Disse yrkene burde ikke ha ferie!

Jeg mener noen yrker ikke burde ha ferie! Ikke engang i helgene. Og da prater jeg naturligvis ikke om de enkelte ansatte, men stedene de jobber. Sykehus, barnehager, akutter, instituasjoner…  

Idag kan man lese på nyhetene at en kvinne ble funnet død igår men ikke kan obduseres før om nesten en uke pga påskeferie!! Og at står at det er uheldig for etterforskning og pårørende…(Selvfølgelig er det uheldig) Er det bare jeg som tenker at noen yrker kan ikke  ta ferie? Noen MÅ være på jobb. Eller bakvakt om ikke annet. Hvis noen blir drept, så må de med relavnt jobb desverre somle seg hjem fra skituren på fjellet. Eller er dere uenige med meg?

Min ex jobber med mennesker,. Han har en viktig jobb, men ikke det høyest statusyrke (som lege, psykiater, krimetterforsker..).  Kjjipt nok har han måtte jobbe mange julaftener, påsker, helger, og bli oppringt dersom sykdom eller annet. Og sist jul måtte han i siste liten jobbe jula, selv om han egentlig skulle ha fri. Noen må være der for menneskene de jobber for. Og de hadde aldri latt bare vikarer styre.. Tilbudet er likt selv om andre har helg og ferier. Og da må de bytte på kjip arbeidstid 🙂

Men hvorfor er det helger og ferier uten kvalifisert bemanning der noen av de sykeste av de sykeste er?  For eksempel i akuttpsykiatrien? Og hvorfor står “ferietid” og “”sommerens ferieavvikling” så sterk i Norge? Mennesker føder jo på sommeren også. Og mange får problem når de selv jobber mens barnehagen tar ferie ett par uker i juli.

Mitt inntrykk er at mange som sliter psykisk gruer seg mye til helger, ferier, og spesielt sommerferien. Og slik burde det vel ikke være? For ingen styrer ikke om kriser kommer mandag eller fredag, eller i fellesferien.

Mange får nettopp krisen i sommerferien eller på en fredag. Men fredag er ikke er lur dag å bli dårlig på. For i helger har leger og psykologer fri. Og fra fredag ettermiddag til mandag morgen kan være for lenge å vente for mange. Det er slik at selv om man har tilbud om innleggelse fra mandag, så får man ikke komme helgen før hvis man spør på en fredag (selv om man er kjempedårlig, ikke har sted å sove og rommet og personalet er klare til å ta imot.) Fordi det kun er psykiatere, og leger på stedet som kan skive pasienter inn. Men de jobber ikke helg! Og det er ett ekstremt hierarki på sykehus og i psykiatrien, og sykepleierne og ansatte i psykiatrien kan ikke fatte særlig mange avgjørelser alene. Så helg er banalt sagt ventetid der folk må strikke og ingen får prate med psykolog 🙂 (For de har fri da) Og jeg får litt vondt av alle de som er innlagt på å den lange helga. For alle jeg har pratet med om det synest helgene er utrolig pinsomme.

Jeg er litt uenig med meg selv om hvorvidt det burde være en maksgrense for sammenhengende ferie for visse yrker. F. Eks hos psykologer. For jeg vet sammenhengende ferie er viktig for alle mennesker. Men også hvor ødleggende det kan være for noen pasienter med mange ukers opphold. Må slike yrkesgrupper ha 4- 5 i strekk, eller er max 3 uker i strekk nok? Jeg vet ikke..

 Jeg vil si at det ikke er lurt å begynne hos en ny psykolog ol rett før sommeren. For ofte står man i månedvis på venteliste og får gjerne tilbud da.  Men begynner du hos psykolog i juni kan man bli ordtlig dårlig hvis man får to timer (og røske opp i alt grums) for så å bli alene i fem uker når psykologen drar til bali på sommerferie. Så da er det bedre å utsette alt til etter sommeren!

Å ha en krise på sommeren kan være uheldig, fordi man ofte kan bli møtt med “Det er jo ferietid nå”.. Som om man skal svare “Greit da legger jeg krisen min bort til august”.

Sommertid er i Norge den største selvfølge. Folk som har så stor makt at de er de ENESTE som kan fatte vedtak som mennesker kan være borte i fire uker. Og alle kan ha ferie samtidig omtrent. Kontakten på nav, pskolog, lege mm. Og de har ikke alltid vikar!

Å være på sitt sykeste og vente eller kun få oppfølging fra vikarer som går på videregående og har sommerjobb tenker jeg er uforsvarlig. For faktisk kan halvparten av personalet som jobber med mennesker i krise være ufaglærte tjueåringer uten noe psykologikunnskap.  

Jeg mener man burde ha likt helsetilbud enten man blir syk i sommerferien eller helgene. Og spesielt på akuttsteder burde det ikke være noe som het helg og ferier. Pasientene burde gå forann alt. Så kan man diskutere psykiaterens rett på god arbeidstid og fri alle helger. Institusjonene måtte hatt mer ressurser hvis t8ng skulle endret seg antar jeg. Ansatt en ekstra. Og fordelt jobbhelger. Dette er politikkstoff, og ikke noe jeg kan svare på. Men det burde gjøres noe? For syke mennesker burde aldri få høre at “Det fererietid nå vet du” synest jeg.)

Ordet ferieavvikling kan være ok på kiwi, men ikke blant suicidale ungdommer. For tre måneneder kan ha stor betydning. Og man tar ikke mennesker på alvor med slik praksis det er nå. Og jeg tror ikke somatiske avdelinger hadde godtatt en eneste ufaglært i operasjonssalen.. Så psykisk helse er enda nederst på rangstigen. Men dette med ferieavvikling gjelder i høyeste grad også somatiske pasienter.

Det diskuteres søndagsåpne butikker hele tiden,men hvorfor diskuteres ikke dette? 

 

HVA MENER DU OM DETTE?

ER DET ANDRE YRKER SOM “IKKE BURDE HA FERIE”?

#politikk #helsenorge #blogg #helse #ferieavvikling

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg