FILTER PÅ BILDER- kan det gi mer komplekser?

 Licensed from: Engin_Akyurt pixabay.com

Å bruke filter på bilder man legger ut på sosiale medier er svært vanlig idag. På instagram kommer man jo automatisk innom filtervalg før man publiserer. Men er det å bruke filter helt uproblomatisk? Eller kan man få dårligere selvtillitt av det?

Jeg vil dele en kort video fra vg tv HER der de tok opp problemstillingen med filter og kroppspress. Og HER er en artikkel om filter, kroppspress og påfølgende operasjonstrend. (Flere vil vissnok opereres som om de hadde selfiefilter.)

Jeg har selv aldri testet slike filter der du får bjørneører, bjørnenese, store øyne og plettfri hud. Men jeg har avogtil brukt filter på instagram. Og for å gi ett eksempel på hvordan det kan se ut så er bildet nede til venstre orginalbilde tatt med nettbrettkamera, mens det til høyre er det samme bildet med ett instagramfilter. Jeg hadde på orginalbildet nokså plettfri/kvisefri hud i utgangspunktet så det er ikke så forskjell der, men jeg likte dette filteret fordi bildet ble litt bedre i lyssettingen; mørkere og fine fargetoner. Så jeg tenker at det ikke er den store forandringen på ett bilde, selv om jeg føler jeg ser “finere sminket ut, og mindre blek ut” med filteret.

De filtera jeg derimot tenker er usunne og jeg ikke bruker er de filtera som forandrer mye! De som gjør haka smalere, øynene større, leppene fyldigere og huden alltid perfekt. Greit nok om man bruker ett kattefilter på moro iblant! Men hvis man i utgangspunktet har ett rævva selvbilde, for så å finne ut at man ser finere ut med filter og alltid bruker det – hvor mye hjelper det egentlig på den selvtillitten som kommer når man ser seg i speilet? For både jeg og kanskje dere bruker vel filter iblant der vi ser litt freshere ut? Og hva når man går ut døra til den virklige verden? Der kan man ikke ta på filter før noen ser deg.

Noen mener filter har skapt større utseendepress, fordi folk vil se like bra ut i virkligheten som de gjør på instagram! .. De har satt lista høyt for seg selv, og gjerne fått ett par ekstra komplekser fordi de endelig var fornøyd med utseende på bloggen, men er redd for å bli avslørt. Fordi man egentlig er ett blekt kvisetryne med små lepper.

 

Hva er dine tanker og erfaringer rundt filterbruk?

2 kommentarer
    1. Veldig bra du skriver om akkurat dette, synes jeg! Selv om jeg er en»gammel» dame, har jeg forståelse for at dere unge jenter ønsker å se litt penere ut på bildene. Selv legger jeg noen av bildene inn i en lysere tone. Da glatter noen av rynkene seg litt ut, og jeg føler meg mer ålreit i de sosiale mediene. Så jeg forstår godt at unge jenter vil dempe dette kvisetryne som du skriver om, hehe:) Men å forandre på øyer lepper og hake er ikke greit. Veldig enig med deg der. Og da sliter man selvfølgelig med selvtilliten også:)

    2. Tone Brynjulfsen Tuvnes: Takk! 🙂 Høres ut som vi er enige 🙂 Ja, tror mange bruker litt filter og bedre lyssetting, og jeg synest det er helt greit. Stiller ofte lys selv. Tror det er greit å være bevisst filterbruk som gjør store forandringer. Takk for kommentar! 🙂 Ha en fin dag!

Siste innlegg