BØR MAN “HOLDE KJEFT” OM VISSE TING FOR Å OPPNÅ BREDERE POPULARITET? /MISS AMERICANA

gettyimages-1048478664

For noen dager siden såg jeg på den nye Taylor Swift dokumentaren Miss Amerikana. Og jeg tenkte bare å komme med noen tanker rundt ett av temaene som ble tatt opp der. -Nemlig om man burde unngå å ytre endel meninger (politiske for eksempel) hvis man vil oppnå bred popularitet.

Dette temaet har jeg tidligere fundert litt på i forhold til “bloggverdenen” For er det alltid så lurt sånn “strategisk sett” å pøse ut med innlegg som “Mine mest upopulære meninger” (missforstå meg rett for jeg elsker å lese slike innlegg). Man kan få mange klikk og mye engasjement, men man kan også risikere å miste følgere om meningene provoserer tilstrekklig. Og man kan risikere å bli misslikt og skape distanse.

Dolly Parton har vært litt i media i det siste, og også kommet med ny dokumentar. Og på q lista (som kårer de mest populære kjendisene til enhver tid, litt med formål om markedsverdi) kom det frem at hun er blant topp 10 av de mest elskede artistene i Amerika, og også blant topp tre minst misslikte. Og det er jo en bragd!

Kan noe av oppskriften på å være så godt likt å ha så “bred fanskare” være at hun går lite ut med egne meninger på ting, og ikke uttaler seg politisk? For som Dolly Parton sa i podcasten “Dollys America; “Jeg har fans på begge sider av gjerdet. Jeg har selvfølgelig egne meninger om alt, men lærte for mange år siden å holde kjeft om slikt.”

Og jeg tror det kan være ett klokt valgt å “holde kjeft” om ting som kan være sterke, ulike meninger om med hensyn til popularitet. – Og å fremstå blid, utadvent, inkluderende, lite dømmende og omgjengelig – for slik å favne over flest mulig fans med ulik bakgrunn og meninger.

Mandatory Credit: Photo by Jason Decrow/AP/Shutterstock (9515192d)
Kanye West, Taylor Swift. Singer Kanye West takes the microphone from singer Taylor Swift as she accepts the “Best Female Video” award during the MTV Video Music Awards on in New York
MTV Video Music Awards Show, New York, USA – 13 Sep 2009

Jeg må flire litt, for de nevnte jo Kanye West i dokumentaren Miss Amerikana, og den episoden når han var “dust nok” til å gjøre en del av prisutdelingen temmelig akward når han grep mikrofonen å sa “Beyonceys video is the best of all times” når Taylor stod med prisen for beste video i hånda.

Kanye er ett eksempel på en som ikke holder kjekt om sine meninger. Han har tydelig valgt side offentlig i politikken, og han har kommet med mange sterke meninger og i tillegg gjort noen upopulære handlinger som sannsynligvis har støtt noen fra seg.

Taylor Swift pratet i dokumentaten om noe jeg tror mange jenter kan kjenne seg igjen i. Det å føle man burde være en flink pike. En snill pike. Å prøve å bli likt av alle. Hun prater også om kroppspress og at hun fikk spiseforstyrrelser. Og hun prater om det å være kvinnelig artist, og å føle på mange forventninger.

Iforhold til politikk og karriere så ble Taylor Swift sterkt frarådet å dele hvilken side hun holdt med politisk. Flere av rådgiverne fryktet at det kunne skade karrieren. Men Taylor valgte etterhvert å likevel gi sin støtte til demokratene ettersom hun fikk problemer med seg selv med å ikke si noe hun følte var viktig for henne å si noe om. Og hun forteller i dokumentaren om presset på “å være snill pike, smile pent, og ikke presse meningene sine på andre.”

Jeg synest det står stor respekt av Taylor Swift for valget om å ytre seg politisk og gjøre hva som føltes riktig for henne. Og jeg tenker at de største stjernene har så mye makt til å påvirke, og da er det jo fint om de bruker stemmen sin til å “prøve å gjøre verden bedre.” Men jeg tror også at Dolly Parton har stor påvirkning og sier veldig mye uten at hun sier så mange meninger direkte. Skjønner dere hva jeg mener? Sangene taler gjerne mer enn intervjuene. Og ingen klarer jo å være helt nøytral. Bare gjennom den hun er vil jeg jo si at hun muligens baner vei og inspirerer mange og muligens får ned fordommer? Så jeg skal ikke si at det er riktig å ytre seg, eller riktig å holde kjeft. Selv om jeg er litt likere Taylor der muligens. Men jeg tror alle må gjøre det de selv føler er riktig. For det hjelper vel ikke å ha stor fanskare og popularitet hvis man ikke føler man går på akkord med seg selv. (Og noen mennesker sliter vel litt mer med å “holde kjeft” enn andre kanskje, hehe)

Ps! Anbefaler dokumentaren!

Håper du har en fin kveld! <3

4 kommentarer
  1. Har ikke sett den dokumentaren og kjenner ikke til Taylor Swift.. Dolly Parton hadde jeg flere plater av i ungdommen og liker henne veldig godt som artist, hvordan hun er eller vet jeg lite om.. 🙂 Som deg tenker jeg man må gjøre det en føler seg komfortabel med.. Selv er jeg nok veldig «diplomatisk» og ytrer ikke så mange sterke meninger…ikke så glad i store debatter..Men er det noe som virkelig er viktig for meg «jatter jeg ikke med»heller..God natt og fin morgendag til deg 💗

   1. Det er to veldig fine artister! Ja, folk er veldig ulike på hva de er komfortabel med der tror jeg. Man trenger noen mer diplomatiske, men det er jo bra å kunne si meningen sin der det er viktig for en. 🙂 God natt! 🙂 <3 Tusen takk! Samme til deg!

  2. Til tross for de uttallige gangene jeg har forbannet meg selv for bestandig å måtte ha en mening kombinert med å være fysisk ute av stand til å holde kjeft (selv der det umulig kan tjene til noe), er dette paradoksalt nok også det personlighetstrekket jeg setter mest pris på ved meg selv. Jeg har inntrykk av at det blir stadig vanligere å gå på de som måtte uttale seg utenfor boksen som en typ lynsjmob, og det er faktisk utrolig skremmende. Jeg mener.. Om demokratiet skal vedvare, er vi faktisk nødt til å ha rom, og respektere de meninger som går stikk i strid med egne, -uansett hva det måtte gjelde. Nå skremmes stadig fler til taushet, og det er virkelig ikke greit..
   At jeg risikerer å tape lesere grunnet kontroverse uttalelser og meninger, kan jeg derfor ikke ta hensyn til, for da er for meg hele hensikten med bloggen borte. Enkelte ting, er faktisk himla mye større enn en selv, og sånn er det bare 😉

   1. Nei, det er ikke greit om folk skremmes til taushet. Blogg er litt interessant, for noen blogger er jo nesten lagt opp etter ens egne meninger, mens enkelte hverdagsblogger, sminkeblogger og moteblogger er litt mer temablogg og litt mindre personen baks sine meninger om andre ting. Kanskje de spenner lettere over flere? Å ha egne meninger og tørre å uttale seg kan være en sterk og god egenskap sålenge man også har evne til å lytte litt og være litt åpen i tillegg.

    Det interessante er også at Trump ikke virker til å gjøre det dårlig på q lista til tross for at han ikke akkuratt “holder kjeft” og er misslikt av mange. Men han er også godt likt av mange, han engasjerer og “selger”.

Siste innlegg