INFLUENCERBEGREPET, ABIP, SELVERKLÆRTE INFLUENCERE

Photo by Elijah O’Donnell on Unsplash

Ordet influencer/influenser blir brukt mer og mer. Men når går man over fra å være blogger til å bli influencer? Er det i teorien nok å påvirke en person for å si man er influencer, eller må man ha tusenvis av følgere? Vel.. Dette sier wikipedia;

Influenser (..) er et låneord fra engelsk der personbetegnelsen influencer betyr «påvirker»

En influenser eller påvirker kan i videste forstand være alle karaktersterke privatpersoner som noen lytter til, stoler på og følger rådene fra. (..)

Innen markedsføring og medier brukes betegnelsen om personer med større publikum. Det kan være kjendiser fra sport, underholdning og andre bransjer. (..) eksempel fotografer, journalister, akademikere,  bransjeanalytikere, rådgivere, aryister, forfattere, skuespillere og modeller.

Influensere kan også være bloggere, youtubere (..) og andre som har et stort publikum eller mange følgere på internett. -wiki.

Ifølge wikipedia er altså influenser ett nokså vidt begrep, og man kan være influencer både som lærer, som fotballtrener og som dyktig fotograf. Men jeg tenkte å fokusere mest på SO-ME influencere her..

Influencer er ikke en beskyttet tittel, så hvem som helst kan i teorien kalle seg nettopp “influencer.” Og jeg har fått med meg at det gjøres av bloggere med omtrent like mange/få følgere meg. Jeg har ikke sett det mange ganger, men noen bruker ordet influencer konsekvent om seg selv på bloggen.

Jeg skal ikke prate ned de som kaller seg influencer, de viser jo egentlig bare stor selvtillitt, og ett ønske om å påvirke mange med ett budsdap. Men det føles likevel litt fjernt for min egen del å bruke ordet influencer om meg selv, og jeg forbinder det mest med folk som lever av bloggen og har veldig mange følgere.

Dersom man har veldig mange følgere har man gjerne større påvirkningskraft enn flertallet i samfunnet og makt til å nå ut til mange med sine meninger. Hvis alle skulle gått rundt å kalle seg influencere fordi man hadde påvirket ett par personer den uka, da ville vel ordet mistet sin makt.

Photo by Hipster Mum on Unsplash

Jeg havnet av nysgjerrighet inn på siden til blogghuset en dag. Og der stod de mindre bloggere oppført som “mikroinfluencere“. Så det var jo  ett nytt og fint ord. Så bloggere med 200-2000 lesere kan altså på fint språk kalles mikroinfuencer. Så har vi lært noe idag..;) Hva synest dere om det ordet? Er bloggerne som jevnt holder seg på plass 50-100 på topplista microinfluencer?

Ordet influencer høres jo finere ut enn “blogger,” og nå er det jo veldig i vinden. Det er som en yrkestittel som blir gitt noen. Og Anne Briths influencer program er jo bare ett eksempel der ordet influencer blir brukt, og der målet er at deltakerne skal bli nettopp influencere eller nå ut til flere.

Ellers er det en spennende diskusjon om hvorvidt toppbloggerinfluencerne er gode og sunne påvirkere, og hva de egentlig påvirker mest med. Det temaet skal jeg ikke få mye inn på nå. Men det er interessant hva gjør at de største bloggerne holder seg på topp, hva folk vil lese, og hva blir folk flest mest påvirket av? Har influencerne mer makt enn de tror til å påvirke mange mennesker med alt fra hva de spiser, hva de har på seg, hva komplekser de har (og hvordan de håndterer kompleksene) og hva livsstil og reisemål de velger m.m.?

Jeg vil avslutte med å linke til en morsom historie. For det begynner å bli ganske mange influencere, og såkalte selværklærte influencere og microinfluencere. Og en isselger i USA ble så lei av influencere som spurte etter “gratis is mot eksponering” at han reklamerte for dobbel pris for is nettopp influencere. HER.

 

TENKER DU PÅ DEG SELV SOM INFLUENCER?

HAR DU NOEN GANG SPURT OM NOE GRATIS/REDUSERT PÅ GRUNN AV BLOGGEN?

6 kommentarer
  1. Noen er jo med i United Influencers og kan vel kalle seg influenser så mye de vil.
   Men ellers dras nok begrepet vel langt innimellom av enkelte.
   Samtidig må jeg tenke litt på en av bloggerne ( flyttet herfra) som klarte å “influense” meg til å bruke penger på jeans på salg..hehe. Bare fordi vedkommende hadde vlog om sitt kjøp og viste dem frem. Jeg: ” Jøss, har de sånne fine jeans der i min str?” Vips, så hadde jeg shoppet også. 😁

   1. Ja, united Ifluencers har det jo i navnet, uten at jeg har satt meg inn i hvem som blogger der:-) Hehe, jeg må flire av at du ble påvirket til buksekjøp. Og der er du nok ikke alene. 😉

  2. Hvis man har lite å “komme med”, kun viser klær og snakker om turene sine til Dubai, påvirker man da på noen som helst måte? 😀 Man har mange som følger, men sier egentlig ingenting 😀

   1. De påvirker nok ganske mye ja. Det var jo plutselig såmange bloggere som skulle til netropp Dubai en periode, så jeg tror hvertfall de påvirket hverandre. Og selv om jeg ikke tror jeg ville valgt Dubai som reisemål selv, innrømmer jeg at jeg havnet innpå en hotellside for å se på ett luksushotell en toppblogger nevnte.. så ja.. 🙂 Men jeg har tenkt over litt det samme som deg, hva de egentlig påvirker med, og også om det er positivt. Men jeg tror de store bloggerne påvirker NOEN med de meste de gjør i hverdagen.. antrekk, hvor de spiser, hva de spiser..osv. Og mulig de yngste leserne er mest påvirkelige? Men noen influencere har nokså stor påvirkningskraft tror jeg:-)

  3. Selv om jeg mener det samme ang. innføringen av influencer-begrepet i dag som da det kom, har jeg måttet innse at det iallefall vil bli værende i overskuelig fremtid. Enkelte ting må en nå bare leve med (hehe).
   Men gudsjelov, er det muligens den minst beskyttede tittelen vi har pr. dags dato, hvilket ikke bare innebærer at enhver står fritt til å titluere seg som influencer, men at en også står fritt m.h.t hva som legges i begrepet. -Og her fant jeg frelsen, for når et stabeist har rettet sin irritasjon mot noe, er det ikke bare å skru av nei! -Og influencer-begrepet fremsto for meg som et ‘verktøy’ for godt etablerte bloggere til å kunne bortgå fra den blogger-tittelen som alt mulig ‘rask’ av smått og stort med en nettside i bloggformat påberopte seg.
   Etter å ha tatt for meg helt ulike bloggkonsept, men som i mine øyne holder samme kvalitative standard, har jeg kommet frem til et ståsted der det ikke har særlig med antall lesere å gjøre som i hvilken grad en faktisk utøver en reell innflydelse.
   Om det var opp til meg, syntes jeg inflydelsesbegrepet, ut fra ordets originale betydning egner seg best for meningsytrere og samfunnsdebatanter, da det er her reell inflydelse utøves. -De som jobber for endring på ulike områder i samfunnet. Nå betyr overhodet ikke dette at jeg mener disse har høyere verdi, gjør en bedre jobb eller noe i forhold til andre. Det er en ren vurdering i forgold til hva som faktisk passer best under de gitte begrep. Bloggere som opererer innen f.eks mote, skjønnhet, mat & interiør, syntes jeg er mer inspirasjonskilder enn utøvere av innflydelse, så om dette skal avgrenses på noe vis, syntes jeg vel heller det bør gjøres her..

   1. Synest du har ett interessant poeng i at tittelen influencer passer til meningsytringer og samfunnsdebattanter, og at skjønnhet, mote o.l. er inspirasjonskilder. Men de største influencerne i BloggNorge utfra slik ordet blir brukt har jo oftest særdeles lite samfunn og politiske ytringer, men fokuserer nettopp mye klær, mote, hverdag. De påvirker mye og mange selv om det kan diskuteres om de påvirker med noe som blir sett på som samfunnsnyttig eller ikke. Definisjon influencer kan nok være ulike meninger om.

Siste innlegg