Astra Zeneca- Mine tanker.

Igår såg jeg litt på nyhetene rundt Astra Zeneca-vaksinen og pressekomferansen som EMA (Det europeiske legemiddelverket) hadde. Og her kommer noen tanker fra meg rundt gårsdagens “AstraZeneca- nyheter.”

Igår ble det offentliggjort at leger og forskere ved rikshospitalet i Oslo har kommet frem til at det høyst sannsynlig er en sammenheng mellom noen tilfeller av blodpropp/hjerneblødning og Astra Zeneca- vaksinen.

De konkluderte med at de personene som hadde fått disse sjeldne og alvorlige tilfellene av blodpropp/fall i blodplater /hjerneblødning såg ut til å ha fått en kraftig immunrespons utløst av vaksinen.

Her ett utdrag fra Vg, sitert Pål André Holme fra Riksholpitalet;

Det må sies at det kun 7 av 120 000 i Norge per idag som har fått disse alvorligste bivirkningene. Så det kan derfor tyde på at det statistisk sett er veldig liten sjanse for å få slike bivirkninger. Men Norge har likevel valgt å sette Astra Zeneca på pause, og vil vurdere om de vil ta vaksinen i bruk videre eller ikke. Det er ellers meldt om flere lignende tilfeller med bivirkninger i Europa forøvrig.

Jeg synest det er tillittsverdig at FHI og forskere i Norge tar bivirkninger på alvor, og at Norge går imot EMA og WHOs gjeldende råd.

Who og EMA er jeg ikke like imponert over. Men så føler jeg at å be EMA om å vurdere om en vaksine er trygg, er som å be Tine melk vurdere om vurdere hvorvidt melk er sunt. Jeg tar det derfor med en klype salt, selv om jeg hører på hva de sier.

På pressekonferansen igår konkluderte EMA noe forventet med at vaksinen var trygg og effektiv. Fordelene mente de at ville overgå bakdelene, noe som er “regelen” legemiddelverket alltid går ut fra, og som alltid er vanskelig si imot.

Man kan nesten spørre seg om mot- motargumenter mot Astra Zeneca vaksinen krever mer beviser -og forskning enn hva argumentene i EMA og vaksinens favør trenger? (Det er jo veldig mange ubesvarte spørsmål.. ..rundt bivirkninger, vaksinens effekt, hvor “immun” man blir, langtidseffekt av vaksinering, flokkimmunitet m.m.) Men jeg sier likevel ikke at jeg ikke tror det er meget dyktige folk som er med å dyrker frem en vaksine, og at de tror det er en trygg vaksine for de aller fleste. Men er det ikke litt tidlig fra EMA å konkludere så bombastisk med at det ikke er noen indikasjon på at vaksinen kan gi alvorlige bivirkninger hos noen?

Jeg syntes EMA opptrådde litt “bastant” i ordlyd på pressekonferansen.

Vaksinen ble omtalt som trygg og effektiv. Men EMA hadde ikke gått gjennom forskningen til Norge og rikshospitalet hadde gjort før konklusjonen. (Er ikke det litt merkelig?)

Jeg lurte litt på hvordan EMA kunne komme til en bombastiske konklusjonen uten å ha lest svært relevant forskning? -Hvordan kom de frem til konklusjonen om at “det ikke er indikasjoner på sammenheng mellom vaksine og blodpropp?” Det er ikke da samsvar mellom uttalelsene til rikshospitalet, FHI og EMA.

Who har på sin side ikke oppdatert så mye. De har ligget langt bak med de meste hele pandemien etter min mening. Der er det anbefalt å fortsette vaksineringen med Astra Zeneca som vanlig.

Jeg tror (som sagt) det er meget liten sannsynlighet for å få blodpropp og hjerneblødning av vaksinen. Så jeg ønsket ikke å skremme noen med dette innlegget. Jeg ville bare å lufte noen tanker ut fra nyhetsbildet igår, og de fleste kildene jeg har brukt er fra NRK, VG, WHO og FHI.

Jeg vil også rose Norge for å ønske å gjøre litt mer reaseach og ta en egen vurdering, og ikke bare følge rådene til WHO og EMA. (En avgjørelse også flere andre land i Europa gjør). Selv om det er minimal sannsynlighet for at en person skal få alvorlig bivirninger så bør jo sikkerheten settes høyt. Og jeg tenker at det utrolig trist at helt frisk unge  har mistet livet. Mennesker som sannsynligvis ikke ville blitt særlig syke av covid, men “tok en for laget.” En temmelig stor en. Og da er det viktig å prøve å finne årsaken til hvorfor noen får alvorlige bivirkninger, og slik prøve å forhindre at andre med “mulige disposisjoner” får vaksinen. Og de kunne jo kanskje også undersøkt tilfellene med de eldre som fikk store bivirkninger eller ikke tålte reaksjonene utløst av vaksinen.

Det blir spennende hva FHI kommer frem til de neste dagene. Det kan godt være de kommer frem til at nytten i befolkningen forøvrig overveier risikoen for alvorlige bivirkninger. Og det får jo konsekvenser om de forkaster AstraZeneca som alternativ også, så det er sikkert en vanskelig avgjørelse.

Har du noen tanker?

Ha en fin dag!

4 kommentarer
  1. Jeg er usikker på om jeg i det heletatt skal ta vaksinen..men får vurdere når jeg får tilbudet ! Blir man pålagt så gjør jeg det jo.. Om denne vaksinen er “farligere”enn andre vaksiner vet jeg jo ikke.. men en bivirkning av mange preparater kan jo være “farlig”..Venninna mi fikk blodpropp av p.piller for mange år siden..men det gikk heldigvis bra… God helg til deg <3

   1. Jeg tror nok mange er litt usikre og tenker litt. 🙂 Alle vaksiner har nok bivirkninger, om denne har mer enn andre det vet jeg ikke. Det vel kanskje ingen som vet enda, den er jo veldig ny. Men antagligvis får de fleste bare milde symptom. Tror det er en stund til min aldersgruppe blir tilbudt vaksine, så slipper heldigvis å tenke på det enda. Ja, slike coctailer er litt skumle, men tror alle får bare en type. Så bra at det gikk fint med venninnen din. 🙂 De sies at denne situasjonen med blodpropp med vaksinen er litt annerledes og mer alvorlig enn de man ofte får av p-piller (som heldigvis mange blir friske fra). Men det kan jo være de skifter vaksine til en uten denne risikoen, eller finner ut hvem den er trygg for. Takk. God helg til deg 🙂

  2. Slik jeg ser det, er det umulig å fremstille et legemiddel som ikke avstedkommer med alvorlige bivirkninger/allergiske reaksjoner hos noen. Med tanke pā det vanvittige antallet som har fått denne vaksinen injisert bāde en og to ganger, er det I mine øyne helt utrolig det ikke har vært fler av disse enn de få som er rapportert, for ikke snakke om at det ikke har vært andre potensielt alvorlige utkomme enn bare blodproppen. Altså.. Man må ikke glemme at den gruppen som nå er unnagjort, består av de som er dårligst stilt helsemessig, så..

   1. Ja det blir “spennende” å se resultene av vaksinene etterhvert. Håper det blir få (helst ingen) som får skader. Men det er jo alvorlig og leit at flere har mistet livet. Det er vel litt tidlig å si så mye ellers om hvordan reaksjoner som vil komme av vaksinene. Jeg vil tippe AZ ikke blir videre brukt i Norge, hvert fall ikke på unge.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg