“A man being rich is like a girl being pretty?”

God fredag!

Overskriften i dette innlegget er hentet fra filmen og musikalkomedien “Gentlemen perfers blonds” fra 1953 med Marilyn Monroe. Og jeg har filosofert litt rundt hvorvidt tiltrekningsmønster i datingsammenheng anno 2021 er løsrevet fra slike gamle stereotype tiltrekningsmønstre og kjønnsroller eller ei. Og om overfladiske ting som utseende og rikdom betyr noe.

Lorelei Lee:Don’t you know that a man being rich is like a girl being pretty? You wouldn’t marry a girl just because she’s pretty, but my goodness, doesn’t it help?” – Sitat, Gentleman Perfers blondes.

Det er ikke sikkert jeg får med alt som kunne vært relevant å ta med her i ett lite blogginnlegg, så det er lov å komme med innspill. Men hvis jeg skal prøve å oppsummere kort noen av mine tanker (på ett omfattende og igjen litt overfladisk tema);

Kvinner i det moderne vestlige samfunnet er idag mye mer selvstendige enn på tiden komedien “Gentlemen prefer blonds” kom ut (og tidene før det.) Så kvinner trenger jo ikke teoretisk sett å finne en mann som skal forsørger de, men kan i prinspippet klare å forsørge seg selv og eventuelle barn på egenhånd. Mye i verden er veldig endret på få tiår. Men jeg tror likevel ikke vi er helt forkjellige fra 50- tallet i noen element av kjønnsroller og tiltrekning. Og det er vel også ett urinsinkt at mange unge menn og kvinner ser etter sunnhetstegn etter en partner som har de kvalitetene som man vil ha barn med.

Jeg tror ellers at alle mennesker er ulike og tiltrekkes tildels veldig ulike ting. Og jeg tror de fleste oppegående mennesker ser etter en helhet når de leter etter en partner. Og så tror jeg at det som styrer hva man blir tiltrekt også i stor grad handler endel om underbevisste krefter. Noe valg er bevisste, men mye som styrer oss som er nok påvirket kulturelt, sosialt, biologisk osv. (De prates jo alltid om denne berømte kjemien..) Og man styrer jo ikke helt selv hvem man blir forelsket i. (Skal man si dessverre?)

“You wouldn’t marry a girl just because she’s pretty, but my goodness, doesn’t it help?” 

Ut fra det mer overfladiske som ligger i “rich vs beautiful,” så tror ikke jeg at så mange kvinner er “goldiggere” som drømmer mest av alt om å bli Hollywoodfrue. Men det er sikkert endel som tiltrekkes av velstående menn. Og det finnes også kvinner som er svært lite materialistiske. Og jeg tror ikke at alle menn har ett tunellsyn på det visuelle og overfladiske på utseende. (Og det er dessuten gjort forskning på at flere kvinner ikke er så veldig ulike menn på visuell tiltrekning, men at få kvinner vil innrømme at utseende teller for de.) Men min oppfattelse er likevel at mange menn er hakket mer opptatt av utseende til motparten, og at flere menn er noe mer visuelle. Men disse overfladiske bitene tror jeg ikke er det største fokuset flertallet tiltrekkes av, men at det kanskje eventuelt utgjør en mindre og tildels ubevisst del av det store bildet.

“Material girl” av Madonna innehar flere hyllester til Marilyn Monroe og hennes berømte sangnummer “Dimonds are a girls best friend”. Det rosa antrekket er jo “kopi”/inspirert av Marylin Monoes antrekk i filmen. Og “Dimonds are a girls best friend” scenen er fra filmen “Gentleman prefer blonds” hvis noen ikke visste det. Og Madonna er jo samme Kibbe body type som MM, og passer egentlig mye av det samme. Men de har veldig ulik personlighetstype da.

En veldig sterotyp på “Rich meets beautiful” idag er jo “Sugar dating.” Det  konseptet er jo noe for seg selv da, ettersom det kan sies å komme inn under “halvprositusjon” der man bytter tjenester.

Men sugardating passer også ofte med en annen ting som jeg la merke til i teksten; .. a man being rich is like a girl being pretty? Det kunne stått “man- woman. Boy- girl. Boy- woman.” Men jeg føler at aldersnormen fra 50- tallet ble skrevet inn her. 

Videokommentar: Scenen over fra komedien “Gentleman prefer blonds” inneholder uten tvil noen gullkorn. “I can be smart when it’s important, but most men don’t like that…”

Deler kanskje en del to rundt temaet i ett annet innlegget, med mer personlige tanker og erfaringer. 

Jeg  fokuserte forresten ikke noe i dette innlegget på det at mennesker også har ulik legning. Jeg hang meg mest opp i kjønnsroller her som låg litt i tematikken og replikkene i Gentlemen prefers blonds. Men tiltrekningspsykologi er generelt sett veldig spennende.:)

Har du noen innspill?

God helg! <3

2 kommentarer
  1. Jeg må nok innrømme (mens jeg rødmer litt) at for meg har utseendet en viss betydning. Jeg er jo selv opptatt av å ta meg selv sånn noenlunde ut foran andre mennesker. Det er faktisk veldig viktig for meg. Og da føler jeg at det er en gjensidig sak. Jeg ønsker at den mannen jeg evt. skulle være med, også har lyst å ta seg bra ut for meg og andre.
   For meg spiller ikke størrelsen på inntekten så veldig mye. Da er personligheten 100 ganger viktigere. Jeg tenker vel som så, at med mindre fyren ikke er lotto millionær, så har han det nok alt for travelt med å forvalte alle millionene sine, at han ikke har tid til meg likevel. Travle mannfolk er en forbannelse, spør du meg 😉 Men samfunnet vårt er jo bygget opp sånn, at man har ikke et liv hvis man ikke er så travel at man til slutt møter den berømte veggen!

   1. Jeg tror utseende har en viss betydning for de fleste (i ulik grad), bare at ikke alle innrømmer det. Det er forståelig tenker jeg. 🙂 Jeg er så utrolig enig i det med travle menn (eller karrieremennesker generelt), og ja, det er ett tidsklemmesamfunn med mange travle mennesker. Og ja, den veggen er det desverre endel som går på.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg