Den sykeste dokumentaren!/Etiske true crime dilemma!

Etter anbefaling i KK såg jeg dokumentaren “Mommy dead and dearest” som ligger på HBO. Og jeg tenkte bare lufte noen tanker. Men egentlig er jeg litt speacheless etter dokumentaren.

Hvis du ikke ønsker ett tungt tema på lørdags formiddag får du bla videre til neste innlegg 😉

Dokumentaren “Mummy dead and dearest” går inn under true crime, og det er ikke veldig mange år siden handlingen skjedde. En mor blir funnet død, og hennes meget syke rullestolsittende datter blir savnet. Men så snur alt. For hennes datter er plutselig ikke syk og hun kan gå. Og hun blir misstenkt for medvirkning i drapet. Så hva ligger bak alle løynene og gjerningen?

Munchausen by proxy er en “sykdom” som gjør at noen kan gå langt for å få sympati og oppmeksomhet. Og denne moren Dee Dee hadde dette og misshandlet datteren i alvorlig grad! (Som en digresjon. I serien broen har både en barnepike og mor til Saga denne sykdommen). 

Jeg skal prøve å ikke spoile så mye fra dokumentaren. Men jeg var litt spent på hvordan USA ville håndtere saken rettslig ettersom USA har litt sykt straffesystem etter min mening og dette var litt FEIL stat å bli misstenkt for mord i. Og ordet dødsstraff kom tidlig opp. 

I dokumentaren ble hva som hadde skjedd med Gipsy mer og mer avdekket. Og det er jo grusomt at en frisk person blir bundet til en rullestol, medisinert pluss pluss. (Dere kan se detaljene selv om dere ser den) Men jeg synest de la liten vekt på at hun også ble misshandlet og brukt av denne kjæresten som var drapsmisstenkt. Og man får jo litt spørsmål om hvorvidt Gispy er så ødelagt at hun selv er litt utspekulert, og om hun prater sant hele tiden. Men jeg tenker Gipsy uansett var en offer for morens sykdom og hadde fortjent evt kort straff men mest  psykolog og kjærlighet,mye bearbeiding og behandling.

Jeg er imot dødstraff. Egentlig synest jeg det er rart at ett land som USA vurderer å få strengere abortlov, men drar opp dødsstraff som “det første de tenker på” i ett rettsystemet. Også ved medvirkning til drap og alvorlig narkonikakriminalitet. Området Gipsy og Dee Dee bodde i var ikke veldig langt unna der true crime serien “making a murderer” er fra. 

Jeg anbefaler dokumentaren om du liker true crime! Filmen var spennende bygget opp og varer ca 1,5 time. Men jeg skal innrømme jeg også har endel etiske tankedilemmaer rundt true crime sjangeren. Og jeg reagerte litt på fremstillingen og hvordan familien til Dee Dee pratet om henne i dokumentaren. Det var tydlig alle ville fremstille henne som ond. Og selvfølgelig var det grufult det hun hadde gjort, heelt sykt. Men det går jo ann å stille seg spørsmålet om fremstillingen er grei likevel, og de etiske spørsmålene rundt true crime.

God lørdag!

8 kommentarer
  1. Ikke hørt om den..men liker dokumentarer.. 🙂 Hørtes litt ekkelt ut det her da..men det skjer jo så mye rart rundt i verden.. Håper du har en fin lørdag 🙂 Klem <3

  2. Jeg mener at jeg leste om denne saken i media en gang i fjor, mulig det var i forbindelse med at denne filmen ble laget. Jeg både elsker og hater å se disse programmene, men klarer ikke å la være å se dem. Vanskelig å uttale seg om den før jeg har sett, men det skal jeg. Er også i “utgangspunktet” i mot dødsstraff, men i noen tilfeller mener jeg at det er helt rett. Da tenker jeg på en dokumentar jeg så på Netflix i går:
   Conversations with a killer: The Ted Bundy Tapes.
   Jeg har vært fasinert av Ted Bundy helt siden jeg leste om han i avisen på slutten av 70 tallet, og senere så mini-serien om han. Der var det Mark Harmon, som senere hadde rollen som Gibs i NCIS, som spilte Ted Bundy. Årsaken til at jeg er så fasinert av mannen, er hvordan en utrolig smart, oppegående, godt utdannet, sjarmerende person kan være så forskrudd i hode å utføre slike brutale handlinger som han gjorde.. Han innrømmet jo like før han ble henrettet at han hadde tatt livet av over 30 unge jenter. I dette tilfellet mener jeg at verden har det bedre uten han.

  3. skjønner jo at jeg må se denne. Jeg er helt på disse true crime sakene. Ted Budnŧ saken var jeg helt oppslukt av.

  4. annebe.blogg.no: Ja, historien er jo ikke så hyggelig. Men virkelig langt fra verste true crime jeg har sett, ikke særlig fokus på drap men mer på hva jenta hadde gått gjennom i oppveksten. Ja, uff, mye rart som skjer i verden! Takk, like så! Klem 🙂

  5. Vera Lynn: Ja, den serien tror jeg ble nevnt i samme kk artikkel 🙂 Vurderte se den. Var den spennende? Dette høres helt sykt ut. For en psykopat!! Men jeg er likevel mot dødstraff jeg da. Psykopater og de som kommer seg “unna alt” med manipulasjon og sjarm er ofte dritsmarte, kjekke og utdannet. Men ja, få psykopater er jo drapsmenn da. Men ja det er facinerende, men grusomt at noen kan være så kyniske og uten empati, og at de klarer å ta livet av så mange.. grøss.

  6. Takk for tips må jeg si, for vi elsker dokumentar både Tommi og jeg! Vi gikk også igang med Ted Bundy, men ble ikke helt fanget. Og så Peter Lundin.. Men njæi. Kanskje denne da 😉 Lørdagsklem til fine deg

  7. Tonje: Ja, denne var helt grei. Litt amerikansk kanskje. 😉 I forhold til mange true crime serier er dette kun en episode/dokumemtar på 1,5 time. Så anbefaler å prøve den.:-) lørsdagdsklem <3 Håper dere finne noe kjekt å se! 🙂

Siste innlegg