FALSKE PLUS SIZE MODELLER & KROPPS-POSITIVISME..

Foto; pixabay

Jeg såg nettopp en interessant minidokumentar som nylig er lagt ut på youtube om kroppspositivisme. (Dere kan se den nede i innlegget). 

Kroppspositivisme gir for meg litt blandede følelser. Litt som ordet feminisme- som egentlig er veldig bra. Det bare kan bli litt mye av og til.

Ved ordet kroppspositivisme så tenker jeg blant annet på Ulrikke Falk, Martine Halvorsen og Jørgine Vasstrand som har postet flere bilder og innlegg som jeg vil tro går inn under begrepet kroppspositivisme (uten at de akkuratt er noe plus size noen av de, men normalvektige pene jenter)

Jeg synest det er bra at kroppspositivisme vil fremme ulike kropper og størrelser.- Vise frem andre kropper enn idealet, og fortelle at man skal være stolt av den kroppen man har, uavhengig av modellkropp, mammakropp, overvekt, appelsinhud eller åreknuter.

Og ja, vi trenger kanskje en motpol til instas photoshopa modeller, og å se sunne realistiske kropper.

Men av og til har jeg følt kroppspositivisme- begvegelsen på instagram blir litt krampeaktig og mot sin hensikt med  alle disse mange “litt overvektige” som plutselig skulle postet bilder av sin bikinikropp. Og da gjerne i tullepositurer, for å gjøre valkene enda større- og for å vise “I DONT CARE, AND I LOVE MY BODY!!”

Jeg har selv både vært undervektig, normal vektig og på grensa til overvektig. Jeg har til og med prestert alle tre vektklassene på nokså kort tid, uten at det er en prestasjon å skryte av. Men nå har jeg vært relativt stabil i vekt i flere år.

Selv kan jeg si at jeg så klart har hatt best selvtilitt og følt meg mest vel i egen kropp på midten. Som nok også har med livsfasen de ulike periodene å gjøre. (Altså nedre/midtre normal bmi, og ikke som syklig tynn eller når jeg grenset mot overvekt.) Og slikt går jo på trivselsvekt, og også det som jeg følte var sunt og riktigst for min kropp. Jeg kunne gjerne hatt noen få av kroppsdelene på det tykkeste og tynneste for å være helt ærlig, men sånn fungere det jo ikke, hehe 😉 Men selvtillitten min har aldri vært kjempegod i voksen alder (enda;))

Foto; Pixabay

I forhold til kroppspositivisme så skulle jeg etter all sansynlighet fått mest likes på det tykkeste hvis jeg posta selvsikkert i bikini. Mens jeg trolig ikke hadde blitt like omfavna iforhold til kroppspositivismen om jeg la ut bilder med lav bmi og ved en seriøs og sexy smexy posering i biniki. Eller hva tror dere?

Men bør man ikke elske kroppen sin like mye som normalvektig og tynn også? Eller er kroppspositivisme bare for de med litt ekstra vekt?

Jeg tror at mye av dette med “elsk de selv”  sitter i hodet. Flere av de overvektige som poster på instagram i bikini vil jeg tippe er på ett godt sted i seg selv når de velger å poste bikinibilde på instagram. Og om en tynn jente poster sitt første biknibilde blir det litt dobbelmoral om hun ikke får samme støtte på å være fornøyd med kroppen sin. Det er som om tynnere har ett litt annet publikum og mer jantelov.

Jeg lurer på om mange kanskje tenker at slanke personer ikke har så mange komplekser med egen kropp, eller ikke har “noe å klage på”? Eller kanskje tenker folk at tynne folk som viser frem egen kropp skaper kroppspress, eller bare poster bilder for å vise seg frem, få likes og annerkjennelse? (Mens kroppspositivister selvfølgelig ikke gjør det for oppmerksomheten ;))

Men”den tynne” kan like godt la seg påvirke av den “med formene” og missunne den personen som omvendt. Og dersom kroppsposivismen budskap skal gjelde så må det gjelde alle kropper- også de slanke.

Jeg kan også si at jeg har fått litt negetive kommentarer på vekt både på det tynneste og “tykkeste” . Ingen som nok var ment slemt, men jeg føler mye fokus på vekt uansett kan bli litt feil om det ikke kommer fra en selv. Og det er så mange miksa signaler i samfunnet.

Iforhold til dokumentaren på youtube “The Complicated World of Body Positivity” ble jeg ellers litt overrasket over det faktum at modellindustrien missbruker dette med kroppspositivisme nærmest som en salgsteknikk. Og visste dere at det lages “falske pluz size idealer”?

For å lage pene plus size modeller tar de nemlig i bruk fatsuits på tynnere modeller for å få perfekte plus size modeller med timeglassfigur (litt Kardeshian-rumpe og pupper). Det vil si at ansikt og hals ofte er tynne, og at modellene har markerte kjeveben. Derfor UREALISTISKE modeller å se opp til, fordi få som er plus size vil se slik ut, fordi fettet legger seg ikke så selektivt og perfekt (dessverre).

 

TANKER OM KROPPSPOSITIVISME?

6 kommentarer
  1. Om en redigerer kroppen den ene eller den andre veien, er en jo akkurat like langt! En står like lite for mangfold og kroppspositivisme der det liksom skal være om å gjøre i å gi mest mulig faen, -hvilket i praksis vil si fremming av fedme/overvekt. Jørgine Vasstrand blir regelrett slaktet av ‘lynsjmobben’ for å fremme et skadelig ideal i form av en kroppstype de færreste har. -Ja, det er jo sant det, men så har de færreste lagt ned en brøkdel av den treningen hun har gjort også! når det hyles opp om at en velktrent og sterk kropp er skadelig, da er det noe seriøst galt et sted..

   1. Ja, noen trener mye og får resultater på det. Kroppspositivisme burde vel omhandle alle kropper, de med litt ekstra vekt, de slanke, og de trente. Men hvis man trener med mål om å forbedre kroppen skjønnsmessig hele tiden tror jeg nok noen ville sagt det ikke var kroppspositivisme. -Mens en naturlig sterk og sunn og trent kropp (av trening for treningens- og helsens del) ville vært det. Det er ulike meninger om hva som rommer definisjonen kroppspositivisme, og litt diffust.

  2. Jeg tenker at for høy bmi bør absolutt ikke reklameres. Samme som før tynne modeller som provoserer spiseforstyrrelser hos unge jenter

   1. Ja, det er jo ett spørsmål man kunne diskutert. Spesielt da svært helseskadelig høy bmi. Jeg er jo for at folk skal trivest i den kroppen de har, men det er jo ikke helt uproblematisk med veldig høy vrkt, og man kan få diverse helseplager. Så er ikke ett ideal å streve etter iforhold til det som er optimalt for helsen.

  3. Jeg tenker også at det virker litt mot sin hensikt når noen liksom skal “kjempe så hardt”mot det “perfekte”i sosiale medier.. 🙂 Men kjempeflott om tynne og tykke og di midt i mellom er fornøyde med seg selv..og gjerne legger ut bilder..men trenger ikke gjøre sååå store greier ut av det.. Å ja det er nok ikke hvilken fyldig kropp som helst som blir brukt i ulike kampanjer… Ønsker deg en fin kveld <3

   1. Ja, jeg tenker også at det er bra om folk er fornøyd med seg selv, men det blir kanskje litt mye. Ja, jeg har gått rett i fella på de plus size modellene og tenkt de må ha heldige gener som såg så flotte ut når de hadde ekstra vekt. Har aldri tenkt tanken på at det var juks.:-) Takk, ha en fin dag idag!:-) <3

Siste innlegg