ER HAN PSYKOPAT, NARSISSIST, MANIPULATOR ELLER SOSIOPAT?

Psykopat, sosiopat, narsisisst, manipulator.. Har du noen gang blitt litt usikker på forskjellen? Det har jeg. Gjerne arrester meg om dette ikke er riktig, men nå har jeg prøvd å finne svaret gjennom video og div artikler både nå og tidligere. Forskjellen er;

Psykopat

Psykopater mangler rett og slett empati og er født slik. Det sies til og med at man fysisk kan se det i hjernen og at området der folk flest kjenner empati er annerledes. Signalstoffene fungerer rett og slett anderledes. Så psykopater er psykopater allerede som barn, men miljø kan påvirke hvordan det utvikles. (Ja, jeg skal ikke si at alle psykopater kaster sten på katten. Men de kan fint gjøre slike ting, og idag blir mange kartlagt og fanget opp heldigvis..)

Psykopati kan ikke kureres, men destruktiv adferd kan jobbes med. Men psykopater går aldri i terapi av seg selv. Psykopater er ofte ekstremt intelligente og svært sjamerende. Og absolutt den mest “farlige” typen av disse fire.

Ordet psykopat blir likevel brukt i hverdagstale både som skjellsord og om kjipe exer og kalde sjefer. Og ordet psykopat kan være litt forsvirrende, ettersom sosiopat, narssist, manipulator og psykopat er litt ulikt, men likevel blir beskrevet under fellesbetegnelsen psykopat. Og dette innlegget blir ikke en fullstendig god innføring heller, for det krever en bok..

Sosiopat

En sosiopat er i praksis nokså lik en psykopat, men er ikke født sånn. En sosiopat har lite empati, men har blitt slik av miljø, oppvekst og opplevelser oppgjennom livet. Mange vil nok kalle en sosiopat for en psykopat, for i praksis er det nokså likt. Men det er likevel små vesentlige forskjeller

Noen forskjeller: Blir en psykopat og en sosiopat blir “tatt for noe” vil trolig sosiopaten bli veldig stresset og kan få følelsesmessige utbrudd, mens psykopaten er helt rolig. Sosiopaten kan noen ganger (men vanskelig) knytte seg til andre mennesker, noe en psykopat ikke gjør. Sosiopater blir ofte sett på som mindre sjarmerende enn psykopater visstnok. Sosiopater er veldig impulsive og ikke på langt nær så kalkulerte og tålmodige i sine handlinger som psykopater. De utfører handlinger på impuls og planlegger ikke så mye.

Både psykopat og sosiopat går innunder diagnosen “dyssosial personlighetsforstyrrelse.” Da må man ha kryss i tre eller flere av disse:

 1. Bryter eller gir blaffen i loven og sosiale normer.
 2. Lyver og bedrar ofte andre.
 3. Er impulsiv og planlegger ikke inn i fremtiden.
 4. Er likeglad med andres sikkerhet.
 5. Er tilbøyelig til vold og agressivitet.
 6. Er uansvarlig og kan ikke oppfylle økonomiske forpliktelser.
 7. Føler ikke anger eller skyld.KILDE https://illvit.no/mennesket/psykologi/slik-gjenkjenner-du-en-sosiopat

Manipulator

Jeg synest selv det er vanskelig å forklare en manipulator, eller en psykopatisk manipulator. For det er nokså flytende grenser mellom sosiopat og manipulator. Og man omtaler gjerne manipulatorer som psykopater. Men manipulatorer kan faktisk noen ganger være mye vanskeligere å oppdage. For de manipulerer deg trill rundt og er ikke så tydelig “psykopat”og kalde følelsesløse. Også som psykopater er de ofte svært intelligente. Og de har ofte god selvinnsikt og vet hva spill de driver med.

Som det står på klikk.no : “En psykopat ikke vil oppsøke en profesjonell behandler – rett og slett fordi han ikke ser at det er noe feil med ham. I hans øyne er det ikke noe galt med ham, men med alle andre. Manipulatoren derimot, kan gjerne gå til både en og to terapeuter. Han jobber tilsynelatende med seg selv, men det er kun et spill for galleriet.”

Narsissist

En psykopat er alltid narsissist, men en narsissist trenger ikke å være psykopat.

Narsissister har høye storhetstanker om seg selv og tilsynelatende litt mindre empati enn andre. Men ikke på nivå med en psykopat.

Denne linken gir en veldig bra lettlest og grundig forklaring på likheter og forskjell mellom en narsissist og en psykopat HER

Og jeg anbefaler ellers artikkelen 30 flagg som avslører psykolater og manipulatorer HER

Jeg kan si at jeg selv opplevd å møte noen som gjorde endel skade på meg eller hva jeg skal si. (Og har ikke møtt mange “idioter” altså, så ett annet kjipt emne jeg har nevnt på bloggen kan kobles til dette) Jeg kommer ikke til å skrive så mye om det her. Men det kan ta flere år å komme seg etter å ha kommet tett innpå feks en psykopat/manipulator/sosiopat. Og selv om jeg har kjent igjen det meste jeg har lest iforhold til psykopati til ting jeg har opplevd så føler jeg ikke for å si noe bombastisk, eller å sette i bås. Men jeg tror likevel det er naturlig at man ønsker å forstå. Det viktigste er uansett å komme seg bort å prøve å bearbeide ting. I starten leste jeg endel på slikt dette innlegget handler om, men har nesten helt kuttet det ut, for det gjorde meg ikke godt å gå for mye inn i det. Og egentlig er det best å bare fokusere på seg selv. I starten vil man jo gjerne ha svar på så mye, og tror mange er forvirret. For hvordan kan noen faktisk nyte få deg til å ha det vondt? Det er helt sykt og vanskelig å forstå. Mye kan være vanskelig for sunn fornuft og empatiske mennesker å forstå, fordi vi tenker jo mye ut fra empati de fleste.

HAR DU NOEN INNSPILL?

ER DET NOENTING HER DU ER UENIG I?

6 kommentarer
  1. Det spiller ingen rolle hva han, eventuelt hun, er. Folk bør ikke kaste bort tiden å å finne diagnosen. Personlighetsforstyrrelser kan uansett ikke fikses. Er forholdet dårlig for deg, kom deg vekk. Jo fortere, jo bedre.

   Fordelen med å lære mer om den slags onde personligheter, er at man blir flinkere til å sile dem ut med årene, slik at man kan unngå dem mest mulig.

   1. Jeg er på en måte enig, og tror ikke det er sunt å gå for mye inn i det. Da gir man jo bare psykopaten større makt. Jeg kom meg bort, og fokuserer ikke mye på dette. Ikke bevisst og aktivt hvertfall. Men om noen er i situasjonen må de bare komme seg vekk så fort som mulig, sålenge de ikke har barn sammen å må ta hensyn til det også. (Ikke at det alltid er lett da) Jeg ser det såvisst som en styrke å vite mer om det, og har fått en real oppvekker. Og tror ikke slik info skader noen. Det kan kanskje også hjelpe noem som er i en destruktiv relasjon men ikke har klart å se hvor usunt det er. For det er jo til standighet noen som kommer borti slike forhold og kommer seg litt sent bort. Og mange vet nok ikke disse tegna og varselflagga.

  2. Glad jeg har sluppet unna sånne i mitt liv 🙂 Sikkert lurt å ikke fokusere for mye på den slags type i etterkant, men på seg selv og på å komme unna 🙂 Klem

  3. Utrolig interessant innlegg! Jeg tror heller ikke man skal grave ned seg for mye, men på en måte er det godt å skjønne litt mer om hvorfor man har blitt behandlet som man har gjort. Mange sitter i destruktive forhold og har relasjoner med mennesker som ikke tilfører noe godt. Synes det var et godt og informativt skrivet innlegg ❤

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg