Er du introvert eller ekstrovert? (Eller kanskje ambivert?)

Mange synest det er en enkel sak å finne ut om de er introverte eller ekstroverte. Men så er det noen som føler at de faller midt mellom og som ikke vet helt hva de er.. (Som jeg har følt på). Så jeg har laget en liten “test” til andre som er usikker på om de er introvert eller ekstrovert. Dette gir absolutt ingen fasit og er veldig forenklet og stereotyp, men det kan kanskje gi en liten indikasjon..

1. Henter du mest energi fra å være alene (a), eller ved å være sammen med andre (b)? Bare for å slå ihjel en fordom først av alt, så er det er ikke slik at alle introverter er usosiale nørder, eller at ekstroverter ikke trenger tid alene. Men de som er introverte blir ofte raskere slitne ved mye sosialt og trenger gjerne mer alenetid til å hente seg inn igjen enn hva ekstroverte gjør.

2. Vil du si at si at du er best til å prate, (a) eller best til å lytte? (b) Både ekstroverter og introverter kan være gode til å både prate og å lytte, så dette går selvfølgelig på mye mer enn om man er introvert eller ekstrovert. (Og dette er en veldig sterotypisk fremstilling..) Men mange ekstroverte har nok ofte en større tendens til å prate mye og være mer “” i samtalen, mens introverter har ofte rykte på seg til å være gode lyttere. Og dersom en introvert og en ekstrovert er venner kan det være en fare for at den ekstroverte vennen prater mer og tar litt mer plass, (og tar litt mer intitiativ til å føre samtalen) dersom han ikke er bevisst på dette og gir den introverte mer rom til å ta plass.

3. Trivest du godt rundt mange mennesker (a), eller trivest du best med 1-2 nære personer rundt deg? (b) Dette trenger ikke nødvendigvis å gi en god indikasjon på hvilken type man er, men introverter pleier oftest å være mest komfortable med litt færre mennesker. Men det finnes jo også ekstroverte som trivest best med det.

4. Tenker du ofte godt gjennom det du skal si før du prater (a) eller prater du veldig ofte spontant og finner ordene “along the way” ? (b) Det er selvfølgelig ikke slik at introverter aldri prater rett fra levera, eller at ekstroverter aldri tenker før de prater. Men ofte bruker introverte mennesker å bruke litt mer tid på å tenke gjennom en ide før de deler den med andre enn hva ekstroverte gjør. Og hvis spesielt introverter skal ta en telefon de gruer seg til bruker mange å ha behov for å mentalt gå ordentlig gjennom det de skal si noen ganger før de ringer.

5. Trivest du best med å jobbe alene og selvstendig (a) eller å jobbe i team? (b) Ja, dette er ikke svart hvitt, men ekstroverte trivest ofte bedre enn introverte med å jobbe i åpne kontorlandskaper og å måtte forholde seg til mange folk hele dagen. Introverte liker ofte best jobber der de kan jobbe mer i fred og ro og være mer selvstendige. Men det finnes unntak fra den “regelen”, og handler mest om hva som tar og gir en energi, hva man liker og hvordan man personlig jobber best.

6. Hvis du skal overføre en beskjed i jobbsammenheng, fortrekker du å skrive en mail (a), eller å ringe? (b) Dette kan selvfølgelig være helt individuelt uavhengig om man er introvert eller ekstrovert. Men det kan se ut til å være en tendens til at mange ekstroverter liker best å ringe/ ta beskjeder muntlig og få det raskt overstått, mens mange introverte liker best å ta beskjeder via sms og mail. (Skriftlig).

7. Er du en reservert person når det kommer til å dele personlige ting med nye mennesker, eller blir du sett på som en veldig åpen? Mange introverte er ofte litt mer reserverte enn ekstroverte, spesielt i starten når de blir kjent med nye mennesker. Før de kjenner de. Selv måtte jeg smile litt av bildet under; (Ett Meme som er rundt omkring i SoMe).

8. Liker du best å ha dype samtaler (a) eller foretrekker du oftere litt lettere “her og nå emner”? Mange introverter sies å like bedre litt “dypere” samtaler, mens flere ekstroverter er mer komfortable enn mange introverter er npr det gjelder smalltalk og hverdagsprat. MEN det finnes selvsagt også ekstroverter som liker best dype samtaler, og der abstrakte og filosofiske spørmål og å gå dukke dypt ned i ett emne ligger mer naturlig enn smalltalk. Så dette kan ikke gi en sikker pekepinn i seg selv på om en person er introvert eller ekstrovert, og dette var veldig forenklet.

9. Synest du tanken på å skulle være en uke helt mutters alene høres forlokkendes og deilig ut (a) eller litt avskrekkende? (b) 

Jeg bare slenger med noen litt morsomme introvert-memes jeg fant. (Det finnes tydeligvis flere introvert-memes enn ekstrovert-memes):

Kanskje noen som leser kan kjenne seg litt igjen i noen av bildene?

10. Er du nærmest “The life of the party” på fest (a) eller den stille som ikke sier så mye i den store mengden (b) (Kanskje du er noe midt imellom?). Det er ikke slik at ingen introverte liker oppmerksomhet, men de er ofte ikke introverter som tar størst plass i settinger med mange mennesker. (Sålenge de ikke er en celbrities eller noe og får plass). Selv liker jeg best på fest å sitte i en mørk krok med de jeg trivest best med på festen, men så har jeg samtidig valgt endel utdanning og hobbyer som noen kanskje ville sagt at nærmest skriker “attention” og er veldig ekstroverte.

8. Hvordan bruker du alenetiden din når du slapper helt av?  Er tankene og fokuset vendt mye utover eller innover? Ser du mye på film og serier? Bruker du mye tid på instagrambilder og tix tok? Pusler du med rolige aktiviteter alene i timesvis? chatter du med venner på messanger hele kvelden på “alenekvelden”? Dagdrømmer du mye? Dette kan ikke si seg selv si om man er introvert elller ekstrovert, men det kan virke som at mange ekstroverter ofte søker mer utover mot andre og verden- selv i “alenetiden.”

Alle (a) svar peker litt mot det introverte, mens (b)-svar peker mot det ekstroverte.

Dette er som sagt ikke noe fasit, men viser vel kanskje mer noen tendenser. Jeg håper jeg fikk frem at introverte og ekstroverte tendenser i seg selv ikke er svart hvitt. Men for å bli klokere på om du er introvert eller ekstrovert så finnes det  personlighetstester man kan ta. Og ikke at det er superviktig å prøve å sette seg selv i en bås. Men for min del har jeg nok bare vært litt nysgjerrig iforhold til at jeg liksom ikke følte jeg passet helt inn noe sted der. For jeg var nok ingen stereotyp.

Flere sier at det er stor sjanse for at man er innenfor de ekstroverte typene hvis man er usikker på hva man er. For det kan være tydeligere hva man er dersom man er “veldig introvert”. MEN for å koplisere det enda mer så finnes det visstnok noe midt imellom introvert og ekstrovert også, som blir kalt ambivert.  Og så finnes mer ekstroverte introverter, og mer introverte ekstroverter, så det er ulike grader av dette.

Er du introvert eller ekstrovert?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg