Burde WHO gå ut med at korona smitter gjennom aerosoler/luft?

Jeg lurer på om WHO gjør feil ved å si at viruset ikke smitter gjennom luft. For hva med all forskningen som er kommet ut som viser at viruset også kan smitte gjennom aerosoler?

Jeg er bare en blogger uten noen som helst faglig tyngde, så folk må jo bare gjøre sin egen reaserch og tenke selv. Men det virker til at folk flest stoler blind på myndighetene og de store organisasjonene, noe de også burde kunne gjøre. Men jeg er redd Who har gitt en falsk trygghet når de har twitret at det er nok å vaske henda og holde 1 meter for å være trygge. For burde ikke WHO med all kunnskapen som nå ligger på bordet si tydelig at “det er en mulighet for..” eller “viruset smitter også gjennom luft”, slik at de i risikogrupper har riktig informasjon til å kunne beskytte seg best mulig? For mange forskere sier hvert fall at de er hundre prosent sikker på at viruset kan spres via luft og lettere i dårlig ventilerte tette rom.

Jeg kan gi noen eksempler fra media;

Slik sprer smitten seg på ett cruiseskip

“Azimi og kollegene kjørte over 21.600 datasimulasjoner med ulike variasjoner, for å se hvordan viruset kunne ha spredd seg gjennom skipet. (..) De fant at viruset om bord på cruiseskipet spredde seg mest som mikroskopiske dråper som var så lette at de kunne sveve i luften i flere minutter eller mer. (..)

Aerosoler kan smitte oss innendørs. Slike små partikler kan overleve i gangene på et cruiseskip, i flere minutter. Alt kommer an på hvor god ventilasjonen er: Om luften blir filtrert gjennom gode filtre, og om luften resirkuleres eller hentes frisk inn fra utsiden, sier Azimi.”

Resturantgjest uten symptomer smittet ni personer

Mener korona smitter mye lettere enn tidligere antatt.

“En stor gruppe forskere krever nå at Verdens helseorganisasjon endrer rådene om hvordan smitten sprer seg. Forskerne mener viruset kan bli hengende i luften i lang tid.”

Rettssaken gikk ikke etter planen – nesten alle ble syke

Alle utenom en ble smittet i  Sarpsborg tingretts største rettsal på 150 kvadratmeter, der de oppmøtte skal ha holdt mer enn to meter avstand seg i mellom.

Scientists to choirs: Group singing can spread the coronavirus, despite what CDC may say.

239 experts with one big claim: The Coronavirus is airborne.

“If airborne transmission is a significant factor in the pandemic, especially in crowded spaces with poor ventilation, the conserquences for containment will be significant. Masks may be needed indoors, even in socially-distant settings.”

Symptomfri kvinne smittet 71 etter heistur

Aerosols are a bigger coronavirus threat than WHO guidelines suggest – here’s what you need to know

Når helsepersonell utgjør en betydelig del av koronasmittede, trengs noe realisme -Bjørg Marit Andersen.

Video viser hvor lenge virus kan henge i lufta etter hoste.

Ellers er det brukt eksempel fra Kina der 8 mennesker ble smittet på en buss, der en av de smittede brukte en annen dør og satt 4,5 meter unna den med viruset. Og korøvelsen i USA blir trukket frem, der mange av korets medlemmer ble smittet tross avstand.

Jeg er kritisk til tweeten til WHO under; Den er gammel, og de har justert seg litt. Men har enda ikke gått tydelig ut å advart mot luftsmitte og at viruset kan smitte på mer enn 1 meters avstand såvidt jeg vet?

Jeg kan ikke si bomastisk at viruset spres via luft, men jeg kan si at jeg selv tror at det er overveiende sannsynlig. Og jeg ville nok ikke selv ha gamblet på kun 1 meter og vaske henda innendørs ved å besøke noen på sykehjemmet dersom jeg hadde vært i utlandet.. Bedre føre var. Jeg vet at noen møtes utendørs med avstand, og flere er kreative. Men jeg tror også mange stoler på 1 meter og håndvask, og dermed sitter nokså tett inne. (For en meter er ikke så mye). Og beklager om dette neste er humbug, men det er visstnok forsket på at 3 minutts tale sender ut samme mengder partikler som ett host.. Det står i ene artikkelen over, uten at jeg har forsket på det. Men det at viruset er så lite iforhold til mange andre virus kan gjøre at det ikke høres utenkelig ut at det faller til bakken tregere. Munnbind tenker jeg kanskje burde være en selvfølge på store offentlige steder og tilstelninger med mye mennesker og i tette rom dersom det blir fastslått at viruset ligger lenge i luften (de stedene det allerede er mye smitte og stor fare for spredning).

Hva er dine tanker om dette?

7 kommentarer
  1. Om jeg skal kunne sies å ha et livsmotto, er det definitivt dette: “The majority’s concept of the truth, isn’t necessarily the actual (or the whole) truth”.
   Du må iallefall ikke undervurdere deg selv og din egen evne til å innhente info, for så å bruke dette i en totalvurdering Dette her er nemmelig imponerende gjennomarbeidet! 😉

   1. Ett bra motto, og jeg tror på det å enkelte ganger gå utenfor saueflokken for å se ting fra en annen vinkel 🙂 Mye kollektiv gaslighting 😉 Takker så mye for det!

  2. Better safe og alt det der, så ja jeg ville ikke pratet så høyt om at denne smitten ikke er luftbåren, da det øker sannsynligheten for at folk skjerper seg når de vandrer kliss opp i folk på butikken….Opplevde det senest i dag, en kvinne som virkelig er i risikogruppa. Virket ikke til å bry seg mer enn at det var om å gjøre å lempe varene opp på samlebåndet, helst oppå mine.

   1. Det er irriterende både med og uten koronatilstander når folk legger varene oppå dine, og det er jo litt synd om ikke alle i risikogruppe (og andre) klarer holde avstanden som er anbefalt i butikk.

Siste innlegg