HVA SYNEST DERE OM DETTE? / MIN MENING OM DOKUMENTAREN OG HYDROS INDUSTRIOMRÅDE

Jeg har sett en brennpunkt-dokumentar idag (her), og jeg blir så utrolig provosert (nok en gang.) For dette er ikke den første dokumentaren jeg ser om regnskogen og industri, makt og avmakt. Men denne var i motsetning til den forrige jeg såg norsk, og handlet om Hydro.

Jeg må begynne med å si at jeg synest at det i seg selv er provoserende at man bygger store industriområder i regnskogen. (Har virkelig ikke alle fått med seg hvor viktig regnskogen er i 2019?) Og det nytter ikke å tenke at man kun tar “noen mål.” For tenker alle bedrifter det er fort regnskogen borte. MEN nå handler ikke denne dokumentaren generelt om regnskogen, men om miljøet og forurensningen av elver rundt dette industriområdet og om folket som har bodd der som blir forvist fra stedet.

Jeg regner med at alle husker fra historietimene på skolen  flere av grusomhetene som ble gjort mot urfolk i gamledager? Indianere og reservater for eksempel. Makt og avmakt. Vel.. Vi står jo overfor nokså syke ting også i 2019. Og det er så lite disse urfolka i regnskogen kan gjøre når mektige bedrifter finner ut at de skal ta området deres. Maktulikeheten er så utrolig stor.

Jeg synest forurendede industriområder i regnskogen burde blitt forbudt, og også det å opprette NYE industriområder. Jeg vet at det neppe kommer til å bli forbud da, for penger går over miljø på det meste i verden. Og flere av de mektigste i verden tror ikke engang på klimakrisen. Og hvorfor ikke hogge ned alle trærne når man kan få masse penger? Men regnskogen er så viktig for hele jordkloden, og det er så lite igjen av den! Og hver dag blir det mindre på grunn av nettopp industri..

I dokumetnaren synest jeg det virker veldig tydelig at hydro lyver og prøver å renvaske seg ved å si de ikke har forurenset elvene rundt industriområdet, når det er bevist at de har det. De prater rundt grøten verre enn en politiker. Og den sikringen på det forurensede vannet der såg ikke akuratt trygg ut før regntiden. 

Forurenset giftig vann burde jo naturligvis ikke kommet inn i elvene på dette nydelige steder og i folket som bor der sitt drikkevann. Og som den ene innbyggeren i skogen sier;” Vi har ingen verdi for de”. Og desverre er det akuratt slik det virker, for hydrosjefen de intervjuet hadde jo ikke engang tatt seg tid til å lese saken deres.

Jeg vet at motargumentet til å opprette industri i regnskogen ofte er arbeidsplasser. Men dette industriområde til Hydro kan jo nesten tenkes å ta arbeidsplasser også, ettersom de fleste i området er jordbrukere. Og det er egentlig utrolig at Hydro bygger ut slik at sikkerhetsfeltet mot innbyggerne og jordområdet (under kontrakt) blir mindre, og så er det DERES problem.

Mitt syn er at miljø og mennesker alltid skal gå over arbeidsplasser og penger, selv om jeg naturligvis kan tenke over det med arbeidsplasser i noen tilfeller også. (Jeg må også nevne at jeg ikke vet om det er andre grunner enn lønnsomhet til at hydros industri må være akuratt i regnskogen, og hvorvidt det er livsnødvendig. Men jeg tviler).

Man føler endel avmakt ved å se slike doumentarer også synest jeg. Fordi det er så mye urettferdig som skjer ute i verden. Og denne dokumentaren er faktisk ikke den verste jeg har sett med denne tematikken. Det er mange som blir revet fra hjemma sine i regnskogen og andre steder som skal bli til industri. Og likheten er jo hvordan disse folka forteller gråtkvalt om hjemmene deres og alle minnene og tradisjonene som har vært der i generasjon. Og det verste var ett sted i regnskogen der de skulle bygge STORE demninger og jevnet hele området for så å fylle vann over ALT som vokste der. Tenk om de hadde gjort det over stedet du bodde og hadde vokst opp? Du ville aldri se det igjen, det ville ikke eksistere mer.. (Og det er om mulig enda verre for flere urfolk enn for oss ettersom mange i regnskogen lever av jorda og sine kunnskaper rundt naturen de bor til ALT.)

Jeg skulle ofte ønsker verden var ett litt bedre sted og litt mer rettferdig. Og at medmenneskelihet, respekt, og kjærlighet (nå hørtes jeg veldig klisje ut) gikk over grådighet og business. Så får vi håpe Hydro ser på saken på ny. De kan jo prøve å sette opp industriområdet sitt over ett par byggefelt i Oslo. Litt forurenset vann i Akerselven skulle vel gå fint..(eller var det ved drikkevannet avfallet skulle tømmes) 😉

Den andre dokumentaren jeg anbefaler (den om demninger i rgnskogen) er The Borneo case på NRK HER

Artikler om regnskog og industri:

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/norges-to-ansikter-i-regnskogen-1.14362780

https://www.nrk.no/urix/verdens-regnskoger-forsvinner-rekordraskt-1.14099436

https://www.nrk.no/urix/_-kan-ikke-redde-regnskogene-ved-a-hogge-traer-1.14100629

https://www.nrk.no/urix/advarer-mot-demning-i-guyana-1.7371468

https://www.nrk.no/urix/brasil-godkjenner-amazonas-demning-1.7266093

https://www.dagbladet.no/nyheter/fullstendig-isolerte-indianere-fotografert-i-2011-har-plutselig-dukket-fram-det-kan-bety-den-sikre-dod/61055472

 

ER DET NOEN TEMAER SOM ENGASJERER DEG FOR TIDA?

HAR DU SETT DENNE DOKUMENTAREN?

6 kommentarer
  1. Informativt innlegg! Skal få sett dokumentaren du snakker om snart. Det er et viktig tema — et av mange som går under naturressurser. Jeg interesserer meg spesielt for plast, etikk i klesindustrien og generelt forbruk (zero waste\low impact) for tiden.

   Hadde likt å få vite litt om hvordan denne informasjonen påvirker deg og ditt liv. Hva du kan tenke deg\kommer til å gjøre \forslag til hva man kan gjøre for å minske sin støtte til industriene som hugger ned regnskogen.

   1. Takk for det! 🙂 Så fint at du vil se dokumentaren. Jeg la til noen linker til i innlegget:-) Så utrolig bra at du interesserer deg for plast, etikk i klesindustrien og generelt forbruk. Jeg har faktisk vurdert ett innlegg om mikroplast, og også konktete ting forbrukerne kan gjøre for å spre mindre mikroplast. Og det er mange viktige temaer rundt både miljø og etikk i klesindustrien.

    Dette spørsmålet rundt hva hver og en kan gjøre ift regnskogen og industri må jeg faktisk få tenke litt på å evt ta i ett innlegg senere. Det med regnskogen er utrolig vanskelig fordi det er så korrupt. Hvis du ser the boreo case dokumentaren så gir de noen eksempler på det. Å støtte regnskogfondet (som Norge har gitt milliarder til de siste ti åra) nytter jo desverre ikke veldig mye når skogen hugges ned i høyt tempo. (Litt nytter det selvsagt, og bra med de som gjør det). Ellers er det jo å unngå palmeolje og tropisk tømmer. Men selv regnskogfondets sider har lite konkret til hva hver enkelt kan gjøre.

    Mye ift tegnskogen er jo politisk. Ellers tyr jo noen til protesterog underskriftskampanjer,og man kan “boikotte” de bedriftene som er i regnskogen å kjøper ikke varer og tjenester av de.

  2. Jeg har ikke sett dokumentaren, men dette er et tema som engasjerer meg! Det er kjempe flott at du skriver om slike temaer ❤ jeg synes det er helt på tryne at det er lov i det hele tatt! Det må stoppes all denne nedhøvlinga av regnskogen og alle farlige utslipp. Vi kommer til å miste så mange flere dyr og arter enn det vi allerede har gjort. Mennskligheten er så grådig og tenker kun på seg selv. Vi har tatt denne planten og gjort den til “vår”, totalt hensynsløst i forhold til andre arter. “Vi” tenker kun på å få mer og mer, uansett hvem eller hva det måtte gå ut over. Det er dessverre ofte flaut å være menneske..

   1. Så bra temaet engasjerer deg, da er vi to! 🙂 Takk, så bra å høre du synest det! <3 Jeg er SÅ enig! Og ja dyrearter det nevnte jeg jo ikke, men ja det er helt grufult å tenke på alle konsekvensene dette kan få. Du får sagt det, jeg er så utrolig enig! Vi burde respektete jorda og de andre artene, jeg skjemmes over menneskeheten iblant og hvor overlegne man er og hvordan man tar seg tilrette.

Siste innlegg