NOEN TANKER OM VEGANISME

Licensed from: AdinaVoicu pixabay.com

Jeg er ikke veganer. Men det siste året halvåret må jeg innrømme å ha lest endel “veganer- artikler” Jeg liker å lære og tilegne meg ny kunnskap og utvide å min egen horisont. Og ettersom jeg av og til har vært innom blogger som Sophie Elise, mammasom16, kristingjelsvik og vorden de siste åra ble jeg veldig nysgjerrig på HVORFOR veganer ikke spiser egg og melk. For det ante jeg ikke grunnen for for ett år siden. 

Fleksiterianer

Først kan jeg si noe kort om mitt eget kosthold. Jeg har ett relativt vanlig norsk kosthold, og jeg hater egentlig å sette meg i en “bås”, hehe. Men i det siste har jeg vel vært det de kaller fleksiterianer. Jeg har bevisst kjøttfrie dager, men er ikke vegetarianer. Jeg har altså ikke noen regel på å ikke spise kjøtt. Men jeg bestemte meg en dag for å prøve å redusere kjøtt litt både fordi jeg ikke tror jeg trenger kjøtt HVER dag, og fordi at det er bra i ett større perspektiv om alle spiser pittelitt mindre kjøtt. Men det har blitt mindre og mindre kjøtt på meg i hverdagen og i en periode på noen måneder nå nar jeg hatt omtrent ingenting kjøtt hjemme, men med flere unntak når jeg er ute på tur eller spiser ute. Men om det blir mer eller mindre kjøtt etterhvert det vet jeg ikke.

Det skal også sies at jeg har mine grunner til å ikke kunne ha mange rammer og strenge dietter på mat akkuratt nå, og min helse kommer først. Så jeg spiser stort sett det jeg har lyst på. Men personlig så synest jeg det finnes så mye god mat som er vegansk og vegetariansk også. Og når jeg er ute handler det rett og slett litt om tilgjenglighet også. 

“Veganere mot kjøttetere”

Jeg har lagt merke til at det ofte føres litt “krig” mellom kjøttetere og veganere i kommentarfelt på sosiale medier. Og helt ærlig har jeg lest mer hets mot veganere enn motsatt. Og jeg synest det er litt vanskelig å forstå det sinnet mange har. Det er jo bare bra for både miljøet og dyra at noen spiser plantebasert. Og hvilke skade gjør det på andre om noen velger å kle barnet i fleese istedenfor ull? Veganere skader jo ingen ved å være veganer, snarere tvert imot. En gjendidig respekt og saklige diskusjoner hadde vært bedre. Men nå har jo nettroll aldri brydd seg om å være så saklige da 🙂

Skremselspropaganda

Er det en ting jeg generelt sett ikke er kjempeglad i så er det skremselspropaganda. Og det finnes jo overalt, og nyhetssider lever jo nesten av å fortelle oss alt som gir kreft. Men hvilke måte en sak blir formidlet på avgjør hvordan jeg mottar det. Og her er vi sikkert litt ulike. Men min mening er først og fremst at mange artikler på vegan-nettsted er veldig gode og informative. Og de henviser til forskning og vitenskap. MEN det jeg derimot missliker selv er de litt mer “ekstreme” veganer-sidene eller blogger der man får oppkutta dyr og fæle bilder i trynet uten å velge det selv. Det å linke til tøffe videoer er en ting. For da velger folk selv om de har “dagen” og orker å se slikt. Men jeg tror disse sidene skremmer bort folk. 

Jeg kan gjerne tåle å lese den brutale sannhet om matproduksjon nå og da, og bildene man får i hodet er fæle nok og jeg føler ikke jeg trenger få det inn med de verste videoer. Jeg forstår det! Jeg skal ikke si at ikke noen trenger å se slikt, om de mangler totalt forestillingsevne. Men jeg tror det er en fare for at hvis man går inn på en side som er for ekstrem, så lukker man den nokså fort. Så jeg tror mer på å informere folk litt forsiktig. For det er jammen mye kynisk med matproduksjon som burde kommet mer frem i lyset og burde vært diskutert mer. Og det er mange små etiske ting jeg ikke har visst om før jeg lærte det gjennom noen av bloggerne jeg nevnte først i innlegget!

Organisasjonen Eat og bærekraftig mat

Når det gjelder mennesker som velger spise plantebasert av etiske grunner så har de jo oftest enten dyrevelferd eller miljø som argument.(Sannsynligvis begge). Og når jeg er inne etisk livsstil så er det jo også en annen livsstilstrend enn veganisme som er litt i vinden om dagen som heter “Eat”. Har dere hørt om den? Eat er organisasjonen til Gunhild Stordalen som omhandler bærekraftig mat. Innslag fra Lindmo  HER. De mener at man bør redusere kjøtt og animalske produkter, men ikke nødvendigvis bli veganere. Dette på grunn av hva ressurser det krever av samfunnet og naturen å produsere for eksempel kjøtt. Og jeg synest det er interessant.

Egentlig er det litt morsomt at jeg såg den sendingen før jeg gikk på butikken for jeg kom hjem med litt mer tomater, bønner og nøtter enn jeg pleier, haha! Ble jeg pittelitt påvirket eller? (Ikke at jeg tror alt under er så bærekraftig altså. Men jeg håper virkelig smash er det ;)).

De enkle valga

Selv om jeg ikke følger noen dietter eller livsstilsråd innen mat tror jeg at jeg likevel er litt bevisst. Jeg liker vertfall å tro det selv 😉 Det er ikke sånn at jeg leser supergrundig på alle pakninger i butikken, men jeg tar gjerne de enkle valga. Altså har du to eggekartonger som begge koster 24,90 og den ene er fra økologiske høner fra en privat gård med god plass og den andre er fra burhøner, så tar jeg den første. (Og foresten så ante jeg ikke før nylig at frittgående høner har så mye mindre plass enn økologiske. Jeg trodde frigående var frittgående naiv som jeg er :-))

Jeg skulle ønske det ble lagt bedre til rette for å ta de beste valga, sånn fra ett høyere nivå. For det er ikke så lett for forbrukere som verken har informasjonen de trenger for å ta riktige valg- eller når både pris og tilgjenglighet ikke gjør det etisk beste produktet til ett førstevalg. For jeg tror mange setter dyrevelferd høyt. Men så er det jo strengt tatt ingen idealistisk verden og ingen etisk perfekte animalske valg tilgjenglig på butikker per idag. Og jeg tror mange blir slitne av å prøve å gjøre alle de riktige valga, når det nærmest er umulig. Og folk har tidsklemma fra før, og må bare en kjapp tur på butikken å få middagen klar før tre, og få i seg nok energi før fritidsaktivitene starter. Og så går det litt på autopilot hva man dra med seg fra butikken. Eller sånn som kan skje om man handler sulten..

Bevissthet, men ikke  “slå seg selv i hodet”

Jeg skal ikke forsøke å svare på om kjøtt eller plantebasert kosthold er best. Både fordi jeg ikke har kunnskap nok OG fordi det krever en hel bok. Og jammen er det mye ulike meninger både når det kommer til  “Er menneske kjøtteter eller planterter i utgangspunktet” og “Hvem har sunnest kosthold for helsa og kroppen, og mot sykdom”. Helse ov koshold er jo ett eget kapitel der ekspertene aldri blir enig. Så har du en bias der, så finner du det du vil ha ett eller annet sted. Men jeg kan som en digresjon si at jeg synest det er viktig å være bevisst og tenkte litt over ting. MEN at man skal ikke slå seg selv i hodet og ha konstant dårlig samvittighet for å ikke være perfekt. Og min personlige mening er at noen kanskje bør være litt forsiktig med tidspunktet for å eventuelt legge om kostholdet drastisk. For eksempel midt i alvorlig spiseforstyrrelse – not the time. (Gjerne vær uenig).

Det sterkeste argumentet

Men for å avslutte dette innlegget med det overskriften handler om; veganisme. Jeg synest at veganere har ekstremt mange gode poenger. Det skal jeg fint innrømme. De som har studert sosiologi har kanskje lest om “makten i det beste argument”. Og jeg tror veganisme stiller sterkt der, og jeg tror vegansamfunnet kommer til å vokse hurtig. Jeg er derimot usikker på om samfunnets måte å produsere mat på endres så mye med det første. Det er mektige markedskrefter i sving, og mat er så mye kultur og tradisjon også. Hvorvidt noen trenger kjøtt og animalske produkter eller ikke er ett annet spørsmål, og også spørsmålet om det kan finnes individuelle forskjeller ved behov.

Folk må få ta de valga som de ønsker selv, og som passer sitt liv og sin helse. Men man kan gjerne ha en saklig diskusjon og ha mer bevisshet om kosthold og livsstilsvalg. Men folk må bestemme selv! Jeg respekterer både de som har kjøtt hver dag og de som er veganere!

HAR DU TANKER OM DETTE?

 ER DU EN BEVISST FORBRUKER?

10 kommentarer
  1. Jeg har prøvd å kutte ut kjøtt totalt for noen år siden, og det gikk veldig fint i lang tid. Nå hadde jeg ikke gjort nok reserch om hvilke næringstoffer og proteiner ol som vi får fra kjøtt, og som kroppen vår trenger. Da måtte jeg virkelig gjøre noen endringer. Som den store kjøttspiseren jeg var, fant jeg ut at det gikk veldig bra å ikke spise kjøtt. Lærte å lage meg mange gode retter, og spiste meg mett hver dag.
   Jeg kuttet ikke ut produkter fra dyr, som egg og melk, men som du valgte og velger jeg fortsatt egg fra frittgående høner.
   Om man velger å kutte ut kjøtt helt å holdent er det viktig at man leser seg opp på hva man mister av næringsstoffer og proteiner. Sånn at kan finne andre måter å få i seg disse tingene.
   Disse skremselsartiklene med fæle bilder på dyr som har det vondt, eller blir behandlet vondt klarer jeg ikke å se på. Jeg hater når de dukker opp, spesielt på Facebook.

  2. Vera Lynn: Så artig å høre at du også har prøvd en kjøttfri periode. Det er fint mulig ja, det merker jeg også. Men helt sant som du skriver at det er viktig å få i seg alt man trenger. Og jeg burde kanskje sjekke litt iforhold til b vitaminer om jeg fortsetter med så lite kjøtt som nå. Men proteiner får jeg. 🙂
   Nei, jeg har aldri prøvd å kutte ut egg og melk selv. Men ved valg avhva egg jeg skulle kjøpe i butikken valgte jeg først egg fra frittgående høner fremfor burhøns. Men lærte etterhvert at økologiske høner er de eneste som faktisk har uteareal. Frittgående går bare inne. Så da tror jeg økologiske egg er det aller beste alternativet på egg på butikken. 🙂 Jeg er HELT enig i slike skremselbilder på facebook, jeg hater det også!

  3. Liker du tar det opp og jeg ønsker også å spise mindre kjøtt selv.. Blir bare så slapp, men det handler om å finne gode erstattere. I know. Det kommer 🙂 klem

  4. Tonje: Ja! Og i byer er det så mye lettere! Her på “bygda” og vertfall når vi er på tur er ikke akkuratt vegetar og veganervarer noe som fyter over på den lille lokalbutikken. Disse produktene veganere prater om på bloggene har de faktisk ikke der. Og på bensinstasjonen er alt av bagetter og varmat med kjøtt utenom om man kun kjøper pom fritt. Men ellers, mye god vegatarmat man kan lage, men viktig å få i seg alt man trenger ja! 🙂

  5. Viktig debatt dette her. Jeg tenker det må være opp til hver enkelt å velge hva de spiser. Men jeg tenker at vi bør tenke mer kortreist og ren mat. Jeg har kuttet mer og mer ut Storfe. Ikke helt, men spiser veldig lite storfe. Når jeg sier ikke helt er det fordi jeg spiser fårekjøtt og lam og siden de regnes som storfe, så har jeg ikke kuttet det ut helt.
   Jeg spiser kun norske produkter, det være seg kjøtt, fisk og grønnsaker. Det er helt teit at vi i dette landet skal importere kjøtt fra for eksempel USA som da er pøset på med hormoner for at Oksen skal være stor. Men som sagt jeg vil heller ha fra naboen i stede enn fra de som bor i nabofylket hvis du forstår.

  6. Rita: Takk for kommentar! 🙂 Høres ut som du er litt bevisst på hvor du får kjøttet fra, og tror all bevisshet er bra! Ja, kortreist mat vil jeg tro er ett bedre alternativ på mange måter. 🙂

  7. Dette er kjempe viktig og jeg likte innlegget meget godt! 😉 jeg tror at veganer får mye hets grunnet noen av måtene de prøver å få frem budskapet sitt på. Det finnes jo dessverre noen som går inn og brenner ned gårder til bønder, sender drapstrusler og lignende. Dette er etter min mening en svært dårlig idé. Jeg er også redd det gjør at folk blir mer motstandere og ikke åpne for en debatt. Hvis begge sider hadde ført en saklig debatt, der begge fikk sagt sitt tror jeg begge sider hadde vunnet på det. Jeg har ikke tro på at det kommer sluttes spise kjøtt. Derfor er det viktigst å debattere om dyre velferd/slakte prosess kontra ingen må spise kjøtt. Stor respekt til de som er veganer som ikke brenner gårder og sender drapstrusler!

  8. Homemadebyf: Tusen takk, ble glad for å høre det! 🙂 Jeg er enig med det du skriver. Alle små skritt i riktig retning for dyrevelferd er bra og bedre enn ingenting. Jeg synest det er bra veganere og andre som kjemper for dyrevelferd informerer da. Og jeg har blitt mer mer bevisst selv av det. Men kjempeviktig med saklig debatt begge veier ja! Ha en fin kveld! <3

Siste innlegg