FORELDRE KAN GI OPP Å FORME BARNA I STOR GRAD!

Licensed from: 1035352 pixabay.com

Jeg leste en artikkel i avisen Bergens Tidene der overskriften var: “PROFESSOR BER FORELDRE STRESSE NED I OPPDRAGELSEN: «DET VIKTIGSTE MAN OVERFØRER TIL SINE BARN, ER GENENE»

 En psykolog (Robert Plomin) hadde forsket på tvillinger i 45 år og kommet frem til at genene bestemmete langt mer for ett barns personlighet og mentale utvikling enn trodd før.

Så da er denne evigvarende diskusjonen om arv og miljø fremdeles i bevegelse..

Jeg studerte litt psykologi på Universitetet i Oslo for noen år tilbake. Og jeg husker jeg satt på ett kollokvierom med noen medstudenter å diskuterte dette temaet. For i hvor stor grad blir vi formet av oppvekstmiljøet, og hvor i hvor stor grad bestemmer genene? Har vi en “satt” personlighet fra vi blir født?

Jeg tror jeg kan huske at konklusjonen vår som studenter alltid ble den samme; At mennesker blir formet av en god blanding av genene og oppvekstmiljøet/folk rundt seg. Men i hvor stor grad det biologiske påvirket ante jo ikke vi..:-)

Når man forsker på arv og miljø forsker man ofte på eneggede tvillinger. Det er fordi de har jo akkuratt likt DNA. (Egentlig helt utrolig!) Og jeg synest det er veldig interessant med disse studiene på tvillinger som ikke vokser opp sammen, men gjerne på ulike steder i verden. 

Poenget i BTs artikkel var så vidt jeg kunne forstå at oppdragelse og miljø hadde mindre å si, og at foreldre ikke måtte tro de kunne forme barna i for stor grad. For gener bestemte veldig mye allerede fra man ble født. Så de foreldrene som ønsket at barna ble sånn og sånn kunne nok bli litt skuffet.. 

” (..) om barnet blir skoleflink eller tungnem, god til å spille gitar eller umusikalsk, utadvendt eller stillfaren, aggressiv eller harmonisk det har du rett og slett begrenset innflytelse over når barnet først er født”

Plumin tok for seg om noe han kalte nature og nurture; “det et som på overflaten ser ut som «blitt sånn» altså utenforliggende miljøfaktorer er tungt påvirket av «født sånn» vårt DNA”

Personlig så tror jeg at mennesker blir påvirket av en fin blanding arv og miljø. Og kanskje varierer det fra person til person hvor mye ett menneske lar seg forme av ytre faktorer?

Jeg liker å tro at vi har våre medfødte egenskaper, men at vi har en evne til å tilpasse forme det litt. Jeg håper vertfall ikke alt er satt, og at man ikke har sjans ril å påvirke “dårligere” gener. Jeg tror nemlog at ett godt oppvekstmiljø kan være avgjørende hvordan det grunnlaget man har genetisk blir utviklet. Altså.. er man disponert for en psykisk lidelse for eksempel, så tror jeg faktorer rundt kan avgjøre om det blir utløsende. La oss si spiseforstyrrelser da.. Det hadde vel ikke blitt utløst kun av DNA? Men ytre påvirkninger, selvbilde, trygghet/utrygghet, miljø, kjønn, hobby, mobbing, sosiale medier, forbilder m.m. Så, det kan godt hende mannen bak BTs artikkel har rett i at gener styrer mer enn trodd før. Men tror ikke man skal nedvurdere oppvekstmiljøet og ytre faktorer. For jeg tror det har ekstremt mye å si. (Uten at jeg har funnet noen tvillinger å forske på 😉

SYNEST DU ARV OG MILJØ DEBATTEN ER SPENNENDE?

HVA TENKER DU OM AT GENER STYRER MEST, OG AT MAN IKKE KAN FORME BARNA I STOR GRAD?

14 kommentarer

Siste innlegg