Så det er en negativ spiral, og det ser ikke så lyst ut for sentrum og gågata her i området. Jeg er glad du går handlegata til endes på ren trass å legge litt igjen 😉 Den helsa er ikke noe man kan styre alltid, desverre. Ja, du skulle virkelig kommet innom den butikken- det var utrolig koselig både med butikken og folkene. Det var noe unikt, og veldig glad jeg fikk oppleve det og i tillegg få så trygg og bra start i ungdommen på å jobbe. Tusen takk <3 klem

  3. Veldig enig i å støtte små butikker i nærmiljøet. Her vi bor er det både en fiskebutikk og et bakeri, og jeg synes det er mye bedre å støtte disse enn å kjøpe fisken eller brødene på kjedebutikken som ligger her. Riktignok dyrere, men verdt det 🙂

   1. Så fint å høre at dere støtter disse småbutikkene. Det er så kjekt å høre at folk gjør det, og det har nok mye å si for fiskebutikken og bakeriet. Jeg synest slike bakeri som ikke ligger på kjøpesenter er kjekkest å gå på. Så om det er ett koselig bakeri håper jeg det vil klare seg 🙂 Ja, det er dessverre ofte litt dyrere, så de som ikke har all verdens trenger jo ikke gå hver eneste dag, men alt hjelper 🙂 <3

  4. Nærbutikker er det fint å ta vare på. Helt enig med deg.
   Det er en mye koseligere atmosfære i de butikkene enn det stresset som det er blitt i større butikker.
   Vi er en nærbutikk, men den er bygget ut og blitt mye større. Jeg føler med de mange eldre kundene våre som er vant til å kunne ta en prat med oss som har vært der i 20 år. Vi har jo hele livshistorien til veldig mange i hodet.
   Etter utbyggelsen og ny sjef er det vanskelig og rekke stort annet enn å hilse på dem.
   Heldigvis er det satt opp et lite bord og et par stoler inne i butikken, og krakker ute. Så kan kundene i det minste ta en kaffekopp med andre kjente da de er på handletur. ( vi har kaffemaskin inne, så det er mulig å få kjøpt seg en kopp og kose seg litt)
   Ønsker deg en fin dag i dag 🙂

   1. Ja, det er helt sant at det ofte er mindre stress og annen atmosfære i små butikker. Det er utrolig koselig med slike stamkunder som setter seg ned å tar en kaffi. Det hørtes litt trist ut at dere fikk det så mye travlere at dere ikke lenger fikk pratet med kundene som før, men det er jo slik det blir med de fleste butikker. Jeg synest det høres bra ut å at dere har kaffibord så kundene fortsatt kan prate og treffes seg imellom. Og jeg tror ofte butikker som ytrer litt servise får mye igjen for det. For det drar jo folk også. Takk, jeg ønsker deg en god dag også! 🙂

  5. Høres ut som en fantastisk butikk <3 Jeg er veldig for å bruke lokale butikker. Hvis man vil ha de i morgen må man bruke de idag…

   1. Det var en helt unik butikk med flotte folk, savner den og slik det var mye <3 Kjempebra du er for å bruke lokale butikker. Det er så sant! Veldig bra sagt. 🙂

  6. Det er dårlig med lokalbutikker her jeg bor altså. Men vi handler i det minste på nærbutikken. Haha, og det er en Rema-butikk! 😉 De aller fleste butikkene som ikke var knytta opp til en kjede er allerede nedlagt rundt forbi i boligområdene i Kristiansand. Eller så er de kjøpt opp av en av de store kjedene … så sånn er det med den saken.

   1. Det er nok dessverre slik mange steder som du beskriver det. De små butikkene forsvinner, og det er stort sett kjedebutikker og kjøpesenter folk bruker og som blir igjen.

   1. Ja, det er helt sant! Alle har ett ansvar for de små butikkene. For det er opptil hver og en hvordan samfunnet skal være iforhold til om vi ønsker å ha lokalbutikker, landhandlere og gamle bakeri- eller om alle vil gå på kjøpesenter og kjedebutikker. 🙂

  Legg igjen en kommentar

Siste innlegg