DEBATTEN (NRK) – KRISTIN GJELSVIK, ISABEL RAAD, J.O. ISACHSEN M.FL.

Jeg tipper at det var flere enn meg som såg debatten igår om bråket i kjølvannet av Kritin Gjelviks Vixentale. Jeg tenkte bare veldig kjapt å skrive ned noen av mine tanker etter sendingen;

Kristin Gjelsvik; Jeg synest Kristin Gjelsvik pratet utrolig godt under hoveddebatten, og hun fikk frem poengene sine veldig godt. Ja, jeg skal ikke gå så mye inn på Kristins budskap, (for tror alle har fått det med seg til nå.) Men hun mener influenserne må ta ansvaret for hvor stor påvirkning de har på unge følgere.

Isabel Raad, Jeg har fått så utrolig stor respekt for Isabel Raad det siste halvannet året. (Ikke at jeg ikke hadde respekt for henne før det heller altså) Og det er flere grunner til dette, men en av de er at hun konsekvent har sluttet å promotere plastisk kirguri på bloggen og har modnes på så mange områder.

Jeg tenker at hun må få gjøre akkuratt det hun vil med kroppen sin, og selvfølgelig må hun få gjøre korrigerende operasjoner om hun ønsker og dersom hun har noe i kroppen er helseskadelig. Så poenget er vel ikke hva influenserne gjør, men hvor mye fokus de setter på kirgurgiske inngrep på sosiale medier.

Jeg har ett inntrykk av at programlederen ikke er den ivrigste bloggleseren (hehe) og det kunne jo nesten virke som om han ikke trodde på Isabel når hun sa hun ikke kom til å fronte flere inngrep. Men jeg tror at alle som leser bloggen hennes fra tid til annen har sett at hun virkelig har stått for det hun har sagt og hun virker genuin. Og det er jo nokså lenge siden hun sluttet nå da..

Jeg synest det var utrolig modig at Raad deltok på debatten, og hun svarte veldig godt og ydmykt. Hun svarte litt diplomatisk på dette om Tv2s ansvar, men skjønner at hun helst ønsket å prate for seg uten å legge føringer på andre. Skjønn jente. Og jeg var veldig enig med det hun sa.

Jan Olav Isachsen (Far/ manager til Sophie Elise) Jeg vil si at Isachsen fikk en nokså tøff start og mange kritiske spørsmål under sendingen. Og det må være en utfordrende jobb som far og manager å ordlegge seg riktig ovenfor Sophie Elise/ (AS) og svare på all kritikken. Men jeg synest stort sett han klarte seg bra.

Jeg ble litt stressa når programlederen tok opp hvorvidt Sophie Elise hadde gjort nye inngrep når hun skulle ta en rumpekorrigerende operasjon. For på en side så synest jeg spørsmålet var riktig å stille ettersom dette har blitt frontet mye i media, og jeg synest ikke det er heldig å lyve for leserne sine.  Men Sophie Elise har gått ut i media med inntrykket om å bli”mer naturlig” ett par ganger i fjor (som stor oppmerksomheten rundt å ta ut silikon i pupper, selv om det ble tatt ny silikon noen måneder etter) og den siste operasjonen ble vel gitt intrykk at først og fremst var av helsemessig årsak og ikke at det skulle opereres mer. Men på den andre siden så ønsker jeg ikke å kritisere Sophie Elise for mye eller blande meg inn i hva hun gjør med sin kropp. Jeg er skeptisk til at hun har frontet plastisk kirurgi såpass mye på fjoråret som hun gjorde, men det betyr ikke at jeg ikke liker henne eller at jeg kritiserer alt hun gjør og står for. Og dette er komplekst.

Jeg glad for at ingen ikke tok spørsmålet med “den operasjonen” videre og gravde i det ytterligere, for det føltes veldig feil å diskutere dette videre på debatten. Det ble for personlig rettet der. Og det er vel litt det som er utfordringen her også. For det er jammen utrolig vanskelig det skille mellom person og bedrift som ble pratet mye om i sendingen. For Sophie Elise er både en person og en bedrift.

(Bildet nedenfor er av Ellen Morgenstierne- skribent, kommunikasjonsrådiver og samfunnsdebattant.)

Jeg synest Jan Olav Isachsen gjorde en god innsats, men han kunne kanskje virke litt ansvarsfraskrivende. Endel av kritikken følte jeg også ble vinklet litt mot Sophie Elise som privatperson og personangrep, og lite tyder på at Sophie Elise (AS) kommer til å endre fokus. Men jeg er helt enig i at kroppspress ikke kan legges på Sophie Elise alene, og dersom hun hadde “gitt seg” hadde det nok uansett vært noen andre..

Til tross for ett inntrykk av litt ansvarsforskrivelse så tror jeg ikke at hverken Sophie Elise eller Jan Olav Isachsen egentlig er likegyldig til unges psykiske helse og påvirkning, det bare virker som de mener ansvaret ikke først og fremst ligger på influenserne. Og det ble blant annet tatt opp dette med å lære unge å bli flinkere til å skjerme seg selv. Og her hadde Christine Sundgot- Borgen fra idrettshøyskolen mange gode interessante poenger med å lære unge i skolen om å bli flinkere å klare å selektere ut selv hva man følger og lar seg påvirke av.

Kathrine Halvorsen (Tv 2); Denne kvinnen pratet og argumenterte veldig godt på debatten, men jeg føler de store medieaktørene ikke ser/vil se problemet med å vise fra plastiske operasjoner i beste sendetid. -Altså hvor stor smitteeffekten kan være. Halvorsen mente de ikke glorifiserte operasjoner men at de heller viste skyggesiden. (Som at Sophie Elise hadde fått feil implantater i rumpa og måtte korrigere) De mente de fulgte Sophie Elises liv, og dette er en del av hennes liv. Og de mente også at dette nærmest var en del av samfunnet nå, og at man ikke kunne unnlate å vise noen sider av samfunnet bare fordi man ikke likte dem. (Sagt med mine ord)

Vixenjuryen; De stilte også en i Vixenjuryen noen spørsmål under sendingen. Og jeg forstår at det er ulike kriterier for hver pris- kategori, og at prisene årets business og årets mening er basert på mange ulike faktorer. Men selv om det ville være riktig at Kristin Gjelsvik skulle ha prisen årets mening og Sophie Elise årets business, så er det litt rart at hun i Vixenjuryen ikke kunne innrømme at det også kan sees på som ett lite paradoks på en side likevel? Jeg sier ikke at det var feil å gi ut prisene til de to som fikk dem, eller at jeg ikke forstår begrunnelsen hun legger frem, men det er likevel noe paradoks der?

Mikropenisdebatten; På slutten av sendingen skiftet de tema til å prate om “mikropenis og kroppspress” – og da en meget uheldig uttalelse Kristin Gjelsvik gjorde i en podcast. Jeg tror de fleste vil si seg enig at samme hvilket poeng og sammenheng deler av podcasten ble sagt i, så var det utrolig ugreit og særdeles lite gjennomtenkt av Gjelsvik. Det overrasket meg, og det er trist når man latterligjør noe mange menn har alvorlige komplekser med. Jeg synest det er naturlig at Gjelsvik blir kritsert for dette ettersom hun går hardt ut mot andres påvirkning, og dette er såvisst ikke fornelig med verdier og uttalelser Gjelvik prøver å formidle. Jeg tror også slike utsagn kan være like skadelig som det de anklager Sophie Elise for å gjøre, bare mot en annen gruppes usikkerhet. MEN hun har beklaget, hun har lagt seg flat, hun fjerner podcasteposoden og hun skal ikke gjøre det igjen. Så da tenker jeg dette er ferdig snakka?

Ja, det var noen tanker herfra.. Jeg ønsker ikke å konkludere med noe bastant, men det er vel en grunn til at man aldri blir ferdig med denne debatten. For det er neimen ikke så lett, og jeg er litt redd for at dette med påvirkere og kroppspress ikke kommer til å bli så mye bedre. Men det er mulig jeg tar feil..

Jeg ønsker dere en strålende dag! Her er det fremdeles snø, og katten Nille kom nettopp inn til frokost etter natta. Han hoppet opp i vinduskarmen utenfor soverommet å insisterte på å komme inn umiddelbart, hehe. Så nå er froksten servert, labber varmes og tenker han straks sover etter natt på vift. Sola skinner inn viduet, og håper dagen blir fin.

Xoxo

 

0 kommentarer

Siste innlegg