BØR DET VÆRE FORBUDT MED ALKOHOL PÅ VALGDAGEN? /BØR BERUSEDE FOLK FÅ STEMME?

På mandag var jeg på Kiwi, og der la eg merke til at de ikke hadde åpnet ølsalget enda klokken var godt over åpningstiden for alkoholsalg. Min første tanke var at de på Kiwi bare hadde glemt å åpne forhengene. Og ettersom jeg ikke trengte noe alkohol, så jeg sa heller ikke noe til de som jobbet der.

Senere på dagen falt imidlertid alt på plass når noen jeg kjenner begynte å prate om at “alkoholsalget var stengt på valgdagen.” Og det visste jeg virkelig ikke..

Men det jeg lurer på er; Er dette med å ha stengt alkoholsalg på valgdagen ett bra tiltak, eller er det helt unødvendig?

Jeg tenker at det skader jo ingen at ølsalget er stengt en dag. Men jeg klarer ikke å se for meg at så mange går innom for å kjøpe en Heineken på vei til stemmelokalet?

Selv den mest hardbarka alkoholiker tror jeg ofte klarer å få enten forhåndstemnt eller stemt på valgdagen “mellom slaga.” Og de som virkelig er avhengig av alkohol tenker jeg at er de som faktisk VET at alkoholsalget er stengt den dagen og garantert har hamstret det til hjemmet.

En annen ting er at utesteder likevel hadde åpent for alkoholsalg, bare ikke polet og matbutikker, og da faller vel hele prinsippet litt fra hverandre?

Jeg diskuterte også med noen på mandag hvorvidt vi mente “berusede” personer burde få lov å stemme. Og det er faktisk litt vanskelig å ta stilling til. Jeg synest det er ja hvis de ikke er veldig berusede, men det er jo ofte de synlige berusede man legger merke til. I utgangspunktet synest jeg alle bør få stemme om de klarer det, men sterkt berusede personer i ett stemmekolale ville nok ikke vært aktuelt? Jeg tror ikke en som ville stemt partiet Rødt edru ville stemt Frp i fylla, selv om alkohol såvisst kan påvirke dømmekraften litt.. Men det skal naturligvis ikke være fulle folk i stemmelokalene som kan gjøre det ubehagelig for andre. Jeg tror imidlertid ikke dette er en veldig aktuell og altfor vanlig problemstilling?

-Jeg kan til slutt legge til at jeg googlet dette med “alkohol på valgdagen etter å ha skrevet starten på dette innlegget, for å dobbelsjekke at det jeg skrev var riktig. Og da oppdaget jeg at det kun var 10 steder i Norge som enda holdt fast på å ha alkoholstengt på valgdagen. Så det betyr at dette angår færre enn jeg trodde.

Jeg må komme fra ett veldig konservativt eller alkohol-skeptisk sted, hehe. Ikke at jeg ikke tar på alvor konsekvenser av alkohol, men jeg er ikke helt for regler som virer litt “våsete”. Nå hjalp ikke min stemme til å endre hvem som sitter å styrer, så det blir kanskje stengt på valgdagen neste år også her? (Ellers så har ordføreren enn spescial deal med utestedene som tjener litt ekstra på at de er eneste som får selge alkohol.. neida 😉 Ja, jeg klarer ikke å forstå logikken i at man ikke får kjøpe en øl på Kiwi, men like ved kan sette seg ned å ta ett glass vin og en Whisky på baren like ved..) Noen feirer jo demokratiet med ett glass etter at de har stemt på kvelden. Jeg sier likevel ikke at jeg synest alkoholstengt på valgdagen er en utelukkende dum ide selv om den er veldig overstyrendes, men man må i det minste ha enten alt salg åpent eller alt stengt. Lokalpolitikk har (etter mitt syn) noen litt rare bestemmelser innimellom;)

 

HAR DU TANKER OM ALKOHOLSALG PÅ VALGDAGEN?

SYNEST DU BERUSEDE PERSONER SKAL BLI NEKTET Å STEMME?

4 kommentarer
  1. Det er helt idiotisk i mine øyne, da det liksom blir for dumt å løse alle oppdagede negative ringvirkninger ved ting med lovreguleringer og forbud.
   Ikke tror jeg det spiller noen rolle for de dette regelverket er myntet på heller. Det fører istedet til hamstring lørdagen i forkant, ev. hjemmebrent e.l.

   1. Hehe, ja jeg tror gjerne mange da hamstrer dagen før. Det kan nesten bli motsatt effekt. Til og med tenke at “neste år må jeg kanskje huske å handle øl dagen før”, selv om jeg sannsynligvis ikke hadde handlet øl valgdagen om det var lov likevel, haha.

  2. Jeg er avholds, men har aldri skjønt logikken angående det å ikke ha alkoholsalg på valgdagen. Jeg er sikkert mindre intelligent 🙄 Politikerne må tro at valgdagen er full fest og skrål og hæla i taket for folk. Men det er det vel kun for en del av politikerne..vedder på de feirer med champagne. De andre..vel, pensjonister o.l. stemmer på dagtid, andre er på jobb og stemmer etter arbeidstid. Ny hverdag dagen etter, så nei, neppe noe fylleproblem rundt om.

   1. Det ser ut til at vi tenker nokså likt. Jeg tror også de fleste stemmer på dagtid, og eller feks går innom etter jobb å stemmer. Lite logikk med å stenge ølsalget på butikken når utestedene får selge alkohol hvertfall!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg