Bør foreldrene få bestemme om de vil ta hull i ørene på babyen?

Foto; Pixabay

Det har jo vært noen debatter om piercing og babyer. Og jeg må innrømme at jeg synest det kan være fint  med øredobber på små barn.

Men jeg tror likevel ikke jeg ville tatt hull i ørene på ett eget barn under 2 år. Jeg synest det er ok å la barnet få bestemme selv når det er stort nok til å vite hva “hull i ørene innebærer” og også forstår at det kan verke litt i starten.

Selv fikk jeg hull i ørene når jeg var 7 år- og jeg tenker 6 år + er en bra alder.

I debatten om hull i ører på babyer så er det noen som mener at mødrene står fritt frem til å bestemme over sitt eget barn-og bestemme om de vil ta hull i ørene på babyen. Mens andre mener barnets kropp tilhører barnet og at barnet selv bør ha noe å si -når det er gammelt nok til å vite hva piercing innebærer. Og enkelte går så langt som å ønske forbud mot babypiercinger.

Noen motstandere av babypiercing synest det er en unødvendig belastning for en baby ettersom hull i ørene ofte gjør litt vondt i starten og en del unger får betennelse og allergiske reaksjoner. Og det er jo litt skummelt for babyen akkuratt når de tar hullene. I tillegg mener motstandene av babypiercing som sagt at det er ett annet menneske sin kropp- og ikke burde være foreldrene sitt valg. Mens de som er for piercing mener hull i ørene nesten er “obligatorisk for jenter” og at det er “greit å bli ferdig med det.”

Video babypiercing;

HVA SYNEST DU OM HULL I ØRENE PÅ BABYER? ER DET OPP TIL FORELDRENE, ELLER BURDE MAN HATT 6 ÅRSGRENSE?

HVOR GAMMEL VAR DU NÅR DU FIKK HULL I ØRENE?

8 kommentarer
  1. Det bør være aldersgrense.
   Mine barn er jo voksne, men to av dem ville ha hull i ørene da de var 6-7 år. Hos gullsmeden hadde de eldre damene bak disken en enkel regel: Barnet måtte være over 5 år og selv ønske dette. Så de tok ungen bort i et hjørne og småsnakket litt for å finne ut om barnet virkelig ønsket hull i ørene, mens foreldre måtte holde seg unna. Det synes jeg var en veldig ok måte. En annen unge tror jeg var 12 før hun plutselig ville ha hull.
   Og jeg? Feigingen som ikke tok hull i ørene før jeg var 23-24 år, husker jeg. 😁

   1. Jeg tror jeg er enig i at det burde være aldersgrense. 6-7 år tenker jeg er fin nedre grense. Men helt ok å vente lengre også. En fin måte de gjorde det på gullsmeden med å ta en liten prat alene med ungen. Hehe, er jo helt fint å ta hull når man er over 20 også:-)

  2. Jeg synes helt klart man skal vente til barnet kan bestemme selv, eller si sitt ønske. Tenker at små barn må få SLIPPE det. Det er ikke DE som i utgangspunktet ønsker det, men foreldrene som ønsker å “smykke seg”, tror jeg.

  3. Hull i ørene etterlater arr for livet, så jeg syns absolutt at dette er noe barnet må få lov til å bestemme selv, på samme måte som med tatoveringer. Og det må iallfall være så stort at det forstår hva det vil si å pynte seg og har glede av det. Samtidig som det forstår ulempene det medfører. Selv fikk jeg hull i ørene rett før jeg fylte – da hadde jeg gått rundt og tenkt på det og veid for og i mot siden jeg var åtte. Jeg syns vel strengt tatt at man bør være skolebarn før man er i stand til å ta en slik avgjørelse. Jeg er likevel skeptisk til å lovpålegge noe, men håper at de fleste foreldre har gangsyn nok til å ta en fornuftig avgjørelse.

   1. Det høres ut som vi tenker nokså likt på dette:-) Jeg håper også foreldre rundt om tar kloke avgjørelser, og tenker at barna bør være i skolealder som minstealder for å ta hull i ørene. Om det burde vørt aldersgrense eller lovpålagt vet jeg ikke, kanskje.. for det er tydeligvis endel som tar hull i ørene på babyer 🙂

Siste innlegg