ER DET EN RIKTIG AVGJØRELSE?

NRK/ FOTO: CARINA JOHANSEN / CARINA JOHANSEN

Ikveld leser jeg på nyhetene at Durek Verrets bok “Spirit Hacking” ikke blir utgitt i Norge likevel. Og grunnlaget for denne avgjørelsen fra Cappelen forlag er mye på grunn av avsnittene der han skriver nokså kontroversielt om kreft og kreftbehandling.

Jeg skrev jo ett litt kritisk innlegg om tanker rundt boken bare for noen dager siden, HER, så derfor tok jeg opp tråden nå..

På en måte ble jeg litt lettet når jeg leste at boken ble stoppet. For det viser kanskje at sunn fornuft og etikk i denne sammenheng går over kommersielle krefter. For jeg tipper jo det ligger litt penger i den boka.

Men hva synest dere om denne avgjørelsen om å kansellere utgivelsen- sånn iforhold til ytringsfrihet, og det å ha ytre tanker som ikke er helt A4 i samfunnet? Er det en riktig avgjørelse av forlaget?

Jeg lurer på om Martha Louise vil få noen spørsmål fremover også, ettersom hun reklamerer for en bok på instagram som “kan inneholde skadelige og støtende innhold” ifølge flere artikler. Altså, jeg tror ikke det får noe konsekvenser på noen måte. Men det gir jo ett kraftig signal når boken ikke blir utgitt.

Ellers så hadde det jo selvfølgelig vært ideelt om Cappelen tok denne avgjørelsen FØR de la ut boka for salg og trykte opp eksemplarer.. Men bedre sent enn aldri. Likevel er det nok sikkert trist for bokforfatteren også, og antagligvis overraskende at ting snur i siste liten. I forhold til NRKs artikkel HER er jeg litt usikker på om boken ikke blir gitt ut i Norge i det hele (det står i artikkelen) eller om dette kun er Cappelens avgjørelse- mens boken kan bli gitt ut på andre norske forlag. Jeg tror andre forlag kan ta opp stafettpinnen hvis de vil.. Så det blir spennende hvor “etiske” de andre forlaga er, og om de havner på samme avgjørelse 😉

Man kan sikkert diskutere avgjørelsen frem og tilbake- og reflektere rundt hvilke meninger som blir akseptert og ikke i samfunnet- og hvem som har makt til å bestemme sannheten i ett innhold, hvor stor makt det vitenskaplige har over det mer svevende- og hva som får publiseres.

 

TANKER?

6 kommentarer
  1. Uansett hva en måtte synes og mene om Verret og budskapet hans, er det et regelrett brudd på ytringsfriheten å utelukke noen fra markedet pga innholdet når dette hverken er hatytringer eller oppfordringer til kriminell handling (hvilke er de eneste ytringer som er untatt ytringsfriheten). Dette er og blir sensur, og er dermed ikke greit

  2. En god avgjørelse fra forlaget. Dette er svada og langt over kanten for hva som bør publiseres etter min mening.
   Det er ingen menneskrett å få en bok utgitt via et forlag. Det er heller ikke sensur eller brudd på ytringsfriheten å ikke få utgitt boken på et forlag.
   Han står da fritt til å betale et trykkeri og så selge boka selv.

  3. Egentlig greit for meg om de utgir boken, for jeg skal ikke kjøpe den. Det er da virkelig like mye svada i visse andre bøker, f.eks. Bibelen, Koranen…og vi har da noen temmelig sleipe predikanter som har tjent gode penger på ” helbredende bønner” og skaffet seg/lurt til seg pengegaver fra folk i årevis. Nå er det en tåkepratende sjaman..samme greia, ny innpakning. Men vil folk tro på disse tingene, så gjerne for meg.

   Det jeg virkelig misliker med den mannen, er hans hang til å trekke rasismekortet hver gang noen kritiserer ham. Det har ikke noe med hudfargen å gjøre!

Siste innlegg